hangulatvilágítás

Hangulatos terasz és kert: milyen kültéri fényeket válasszunk?

A cikk hirdetéseket is tartalmaz.

Nincs jobb annál, mint amikor a nyári estéken végre kiülhetünk a szabadba és végre élvezhetjük a kellemes meleget, a hűs nyári szellővel. Ha te is szeretnél esténként kint pihenni az udvaron, akkor érdemes kialakítanod egy pihenésre alkalmas helyet. Akár a tornácon, akár a teraszon, de még az erkélyen is szuperül kialakítható egy kis relaxsarok. Ha nagyobb udvarral rendelkeztek, akkor pedig akár egy pavilon, akár egy árnyékoló alá berendezhettek egy meghitt kis zugot, kényelmes székekkel, nagyobb hely esetén hintaággyal vagy akár függőággyal is.

Ha lemegy a nap, jól jön egy kis hangulatvilágítás, de nem mindegy, hogy hová és milyen fényeket választunk.

A terasz vagy a pavilon kivilágítása nem csak hangulatos, de praktikus is, hiszen fénynél látjuk, hová lépünk, nem esünk hanyatt, amikor a borospoharakkal vagy éppen a süteményes tálcával ballagunk befelé a lakásba. 🙂

Milyen fényeket válasszunk?

A hangulatvilágítás megválasztásakor vegyük figyelembe azt, hogy mekkora területet szeretnénk megvilágítani és a fényeknek kihelyezésének csak esztétikai, vagy pedig praktikussági oka is van.

Erkélyre például teljesen elegendő egy kisebb fényerővel rendelkező fényforrás, ami lehet egy fehér vagy egy színes kültéri izzósor. Ezekből választhatunk hagyományos, elemmel működő, de napelemes változatot is.

Ha nagyobb udvari kiülőt készítettünk az udvarra és imádjuk a hangulatvilágítást, akkor pedig érdemes látványosabb égőket választanunk, amelyek szintén füzérről lógnak, de nagyobb fényt adnak, mint a hagyományos fényfüzérek.

terasz világítás

A meleg fények segítenek ellazulni, míg a hideg fény inkább felébreszt, felélénkít. Mindig vedd figyelembe a fényforrás kiválasztásánál, hogy ahol használni szeretnétek, oda milyen jellegű céllal kerül fel. Ha szeretnétek gyakrabban kerti partit vagy baráti összejöveteleket szervezni, akkor érdemes nagyobb fényerejű kültéri izzókat beszerezni, ha viszont nincs szükség az udvar nagyobb területének teljes kivilágítására, akkor elegendő egy-egy kültéri izzósor, és mellé bátran választhatsz a többi dekoráció stílusához passzoló csinos kis lámpásokat.

 

kerti hangulat

 

A világítás kiválasztásakor vedd figyelembe a terasz stílusát és a környezetet is. Ha modern és minimalista a kialakítás, akkor egyszerűbb, letisztultabb fényforrásokat válassz, amelyek illeszkednek a kerti bútorokhoz és a dekorációhoz. Ha pedig inkább a romantikus, bohém hangulatot preferálod, akkor válassz a lágyabb, vintage stílusú darabok közül.

Különböző fényforrások kombinálása: a változatosság az egyik titka a hangulatos terasznak. Próbálj meg különböző típusú fényforrásokat kombinálni a teraszon vagy az udvaron: lámpásokat, mécsestartókat, fényfüzéreket. A stílusosan összeállított hangulatlámpák és a fények játéka igazán varázslatossá tudja tenni a teraszt, az erkélyt vagy éppen az udvart.

Az udvaron használt fényforrásoknak strapabírónak és időjárásállónak kell lenniük. Kizárólag csak kültérre szánt izzókat, fényfüzéreket és lámpásokat használj, mert a beltéri izzók egyszerűen nem alkalmasak kültérre, hamar tönkremennek és úgy hosszú távon nem élvezheted a hangulatvilágítást.

Kérjük, támogass bennünket egy megosztással!

Otthon design - Gyerekszoba

Vissza az oldal tetejére

Kövesd Facebook oldalunkat,
értesülj elsőként friss cikkeinkről!