szárított virág az otthonunkban

Szárított virágok – egyszerű és csodás dekoráció

Az otthonunk növényekkel való dekorálása egyre népszerűbb, de sokszor nincs időnk a növények gondozására, vagy nincs megfelelő hely a lakásban, ahol megfelelő mennyiségű napfényhez juthatnának. Ha nincs időd a növények gondozására és a növények kimondottan rövid életűek a lakásodban, akkor válaszd a szárított virágokat dekorációnak. A szárított virágok korábban élénk színekre festett, kellemetlen tapintású csokrok formájában voltak elterjedtek, de manapság természetesebb, csodaszép szárított növényeket is találhatunk.

A népszerű eukaliptusz

Az eukaliptusz, akár szárított formában, akár cserepes növényként is mutatós dísze lehet otthonunknak. Az eukaliptusz cserepes növényként viszonylag gondozásmentes fajta, nem igényel napi öntözést vagy folyamatos tápoldatozást sem. Cserépbe ültetve dekorálhatjuk vele a lakást, vagy dézsába ültetve a teraszra vagy a kertbe is kitehetjük. Az eukaliptusz -10 fokig fagyálló, a télikertben gond nélkül áttelel még az egészen nagyra nőtt példány is. Az eukaliptusz örökzöld növény, így minden évszakban gyönyörködhetünk benne. Az eukaliptusznak több fajtáját ismerjük, hazánkban a legnépszerűbb az ún. Havasi eukaliptusz, amely jellegzetes, nagyon kellemes illatot áraszt és levelei évszaktól függően kékeszöld és mélyzöld színekre változik. A megmetszett eukaliptusz ágakat kiszáríthatjuk, és a szárított ágakkal is dekorálhatjuk a lakást. Ha nem szeretnél eukaliptuszt gondozni, beszerezheted szárított formában is, vagy az élőre megszólalásig hasonló mű eukaliptusz ágakat is a dekoráláshoz. A szárított ágak önmagukban is rendkívül mutatósak, de már virágok mellé csokorba kötve is látványos végeredményt érhetünk el. Az eukaliptusz ágakból készült dekorációkat, mint csokrok és koszorúk, kimondottan ajánlani tudjuk azok számára, akik természetes alapanyagokból készült lakberendezési kiegészítőket keresnek.

Az eukaliptuszról, mint lakásdekorról korábban írt cikkünket IDE kattintva elolvashatod.

 

szárított eukaliptusz lakásdekoráció

Levendula

Mi lehetne a második legnépszerűbb szárított növény, ha nem a levendula?! 🙂
A szárított levendula amellett, hogy igen jól mutat a vázában, egész évben rendkívül kellemes illatot is áraszt a szobában.

levendula dekoráció a fürdőszobában

Ha szeretnénk nyugodtabban aludni, tegyünk a hálószobába, az éjjeliszekrényünkre is egy kis csokor szárított levendulát, mert a szárított növényből is még jó ideig képes párologni a növény illóolaja, ami segít ellazulni és nyugodtan átaludni az éjszakát. Tipp: ha a levendulát szeretnéd segítségül hívni a pihentető éjszakákért, akkor a már régóta megszáradt levendulavirágra bátran cseppents egy-két csepp levendula illóolajat.

Szárított virágok csokorba kötve

A színes, finom eleganciával megalkotott virágcsokrok igen jól mutatnak a kandalló vagy a komód tetején, de az étkezőasztal közepén vagy akár a dohányzóasztalon is. Színeikkel feldobják a nappali hangulatát és szuper jól illeszkednek a modern, vagy éppen a vintage, de akár a retro stílusban berendezett otthonokba is.

 

szárított virágcsokor

 

szárított virág dekor

 

szárított virágok vázában

Valóban porfogó?

Sokan azért nem szeretik a szárított virágokat az otthonukban, mert porfogónak és nehezen takaríthatónak gondolják. Valójában sokkal kevésbé porfogó, mint például a szőnyegeink vagy éppen az ülőgarnitúránk textilborítása. Nagytakarításkor ha azt látod, hogy igencsak poros a szárított virágcsokrod, akkor tartsd a zuhany alá és hidegvízzel, néhány határozott mozdulattal mosd le a virágokról a port. Ezt követően tedd ki a teraszra vagy az erkélyre száradni, hogy átjárhassa a levegő és kellőképpen megszáradhasson. Ha nem teszed vizesen vázába olyan helyre, ahol nem éri levegő, akkor nem kell attól félned, hogy bepenészedik.

Összességében elmondható, hogy a szárított virágok természetközeli hangulatot varázsolhatnak otthonodba anélkül, hogy veszélyeztetnéd kellene a növényeid életben maradását :). Ha szeretnél kipróbálni valami újat a lakberendezés terén, akkor bátran válaszd a szárított virágokat és élvezd a szépségüket.

képek: Canva Pro

Hirdetés

Kérjük, támogass bennünket egy megosztással!

Otthon design - Gyerekszoba

Vissza az oldal tetejére

Kövesd Facebook oldalunkat,
értesülj elsőként friss cikkeinkről!