Hozzávalók a lepénykenyér töltelékéhez:
- 250 g csicseriborsó liszt
- 1 db lilahagyma
- 2 db zöld chili
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 g gyömbér
- 5 g korianderzöld
- fél limelé
- 1 evők. mustármag olaj
- 1 teásk. búzakorpa
- 1 teásk. feketekömény mag
- fél teásk. só
- fél teásk. feketesó
- víz amennyit felvesz (kb. 4 evők.)
Hozzávalók a lepénykenyérhez:
- 2 bögre finomliszt
- fél bögre víz
- 1 teásk. búzakorpa
- 1 csipet só
- 1 evők. mustármag olaj
Hozzávalók a padlizsánkrémhez
- 1 nagy padlizsán
- 2 közepes paradicsom
- 2 közepes burgonya
- 1 kisebb fej lilahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 g gyömbér
- 1 db zöldchili
- 1 kávésk. só
- kis marék korianderzöld
- 2 evők. mustármag olaj
Elkészítés menete:
Lepénykenyér töltelékének elkészítése: Egy tálba öntsük bele a csicseriborsó lisztet, a fűszereket, az apróra vágott lilahagymát, az olajat, a lime levét, a korianderzöldet és 4 evőkanál vizet. Keverjük össze mindaddig, amíg morzsás állagot nem kapunk, ezt követően tegyük félre pihenni.
Lepénykenyér elkészítése: Öntsük egy tálba a lisztet, keverjük össze a búzakorpával és a sóval, majd fokozatosan öntsünk hozzá egy kevés vizet. Alaposan gyúrjuk át, hogy levegős legyen a tészta, majd 30 percig tegyük félre a tésztát. Ezt követően lisztezett kézzel szedjünk kis gombócokat a tésztából és az ujjaink segítségével formáljunk kis kosárkákat, amibe tegyünk két evőkanállal a töltelékből, majd zárjuk össze a kosárkát és formáljuk újra gombócokká, végül egy nyújtófa segítségével finom mozdulatokkal nyújtsuk ki lepénnyé. Ezután forrósítsunk fel egy serpenyőben 1 evőkanál mustármag olajat és pirítsuk meg mindkét oldalát kinyújtott töltött lepényeinknek – körülbelül 2-2 percig szükséges pirítani a lepényeket a forró olajban.
Padlizsánkrém elkészítése: A padlizsánt, a paradicsomot és a burgonyát tegyük sütőpapírral kibélelt tepsiben a sütőbe és 180 fokon kb. 1 órát süssük. Ellenőrizzük, hogy megpuhult-e a burgonya, ekkor készültünk el a sütéssel. Miután minden zöldség megpuhult, távolítsuk el a héjukat, tegyük egy tálba őket és krumplitörő segítségével pépesítsük. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott lilahagymát, a fokhagymát, a gyömbért, a chilipaprikát, a sót, a korianderzöldet és végül a mustármag olajat. Keverjük össze alaposan és tegyük félre 30 percre, hogy jól összeérjenek az ízek.
Ez az étel gazdag proteinban és rostokban, vegánoknak is kiváló választás akár ebédre, vagy uzsonnára egy finom tea kíséretében.