paleo diéta

Az autoimmun paleo protokoll sok betegség esetében jelenthet segítséget

Napjainkban a táplálkozás egyre nagyobb szerepet kap a hétköznapokban. Természetesen évtizedekkel ezelőtt sem volt mindegy, hogy mit eszünk, viszont ma egyre több modern alapanyagról derül ki, hogy több betegség kialakulásának az esélyét is növeli. Pedig az egészséges táplálkozás elérhetőbb, mint gondolnánk.

Valóban az vagy, amit megeszel?

Ma már egyre több kutatás bizonyítja be, hogy vannak olyan módszerek, amelyek segítségével objektíven mérhető javulást lehet elérni egyes betegségek esetében. Ezek közé tartozik az autoimmun paleo protokoll is (AIP), amivel kapcsolatban eddig leginkább tapasztalati bizonyítékok voltak. Ez az étrend mindenki számára elérhető. A PaleoCentrum termékei között mindent megtalálhatunk, amire szükségünk lesz az életmódváltás során. 

Az AIP tulajdonképpen egy szigorított paleo étrend, ami a hüvelyesek, tejtermékek és gabonák mellett kizárja a potenciálisan immunogén élelmiszereket is. Ilyenek például az olajos magvak, a diófélék, a tojás, az alkohol, az adalékanyagok, a burgonyafélék, illetve a paprika, paradicsom, padlizsán és goji bogyó. 

Ez a megközelítés a nagy múltú eliminációs étrendek közé tartozik. Egyéb kezeléseknek makacsul ellenálló állapotok esetében jól használhatóak. A lényegük az, hogy minimum egy hónapig vagy még tovább kizárják az immunogén és allergén élelmiszereket a teljes étrendből. Fokozatosan, szigorúan egyenként vezetik vissza őket. Ezzel pontosan lehet azonosítani az egyes élelmiszerekre adott reakciókat, de még az autoimmun reakciót kiváltó ételek csökkentése is jobban megoldható.

A bélfalak regenerálódása és a mikrotápanyag hiányok korrigálása szempontjából is nagy jelentőséggel bírnak ezek a módszerek. Fontos, hogy a szigorú AIP csak rövid távon alkalmazható, továbbá a visszavezetést a tünetek csökkenésével egy időben kell megkezdeni.

Számtalan helyzetben lehet használni

Az AIP hatékonyságát sokan abban látják, hogy kizárja a potenciálisan autoimmunizáló, magas antitápanyag-tartalmú ételeket. Az elsődleges ereje valójában abban rejlik, hogy a legmagasabb tápanyagsűrűségű ételeket kell fogyasztani. Ilyenek például a legeltetett állatok húsa és belsőségei, a halászott tengeri halak és herkentyűk, a gyökérzöldségek, a gumók, a zöldségek és a gyümölcsök, valamint a fűszerek. 

A bélrendszer egészsége szempontjából kifejezett fontos az, hogy odafigyeljünk arra, hogy mit fogyasztunk. Ugyanez a helyzet akkor is, amikor a probléma forrását próbáljuk azonosítani.

Az egészséges táplálkozás segít megelőzni a problémákat

Fontos hangsúlyozni, hogy nem akkor kell elkezdeni egészségesen étkezni, amikor már megszületett a diagnózis vagy érezzük, hogy probléma van. A legjobb, ha a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt. Különösen fontos ez várandós nők esetében, amikor még jobban oda kell figyelni arra, hogy mit fogyasztunk, hogy a kicsi is megfelelően fejlődjön. Váltani sosem késő, jobb, ha minél hamarabb elkezdünk egészségesen étkezni.

Termékajánló

Flavon Peak immunerősítő

Szibériai Chaga vegán kapszula

Bioaktív kollagén a szépségért

Natúr biotika aktív rost

Calivita Slim testsúly csökkentő

Kérjük, támogass bennünket egy megosztással!

Egészségmegőrzés - Termékajánló

Vissza az oldal tetejére