Hozzávalók:
- 500g erdei gombamix
- 1 kis csokor kakukkfű
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evők. olíva olaj
- 300 ml víz
- 250ml főzőtejszín
- 2 csipet só
- 2 csipet őrölt feketebors
Hozzávalók a levesbetéthez:
- 2 evők. olíva olaj
- 1 evők. kristálycukor
- 1 teásk. rizsecet
- 1 marék shimeji gomba
- 3 szelet feketeerdei sonka
Elkészítés menete:
Felszeleteljük a gombákat. Felaprítjuk a vöröshagymát, a fokhagymát és a kakukkfüvet. Felhevítjük az olajat és beletesszük a hagymát, fokhagymát és a kakukkfüvet. Amikor a hagyma üvegesre pirult, hozzáadjuk a gombákat, összekeverjük és lefedjük 10 percre. Ezt követően hozzáöntjük a vizet és a főzőtejszínt, majd további 5 percig főzzük, végül sózzuk, borsozzuk. Alacsony lángon/fokozaton tovább főzzük, amíg elkészítjük a levesbetétet hozzá. Elkészülést követően botmixerrel pépesítjük. A még selymesebb texturáért apró lyukú szűrőn átszűrhetjük, de ez el is hagyható.
Levesbetét elkészítése:
Felmelegítjük az olajat, majd hozzáadjuk a kristálycukrot és a rizsecetet. Amikor elkezd karamellizálódni, hozzáadjuk a shimeji gombát és folyamatos kevergetés mellett pirítjuk. A sonkaszeleteket sütőpapírra tesszük és 200 fokon sütőben, vagy air fryerben 6-7 percig sütjük. Miután ropogósra sültek a sonkaszeletek, mozsárban összetörjük.
Tálaláshoz még pár darab burgonya chipset és szarvasgomba olajat ajánlok.