A citromfű az egyik legismertebb gyógynövény, amely szinte bárhol megterem. Igen sok kertben találkozhatunk vele, mégis sokan nem tudják, pontosan mire is használhatják.
A citromfű rendkívül jó stresszoldó, idegnyugtató, gyulladáscsökkentő, ráadásul görcsoldó gyógynövény. Mindemellett antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, amelynek köszönhetően segít legyőzni a szervezetünkben a gyulladásos folyamatokat.
A citromfüvet leggyakrabban tea elkészítéséhez használjuk, de házilag készített bőrápoló krémekhez és tonizáló permetekhez is adagolhatjuk.
Mire jó a citromfű tea?
A népi gyógyászat a citromfű tea fogyasztását igen sok esetben javasolja, a legismertebbek ezek közül:
- stressz csökkentésére
- gyomor- és bélpanaszok enyhítésére
- menstruáció idején a görcsök enyhítésére
- megfázásnál a köhögés csillapítására és a kellemetlen tünetek csillapítására
A citromfű tea nagyban enyhíti a menstruáció során az alhasi görcsöket, de gyomorbántalmakra is kiváló. Ha szeretnéd enyhíteni a menstruáció kellemetlen tüneteit, akkor a nehéz napokon igyál meg 1-1 csésze citromfű teát reggel és kora délután.
Ha úgy érzed, nagyon stresszes napod volt, vagy egyszerűen csak túl sokat dolgoztál és nehezen tudod kikapcsolni az agyad a nap végére, akkor a munkából hazaérve igyál meg egy csésze friss citromfű teát. Ez segít, hogy könnyebben ellazulj és elengedd a nap fáradalmait.
Hogyan készítsd el a citromfű teát?
A citromfű teát készítheted szárított és friss citromfűből is. Ha üzletben vásárolt, szárított citromfűből szeretnél teát készíteni, mindig kövesd a tea dobozán leírt utasítást. Ha házilag szárítod a citromfüvet, akkor a következőképpen járt el:
A frissen levágott citromfüveket tisztítsd meg a szennyeződésektől és alaposan öblítsd le. A levágott szárakat kösd csokorba és akaszd fel hűvös, de száraz helyre száradni pár napig. A citromfű leveleket ezután szedd le a szárról, de ne morzsold össze, csak azt a mennyiséget, amennyit azonnal fel szeretnél használni teakészítésre. A többi levelet tedd egy jól zárható üvegedénybe vagy papírzacskóba és tedd száraz helyre. A leveleket mindig csak akkor törd meg, amikor éppen használni szeretnéd, így tovább megtartja illatos aromáját és a benne található illóolaj hatóanyagtartalmát.
Tea elkészítése:
Körülbelül 2 teáskanálnyi szárított citromfüvet rakj a kedvenc csészédbe. Forralj vizet és 2 dl forró vízzel forrázd le a citromfüvet. Ezután hagyd állni 10 percig, majd szűrd le. Ízesítheted gyömbérgyökérrel, mézzel vagy citrommal.
Ha friss citromfűből készíted a teát, akkor a fent leírt módon forrázz 2 dl vízzel 3-4 friss, megtisztított citromfű levelet.
Tipp nyárra: citromfű üdítő
Nyáron szívesebben iszunk a meleg tea helyett valami frissítőbb, hidegebb italt. Friss citromfűből szuper üdítőitalt készíthetsz:
2 dl hideg vízhez adj 3-4 frissen levágott és alaposan megmosott citromfű levelet és hagyd állni 10 percet. Ezt követően adj a vízhez 2 szelet friss uborkát és már ihatod is!
Hirdetés