immunerősítés ősszel

Immunerősítés ősszel

Az őszi szezonban rendkívül fontos az immunrendszerünk megfelelő támogatása, hogy a hideg idő beköszöntével a lehető legkisebb eséllyel csússzunk bele egy jó kis megfázásba.

Pihenés fontossága az immunerősítésben

A nyári időszak általában elég mozgalmasan telik, nyaralni megyünk, strandolni járunk, kirándulunk, társasági összejövetelekre, bulikra járunk. Az őszi szezonban érdemes egy kicsit visszavenni a tempóból, és megpihenni. Nyugodtan mondd le azokat a vendégségeket, amelyekhez valójában nincs kedved, helyette sétálj egy nagyot a közeli erdőben és csodáld meg a gyönyörű őszi tájat. Ha van kedved, gyűjtögesd a természet kincseit és kikapcsolódásképpen alkoss valami szép dekorációt a nappalidba, csempészd be az ősz színeit a lakásba, merülj el kicsit a kreatív időtöltésben, szánj több időt magadra és a feltöltődésre. Lehetőség szerint próbálj meg minél kevesebbet stresszelni, inkább a pozitív eseményeket és történéseket keresd, mert a stressz rendkívül könnyen és sajnos nagyon gyorsan legyengíti az immunrendszert.

Az őszi napfény jótékony hatása

A késő nyári, kora őszi időszakban még bőven magunkba tudunk szívni egy kis napfényt, érdemes hát ezt az időszakot kihasználni és a lehető legtöbbet a szabadban tartózkodni. A napfény szükséges a D – vitamin termelődéshez, ami a jó közérzetértünk fenntartásáért is felelős, de az immunrendszerünk megfelelő működéséhez is elengedhetetlen, így az immunerősítés egyik fontos eleme. Emellett pedig segíti a melatonin termelésünket, ami többek között segít az alvási és ébrenléti ciklusunkat szabályozni. Az őszi depresszív állapot megelőzésére és a rosszkedv elűzésére nagyszerű megoldás a szabadban eltöltött idő növelése. Ha ezt összekötöd egy kis testmozgással, például a szabadban jógázol, futsz, kocogsz vagy akár összehívod a barátaidat egy tollaslabdázásra a parkban, máris sokat teszel egészségedért.

őszi jóga

Ügyelj a táplálkozásra

Az immunerősítés sikeressége nagyban függ a táplálkozási szokásainktól is. Igyekezz sok zöldséget fogyasztani, lehetőleg szezonális zöldségeket, sütőtököt, cukkinit, édesburgonyát, paszternákot, fokhagymát, sárgarépát, babot, a legjobb, ha a saját kertedből vagy termelői piacról tudod begyűjteni ezeket a zöldségeket. A szezonális őszi finomságok tele vannak tápanyaggal, és sokkal finomabbak ilyenkor, mintha télen a fagyasztóból halászod elő. A friss zöldségekből készült főzelékek vagy éppen levesek rendkívül finomak és laktatóak, ráadásul nem terhelik meg úgy az emésztőrendszered, mint egy kiadós húsos lakoma, így egy könnyű délutáni séta előtt is bátran ehetsz nagyobb mennyiségű főzeléket is. Ősszel már kevesebb napfény ér minket, mint egész nyáron és ez kihat a D-vitamin termelődésre is. Éppen ezért ősszel érdemes elkezdeni pótolni a hiányzó D-vitamint és olyan ételeket is fogyasztani, amelyek nagyon jó természetes D-vitamin források, mint például az olajos halak, a tojás vagy a gomba.

Probiotikumok fogyasztása

Az immunrendszerünk erősítéséhez a probiotikumok is nagyban hozzájárulnak. Számos probiotikumban gazdag élelmiszert fogyaszthatunk, amelyek segítik a bélrendszerünk megfelelő működését és hozzájárulnak az egészséges immunrendszerünk fenntartásához. Ilyenek például az erjesztett zöldségek, mint a savanyú káposzta vagy a jó minőségű fermentált termékek, a joghurt vagy a kefír. Ütemezzük be étrendünkbe ezeket az élelmiszereket is, és így nem csak az immunrendszerünket erősítjük, de a könnyebb emésztést is segítjük.

Egyél több C-vitaminban és cinkben gazdag ételt

A C-vitamin egy erős antioxidáns, amely erősíti az immunrendszert azáltal, hogy serkenti a fehérvérsejt-termelést. Kijelenthetjük, hogy a megfelelő C-vitamin bevitel az immunerősítés egyik alappillére. A fehérvérsejtek olyan immunsejtek, amelyek segítenek megvédeni minket a fertőzésektől. A C vitaminban gazdag élelmiszerek közé tartozik a csipkebogyó, fekete ribizli, a paprika, kelbimbó, petrezselyem, a spenót, a citrusfélék és a brokkoli. A cink jótékony hatással van az immunrendszer működésében részt vevő sejtek normális fejlődésére és működésére. A cink élelmiszerforrásai közé tartoznak a tenger gyümölcsei, a diófélék és a magvak, például a tökmag, a hüvelyesek és a hús. 

c vitamin


Az immunrendszer erősítés igen fontos feladat, tegyél hát meg a lehető legtöbbet az egészségedért az őszi szezonban is!

Termékajánló

Flavon Peak immunerősítő

Szibériai Chaga vegán kapszula

Bioaktív kollagén a szépségért

Natúr biotika aktív rost

Calivita Slim testsúly csökkentő

Kérjük, támogass bennünket egy megosztással!

Egészségmegőrzés - Termékajánló

Vissza az oldal tetejére