Hozzávalók és elkészítés menete:
Klasszikus krémes burgonyapüré:
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 300 ml tej
- 150 g vaj vagy margarin
- 1-2 csipet szerecsendió
- ízlés szerint só és őrölt feketebors
- 5 evőkanál főzőtejszín
- 1 csokor metélőhagyma
- 1-2 evőkanál olvasztott vaj vagy margarin
Először meghámozzuk és egészben megfőzzük a burgonyákat. Majd feltesszük a tejet melegíteni és amikor már forrásban van, hozzáadjuk az előtte kis darabokra vágott vajat vagy margarint és a szerecsendiót. A megfőtt krumplikat összetörjük, a még krémesebb és levegősebb állag elérése érdekében apró lyukú szűrőn is áttörjük. Sózzuk, borsozzuk és hozzáöntjük több részletben a vajas tejet és a főzőtejszínt. A metélőhagymát apróra összevágjuk és tálalás előtt hozzákeverjük a püréhez.
Magyaros krémes burgonyapüré:
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 300 ml tej
- 150g vaj vagy margarin
- ízlés szerint só és őrölt feketebors
- 2 evőkanál tejföl
- 1-2 csipet pirospaprika
Meghámozzuk és egészben megfőzzük a burgonyákat. Majd feltesszük a tejet melegíteni és amikor már forrásban van, hozzáadjuk az előtte kis darabokra vágott vajat vagy margarint. A megfőtt krumplikat összetörjük, a még krémesebb és levegősebb állag eléréséért apró lyukú szűrőn is áttörjük. Sózzuk, borsozzuk és hozzáöntjük több részletben a vajas tejet és a tejfölt, 1-2 csipet pirospaprikával megszórjuk.
Fokhagymás krémes burgonyapüré:
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 300 ml tej
- 150 g vaj vagy margarin
- 1-2 csipet szerecsendió
- ízlés szerint só és őrölt feketebors
- 5 evőkanál főzőtejszín
- 4-5 evőkanál olvasztott vaj vagy margarin
- 3-4 gerezd fokhagyma
Meghámozzuk és egészben megfőzzük a burgonyákat. Majd feltesszük a tejet melegíteni és amikor már forrásban van, hozzáadjuk az előtte kis darabokra vágott vajat vagy margarint és a szerecsendiót. A megfőtt krumplikat összetörjük, a még krémesebb és levegősebb állag eléréséért apró lyukú szűrőn is áttörjük. Sózzuk, borsozzuk és hozzáöntjük több részletben a vajas tejet. Apróra vágjuk a fokhagyma gerezdeket. Serpenyőben megolvasztjuk a vajat/margarint, hozzáadjuk a fokhagymát és aranybarnára pirítjuk. Ezután hozzákeverjük a püréhez. Metélőhagymával megszórjuk.