Hozzávalók:
- 500 g csirkecomb filé
- 1 evők. mustármag olaj
- 1 teásk. só
- 1 evők. pirospaprika
- 1,5 evők. fokhagyma és gyömbér püré
- 100 g görögjoghurt
- 6 db paradicsom
- egy szelet kaliforniai paprika
- 2 db babérlevél
- 2 db chilipaprika
- 2 kis db egészfahéj
- 2 db egész kardamom
- 2 db szegfűszeg
- 8 db egész feketebors
- kis marék kesudió
- 1 teásk. só
- 2 evők. olaj
- 15 g vaj
- 1 evők. őrölt koriander
- 1 evők. pirospaprika
- 1 teásk. őrölt kömény
- 1 teásk. garam masala por
- 100 ml víz
- 1 evők. méz
- 2 evők. főzőtejszín
- 10 g vaj
- 1 csipet görög szénalevél (elhagyható)
Elkészítés menete:
Szeleteljük fel nagyobb kockákra a csirkecomb filét, majd adjuk hozzá az olajat, a sót, a pirospaprikát, 1 evőkanál fokhagyma és gyömbér pürét, végül pedig a joghurtot. Keverjük össze alaposan és tegyük a hűtőbe pácolódni 1 órára. Következő lépésben vágjuk nagy kockákra a paradicsomot és a kaliforniai paprikát. Majd vegyük ki a hűtőből a bepácolt húst és tűzzük nyársra, majd rakjuk az előmelegített air fryerbe, vagy sütőbe alsó-felső sütésen 205 fokon 12 percre. Miután megsült a hús, húzzuk le a nyársról és tegyük egy tányérra. Ezt követően forrósítsuk fel az olajat és adjuk hozzá az egész fűszereket. Miután kissé megpirultak a fűszerek, adjuk hozzá a felkockázott kaliforniai paprikát és paradicsomokat, 10 percig pirítsuk, majd adjuk hozzá a kesudiót, fél evőkanál fokhagyma és gyömbér pürét, a sót, és lefedve pároljuk további 10 percig. Végül vegyük le a tűzról és botmixerrel pépesítsük. A krémesebb textúra eléréséért apró lyukú szűrőn is átszűrhetjük. Utolsó lépésként forrósítsuk fel az olajat és vajat, adjuk hozzá az őrölt fűszereket, pár percig pirítsuk össze, majd adjuk hozzá a már elkészült pürét, és a mézet, valamint a megsült csirkecomb kockákat. Öntsünk hozzá a tejszínt és adjuk hozzá a vajat is. Pár percig főzzük össze, végül pedig adjuk hozzá a görög szénalevelet. (Ez utóbbi lépés el is hagyható.)
Tipp: Mielőtt botmixerrel pépesítenénk, vegyük ki belőle az egész fűszereket, ha nem szeretnénk azok túlzottan intenzív ízét érezni.
Basmati rizzsel ajánlom fogyasztani.