stresszkezelés

Stresszkezelés – 5 tipp, ami segít a stressz csökkentésében

A stressz, legyen szó akár munkahelyi, akár magánéleti stresszről, többé-kevésbé rendszerint jelen van az életünkben. Azonban a stressz megfelelő módszerekkel csökkenthető, így kiegyensúlyozottabb és egészségesebb életet élhetünk.

Most 5 tippet hoztunk arra, hogyan csökkentheted a napi szintű stresszt az életedben.

Állíts fel prioritásokat

Nem tehetsz meg mindent egyszerre és nem végezhetsz el minden feladatot maradéktalanul úgy, hogy közben többfelé is fókuszálsz. Határozd meg, milyen dolgok/feladatok a legfontosabbak a számodra és azokra összpontosíts, ne hagyd, hogy eltereljék a figyelmedet lényegtelen vagy kevésbé fontos dolgok.

Tűzd ki egyértelműen a céljaidat

Ha nincsenek céljaid vagy nem fogalmazod meg azokat világosan, akkor honnan tudod, hogy jó irányban halad-e az életed? Fogalmazd meg, mit szeretnél elérni az életben, mind a munkahelyen/karrierben, mind a magánéletedben és tűzz ki mérföldköveket is, amelyeket ha elérsz a céljaid felé vezető úton, akkor legyél rá büszke és jutalmazd meg magad akár valami aprósággal is. A mérföldkövek elérése mindig motivál majd az újabb lépésekre, így energikus és örömteli életet élhetsz, a stressz kevésbé fogja meghatározni a napjaidat. Mindeközben ne feledkezz meg arról sem, hogy két mérföldkő között is van élet, tehát ne csak azok elérése legyen a cél, hanem a kitűzött cél felé vezető úton megélt örömöket, boldogságot és elégedettség érzését is tartsd szem előtt.

 

stressz management

 

Oszd meg a feladatokat másokkal

Soha ne vállald túl magad, mert ez az egyik leggyakoribb stresszforrás. Ha úgy látod, hogy úszik otthon a lakás, vagy a házimunka már nem fér bele a munkahelyi teendőd mellé a napi rutinodba úgy, hogy pihenésre is jusson időd, akkor vond be a munkába a gyerkőcöket vagy éppen a párodat és beszéld meg velük, hogyan tudjátok felosztani a teendőket úgy, hogy senki ne legyen túlterhelve. Ha a munkahelyeden irreális mennyiségű feladattal lát el a főnököd, akkor beszélj vele és vázold fel neki, reálisan milyen mennyiségű munkát tudsz egy nap alatt elvégezned. Ha azt látod, hogy a főnököd vagy éppen a munkatársaid azok, akik miatt rendszeresen el vagy havazva és értelmes beszélgetéssel nem tudsz változtatni a dolgokon, akkor sajnos rossz hírünk van: lehet, hogy ideje új munkahely után nézned, ahol megbecsülik a munkád és tiszteletben tartják az idődet. Soha ne akarj egy olyan helyen megfelelni, ahol nem tisztelnek és nem vagy számukra fontos.

Ismerd meg jobban önmagad

Ha nem vagy tisztában azzal, hogy pontosan ki is vagy, milyen elveket képviselsz, mik az életcéljaid, mik a gyengeségeid és az erősségeid, akkor a környezeted nagyon könnyen befolyásolhat és formálhat. Tisztában kell lenned azzal, hogy ha nem ismered meg önmagad és nem indulsz el az önismeret rögös, de felfedezésekkel teli, érdekes útján, akkor előbb-utóbb olyan elvek és olyan elvárások alapján fogod élni az életed, amelyeket valójában nem is te magad állítottál fel, hanem a környezetedben látott vagy a rád erőltetett mintákat követed. Ha nem vagy igazán önmagad, az hosszútávon rendkívül stresszessé és ingerültté vagy fásulttá, energiahiányossá tesz.

Olvass önismeretfejlesztő könyveket, amelyek segítenek jobban megismerni önmagad és megtanítanak arra, hogyan értékeld magad igazán. 

Ha még nem vagy felkészülve egy kifejezetten mély önismereti „túrára”, de barátkozol a gondolattal, hogy ilyen jellegű könyvek után kutass, akkor szeretettel ajánljuk Zsiros-Petróczki Kitti: Elképzelt terápia című könyvét, amely egy könnyedebb, mégis érdekfeszítő regényként elkalauzol az önismeret titkos, magával ragadó világába a főszereplő kissé szokatlan álmain keresztül.

Könyvajánló

Kevin élete jelentős fordulatot vesz, amikor egyik éjszaka belecsöppen egy terápiás foglalkozásba, ahol a terapeuta az életéről kezdi el faggatni. …a terápiás ülés a következő éjszakákon folytatódik. Így idővel kénytelen elfogadni a helyzetet.
Azonban a terápiás ülések alkalmával olyan kérdésekkel szembesül, amelyekre nem akar válaszolni, vagy nem akar foglalkozni vele. Végül ahelyett, hogy elmenekülne tudattalanja elől, nyomozni kezd…

Pihenj eleget

A pihenés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Ez az egyetlen olyan dolog, amit hajlamosak vagyunk halogatni, mondván, mi nem érünk rá a pihenésre. Ha időként nem lassítasz egy kicsit, nagyon hamar kiégsz, és ez könnyen átcsaphat depresszióba is, ráadásul az egészségednek is ártasz a folyamatos hajtással.

Mozogj, sétálj vagy fuss két kört a háztömb körül, de akár a sarokba is bekucorodhatsz az egyik kedvenc könyveddel, a lényeg, hogy kikapcsolj és legalább napi fél órára kiszabadulj a hétköznapi rutinból.

Legyél tisztában azzal, hogy a stresszforrások többsége valójában soha nem szűnik meg, de azért kizárólag te vagy a felelős, hogy hogyan reagálsz rájuk. Aggodalmaskodhatsz, idegeskedhetsz, de az hosszútávon kimerültséghez, ingerlékenységhez, fáradtsághoz és betegségek megjelenéséhez vezet. A stresszfaktorokat nem feltétlenül kell kiiktatnunk, de meg kell tanulnunk néha egyszerűen elengedni és kizárni az életünkből az általuk okozott félelmeket és aggódást, hogy teljes és egészséges életet élhessünk.

Kérjük, támogass bennünket egy megosztással!

Vissza az oldal tetejére

Kövesd Facebook oldalunkat,
értesülj elsőként friss cikkeinkről!