gyógymasszázs típusai

A legnépszerűbb gyógymasszázs típusok: miben különböznek?

Rengetegen szenvedünk mozgásszervi panaszoktól, amelyeket vagy a hosszú irodai munkanapok során, vagy valamilyen egyéb megterhelő tevékenység miatt sikerült „beszereznünk”. Az orvos által felírt gyógymasszázs-kúra megoldás lehet ezekre a mozgásszervi panaszokra.
Persze nem mindegy, hogy pontosan mi a bajunk és azt hogyan kezeli majd a masszőr. A gyógymasszázs eleve egy gyűjtőfogalom, ugyanis több típusa is létezik. Cikkünkben ezeknek jártunk utána.

Mi a gyógymasszázs és hol alkalmazható sikerrel?

A gyógymasszázs a legősibb terápiás módszerek egyike, a szakember által végzett dörzsölő, simító, gyúró mozdulatoknak hála az adott terület vérkeringése fokozódik, a test elkezdi magát is gyógyítani. A rendszeres masszázsnak köszönhetően lazulnak a görcsös izmok, így a párhuzamosan végzett gyógytorna is könnyebb lesz a páciens számára.

Nem összekeverendő más masszázsokkal, ugyanis a speciális fogásokból álló gyógymasszázst az adott problémánkra orvosi előírás alapján fogja csak végezni a masszőr. Állapotunk jellegéből adódóan van, hogy kisebb-nagyobb fájdalommal jár a masszázs, ez azonban igazából jót jelent, hiszen biztosan hatással vannak testünkre a terapeuta által végzett mozdulatok.

Elő- és utókezelésként egyaránt bevethető, méghozzá olyan problémák orvoslására, mint a reumás megbetegedések, az idegrendszeri panaszok, hát- és nyakfájdalom, keringési gondok, krónikus vénás betegségek, egyes ortopédiai megbetegedések krónikus szakasza, vagy akár hosszantartó ágynyugalom után.

A legnépszerűbb gyógymasszázs típusok

  • Svédmasszázs – az egyik legismertebb típus, mely izom és ízületi panaszok esetén igen hatásos módszer.

  • Reflexzóna masszázs – három alcsoportját különböztetjük meg:

    • Szegment masszázs – középpontjában a gerinc melletti területek szerepelnek, mivel a mozgásszerveink és a belső szerveink is a gerincvelő egyes részeiből kapják az idegi ellátást. A gerincből kilépő idegek masszázzsal való stimulálásával javulás érhető el állapotukban. Érszűkület, isiász, de bél- és epebetegségek esetén is hatékony módszernek bizonyul.

    • Kötőszöveti vagy mélyszöveti masszázs – a technika azon az elven alapszik, hogy a bőrünk területei, a bőr alatti kötőszövet elváltozásai összefüggésben vannak a belső problémákkal, ezért előbbiek speciális masszírozása pozitív eredményt hozhat más szerveink gyógyulásában is. Kötőszöveti masszázs során főleg a derekat, a hátat és a far területét veszik kezelésbe, és nemcsak a fentieket tapasztalhatjuk, hanem javulhat az anyagcsere is.

    • Csonthártya kezelés – a kötőszöveti masszázs egyik speciális formájaként a keresztcsont tájékán célozzák meg a terapeuták, serkentve a bélműködést és befolyásolva a női nemi szervek működését; azonban jó tudni, hogy fájdalommal járhat.

  • Nyirokmasszázs – a nyirokkeringés javítására kifejlesztett masszázsforma, melyet kézzel és géppel is végeznek.

Mikor nem javasolt a gyógymasszázs?

Bár rengeteg esetben bizonyul hatásosnak a gyógymasszázs valamely formája, vannak olyan betegségek és állapotok, amikor különösen ellenjavallt. Ezt egyébként a jó szakember tudni fogja és tájékoztat róla, de nem árt, ha mi is tisztában vagyunk azzal, hogy bőrsérülések és -betegségek, láz, fertőzések, menstruáció, várandósság, szívelégtelenség, daganatos megbetegedés és vérzékenység esetén sem ajánlott.

Kedvenc háztartási gépeink

Tesla Coffeemaster ES400 kávéfőző darálóval

Tesla Robotstar IQ100 Intelligens robotporszívó

Happycall Axlerim Z turmixgép, fehér

Captain Jerky 110 aszalógép

PureLine 600 vízszűrő rendszer

Caswel porszívó nedves és száraz porszívózásra

Klarstein Superpure ultrahangos tisztító

Caroline mikrohullámú sütő

Kérjük, támogass bennünket egy megosztással!

Kedvenc háztartási gépeink

Vissza az oldal tetejére