napozás

Mire figyeljünk napozáskor?

Végre itt a jó idő, nyakunkon a nyár, a strandolás, a pihenés, na és persze a napozás ideje. Mielőtt azonban kifeküdnénk a napra, hogy csokibarnára süttessük a hasunkat, érdemes néhány dologra  odafigyelni, hogy a napozás során ne károsítsuk a bőrünk egészségét.

Mikor napozzunk?

Bár mindig csábító az idő egy kis napozásra, azt semmi esetre se felejtsük el, hogy délelőtt 11 és délután 3 óra között ne tartózkodjunk a tűző napon! Egyrészt, mert barnulás helyett pillanatok alatt leég a bőrünk, másrészt pedig ebben az időszakban a legmagasabb az UV sugárzás, ami kifejezetten árthat a bőrünknek.

Mit kell tudni az UV sugárzásról?

Az ultraviola, vagy rövidítve UV sugárzás olyan elektromágneses sugárzás, amelynek természetes fő forrása a Nap. Létezik UV-A, UV-B és UV-C sugárzás is. Az UV-C sugárzást a légkör teljes mértékben kiszűri, így nem éri el a földfelszínt. Az UV-A és -B sugárzással viszont számolnunk kell a napozás során. AZ UV-A sugárzás hatására indul be a bőrben a pigmentképződés, azaz a bőr lebarnulása. Az UV-B sugárzás pedig alapvetően szükséges a kellő mennyiségű D-vitamin képződéséhez. Ugyanakkor, ha túlzásba visszük a napozást, az a bőr leégését, illetve a bőr idő előtti öregedését okozza. Ráadásul az UV sugárzás karcinogén hatású, ami azt jelenti, hogy ha hosszútávon nem figyelünk oda napozáskor a bőrünk megfelelő védelmére, és arra, hogy magas UV sugárzás esetén ne napoztassuk a bőrünket, akkor ez bőrrák kialakulásához vezethet.

Hogyan védjük a bőrünket napozáskor?

Napozás előtt minden esetben kenjük be a bőrünket naptejjel, hogy óvjuk a káros sugárzástól. A napfénytől védett bőrfelület – ha nem is teljes mértékben – de képes visszaverni az UV sugarak egy részét, ezáltal lassítva a barnulás folyamatát, meggátolva a leégést és jelentősen mérsékelni az UV sugarak káros hatásait. Minél érzékenyebb a bőrünk és minél hajlamosabb a leégésre, annál magasabb faktorszámú naptejet használjunk. Minél magasabb faktorszámú naptejet használunk, annál lassabban fog a bőrünk barnulni, de ne felejtsük el, hogy a szép barna bőr titka a rendszeres napozásban rejlik, és ne akarjunk egy alkalommal csokibarnára sülni. J Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy nemcsak a tűző napon, de árnyékos és félárnyékos helyeken is védenünk kell a bőrünket naptejjel a káros UV sugárzástól!

Milyen gyakran napozhatunk?

Ha szeretnénk, akkor két héten keresztül akár 1-2 naponta is kifeküdhetünk a napra, de arra nagyon ügyeljünk, hogy ha szeretnénk sűrűn napozni, akkor egyszerre csak kevés időt töltsünk a napon! Első napozás alkalmával fél óra bőven elegendő, a következő napozásnál már 10 perccel nyújthatjuk az időt. Viszont egy óra hosszánál tovább nem ajánlatos a napon feküdni, főleg, ha minden nap barnulni szeretnénk egy kicsit. Két hét után érdemes egy hosszabb szünetet tartani, hiszen ne felejtsük el, hogy a bőrünket nem csak napozáskor éri a napfény, hanem akár a délutáni séta vagy a reggeli kocogás közben is.

Mindig hidratáljunk!

Napozás közben sokan megfeledkeznek a folyadékpótlásról, pedig a napsugarak kártékony hatásaihoz tartozik az is, hogy bőrünk dehidratálttá válik, és veszít a rugalmasságából. Éppen ezért napozás előtt és után mindig igyunk elegendő folyadékot, hogy a bőrünk hidratált maradhasson.

Fényérzékeny termékek

Sokan nem tudják, hogy a masszázsolajok vagy az aromaterápia során használatos illóolajok és alapolajok egy része fényérzékeny hatású, ami azt jelenti, hogy ha az adott olajat a bőrünkre kenjük, akkor egy jó ideig nem ajánlatos a napra menni, mert a bőrre kent olaj felerősíti a napsugárzás hatását és leégéshez, hosszú távon pedig akár bőrrákhoz is vezethet. Ha nyáron masszázsolajat vagy bármilyen esszenciális olajat viszel a bőrödre, előtte minden esetben tájékozódj arról, hogy az adott termék fényérzékeny tulajdonsággal rendelkezik-e.

Anyajegyek takarása

Ha a bőrödön nagyobb anyajegy található, akkor a bőrrák megelőzése céljából napozás előtt feltétlenül takard le akár egy kis darab ragtapasszal, hogy az anyajegyet ne érje közvetlen napsugárzás. Egyébként a nagyobb méretű anyajegyek esetén, főként, ha gyakran napozol vagy szoláriumozol, érdemes bőrgyógyász szakvéleményét kérni.

Gyermekek napozása

A csecsemőket szigorúan tilos napoztatni! A kisgyermekek esetén pedig nagyon figyeljünk arra, hogy a gyermek csak keveset tartózkodjon a napon, és minden esetben magas faktorszámú naptejjel kenjük be a bőrét.

Összességében elmondhatjuk, hogy ha ésszel napozunk és odafigyelünk a fent leírt tanácsokra, akkor hamar elérhetjük a hőn áhított nyári színt, de mindig tartsuk szem előtt a bőrünk egészségének védelmét!

Kedvenc háztartási gépeink

Tesla Coffeemaster ES400 kávéfőző darálóval

Tesla Robotstar IQ100 Intelligens robotporszívó

Happycall Axlerim Z turmixgép, fehér

Captain Jerky 110 aszalógép

PureLine 600 vízszűrő rendszer

Caswel porszívó nedves és száraz porszívózásra

Klarstein Superpure ultrahangos tisztító

Caroline mikrohullámú sütő

Kérjük, támogass bennünket egy megosztással!

Kedvenc háztartási gépeink

Vissza az oldal tetejére