Hozzávalók:
- 1 db szárzeller
- 1 db vöröshagyma
- fél póréhagyma
- 1 db sárgarépa
- 125g vaj
- 5 evők. finomliszt
- 2 evők. olaj
- 500 ml húsleves alaplé
- 1 teásk. só
- 1 teásk. őrölt feketebors
- 1 teásk. rozmaring
Elkészítés menete:
Első lépésben kockázzuk fel a zöldségeket, majd egy edényben olvasszuk fel a vajat és adjuk hozzá a lisztet. Folyamatos kevergetés mellett addig pirítsuk, amíg barna színű nem lesz a lisztünk (kb. 4 perc), majd tegyük félre hűlni. Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat, pirítsuk üvegesre a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a többi zöldséget és pirítsuk tovább. Amikor megpirultak a zöldségek, öntsünk hozzá fél liter húsleves alaplevet – ezt helyettesíthetjük fél liter vízben feloldott 1,5 húsleves kockával is. Adjuk hozzá a sót, borsot és rozmaringot, végül a barna rántásunkat és alaposan keverjük össze, 30 percig alacsony lángon főzzük. Még melegen szűrjük át a mártást és máris fogyasztható.