pánikroham ellen

Tippek pánikrohamok ellen

A pánikroham hazánkban minden harmadik embert érinti, ami azt jelenti, hogy minden harmadik embernek volt már élete során pánikrohama. Ebben a cikkünkben adunk néhány tippet, miként vészelhető át a lehető legkönnyebben egy hirtelen jött pánikroham.

Egyre több ember esik át azon a fázison, amikor aggódik és úrrá lesz rajta a félelem, még ha csak egy egészen kis időre is. Bármikor, bárkinek lehet pánikrohama, a közhiedelemmel ellentétben ez nem a gyengeség jele. Pusztán annyit jelent, az illető képes érzelmei megélésére és nem feltétlenül szeretne mindent magába fojtani. Előbb utóbb mindenkinél bekövetkezik a „túlcsordulás”, de mindenkinél más-más mélységű az a bizonyos bögre. Jelenleg a folyamatos stresszhelyzet és bizonytalanság érzése a pánikrohamok tökéletes táptalaja.

A pánikrohamok kiváltó okai

A pánikrohamok kiváltó okai közül a stressznek van a legnagyobb szerepe. A stresszhormonok stresszes helyzetben termelődnek, mintegy reakcióképpen a stresszfaktorokra a testünk részéről. Vizsgadrukk esetén és olyan helyzetekben, amikor szükségünk van a teljesítményünk növelésére, igen hasznos a stresszhormonok szintjének emelkedése. Azonban ha a mindennapjaink során túlságosan sok stresszhatás ér minket, a stresszhormonok szintje a vérben állandóan emelkedett lesz. A stresszhormok (mint például az adrenalin és a kortizol) rövidtávon segítenek növelni a teljesítményünket és átvészelni az adott helyzetet, megoldani a felmerülő problémákat, de amikor napokon/heteken keresztül emelkedett a vérünkben a stresszhormonok szintje, az szó szerint lemeríti a szervezetünket. Ennek köszönhetően azokban az időszakokban, amikor lenne lehetőségünk egy kicsit kikapcsolódni, megnyugodni – például amikor hazaértünk munkából és végre leülünk egy kicsit a kanapéra – a nyugalom helyett heves szívdobogás, pánikfélelem lehet rajtunk úrrá. Ez annak köszönhető, hogy a stresszhormonok szintje nem csökken „varázsütésre” a szervezetünkben, és előszeretettel produkál olyan tüneteket, mintha éppen vészhelyzetben lennénk: heves szívdobogás, torokszorító érzés, nehezebb levegővétel, emelkedett vérnyomás, magas pulzusszám.

Gyors tippek a pánikroham elmulasztására

Aki élt már át ilyet, az pontosan tudja, milyen nehéz megbirkózni vele. Aki éppen egy ilyen roham kellős közepén van, az egy dolgot nem szeret hallani: „nyugodj meg”. Nos, bár valóban ez a megoldás, a kivitelezés ennél egy hangyányit bonyolultabb. A legnagyobb segítségünkre a koncentráció lesz. Leírva igen könnyűnek hangzik, a gyakorlati megvalósítás korántsem az, de kitartással kivitelezhető.

Pánikroham idején egyetlen dologra mindig emlékeztesd magad: Nem fogsz belehalni, és mindjárt vége van! Igyekezz ezt táplálni magadban, és ne hergeld magad a tüneteiden, mert akkor még tovább tart. Személyiségfüggő, hogy kinek melyik gyakorlat válik be:

  1. Számolj! Vegyél elő egy papírt és egy tollat. Írj fel néhány szorzást, osztást, és kezd neki! Bármilyen őrültségnek tűnik, beválik! Tudom, hogy remeg a kezed, kettőig sem tudsz éppen számolni, azt sem tudod, hol vannak a tollaid, mert azzal vagy elfoglalva, hogy kapj levegőt és ne ugorjon ki a szíved a helyéről. Mégis, koncentrálj erősen! Ha nem a pánikkal vagy elfoglalva, hanem azzal, hogy fel tudd írni a számokat a papírra és el tudd végezni azt az osztást – amit általános iskolában fél perc alatt megcsináltál, most viszont óráknak tűnik – nagyon hamar enyhülnek a tünetek.
  1. Írj! A pánik kellős közepén még a toll megfogása és kézben tartása is kihívás. Mégis működő megoldás: vedd elő a papírt és írj! Hogy mit? Gyakorlatilag bármit, ami eszedbe jut. Ha csak random szavakat írsz egymás után, az is megfelelő. Egy a lényeg, hogy magára az írásra koncentrálj, de nagyon erősen! Ha nehezen megy  akoncetráció, akkor próbáld ki, hogy sorban felírod a kedvenc filmjeid címét vagy a kedvenc ételeid nevét, a lényeg, hogy koncentrálnod kelljen!
  1. Színezz! Szerezz be egy felnőtt kifestőt. Minél aprólékosabb a színezendő minta, annál több koncentrációt igényel. Fogj hozzá színezni! Mindegy, milyen lesz a végeredmény, nem kiállítási darab lesz. A lényeg itt is ugyanaz, mint a fenti két példánál, csak a színezésre koncentrálj, mint gyermekkorban: „vonalon belül kell maradnom 🙂 „

Pánikrohamok közben nehéz koncentrálni, hiszen lefoglalja a gondolatainkat az elhatalmasodó félelem, azonban bármennyire is nehéz, nem lehetetlen!

A kulcsmondat: igen erősen fókuszálj arra, amit éppen csinálsz, és kizárólag csak arra!

Hogyan segíthetnek ezek a gyakorlatok? Azzal, hogy erősen koncentrálsz az adott tevékenységre, képes vagy elterelni a gondolataidat, így csökken a félelemérzet, csökken az adrenalinszint a vérben és végezetül látványosan enyhülnek a tünetek.

Ahhoz, hogy a szervezetben a folyamatosan magas szinten lévő stresszhormonokat lecsökkentsd, ajánlatos minden nap időt szánni magadra. Igyekezz naponta legalább fél órát pihenéssel tölteni. Ne az alvásra gondolj és nyilván az sem feltétlenül kivitelezhető, hogy egy kisgyermekes anyuka karján a picivel két takarítás közti szünetben jógaülésben meditáljon. A pihenés lehet egy kedvenc könyv, amelyből minden nap, ha csak pár oldalt is olvasol, azt tedd nyugodt, csendes körülmények között. De lehet egy kellemes fürdő, vagy csak kucorodj be a fotelbe, hunyd le a szemed és hallgasd meg kedvenc zeneszámaidat. Nagyszerű kikapcsolódás lehet a felnőtt színező vagy bármilyen alkotó tevékenység is. Mindegy, melyiket választod, de feltétlenül szánj időt a szervezetedre, és ne hagyd, hogy teljesen kimerüljön a frusztrációtól.

Termékajánló

Lifefit jógamatrac

Clarins relaxáló testolaj

Saloos Relax bio test- és masszázsolaj

Bi-Oil levendulás masszázsolaj

Sixtol Palm aromadiffúzor

Yoga Flow illatos illóolaj keverék

Tervező naptár – különböző színekben

Kreatív tervező készlet

Kérjük, támogass bennünket egy megosztással!

Termékajánló

Vissza az oldal tetejére