relaxáció

Relaxáció – 5 egyszerű tipp, hogyan relaxálj

A mai rohanó világunk meglehetősen stresszes és igen kevés idő jut saját magunkra a munka, a család és a számtalan tennivaló mellett. Ugyanakkor feltétlenül szükséges időt találni saját magunkra és a kikapcsolódásunkra is.

Most öt olyan egyszerű tippet hoztunk, amelyek segítségével akár 20-25 perc alatt is csökkenteni tudod a stressz érzését és a feszültséget. Ha nincs időd heti több óra kikapcsolódásra és feltöltődésre, akkor igyekezz naponta, de legalább kétnaponta egy kevés időt szánni önmagadra és próbáld ki az alábbi hasznos tippeket egészséged és lelki nyugalmad megőrzése érdekében:

Légzőgyakorlatok

A helyes légzőgyakorlatok elsajátítására ma már rengeteg oktatóvideó fellelhető az interneten. A legegyszerűbb légzőgyakorlat, amely segít enyhíteni a felgyülemlett feszültséget, a következő: ülj le a padlóra vagy az ágyra törökülésben és hunyd be a szemed. Az egyik kezed tedd a hasadra, a másik kezed pedig fektesd a térdedre. Lassan vegyél egy mély levegőt úgy, hogy közben háromig számolsz, a beszívott levegőt tartsd bent 1-2 másodpercig, majd lassan lélegezd ki, miközben ismét háromig számolsz. Ezt ismételd meg egymás után többször egészen addig, amíg úgy érzed, sikerült egy kicsit megnyugodnod. A légzőgyakorlat ideje alatt nagyon fontos, hogy ürítsd ki az elméd, ne gondolj semmire, csak és kizárólag a légzésedre figyelj.

Végezz lazító gyakorlatokat

Ha nagyon rá stresszelünk valamire, az izmaink is megfeszülnek, ennek eredményeképpen szó szerint merev és feszült izmaink nyakfájdalmat, hátfájást, de akár fejfájást is okozhatnak. Ha nagyon feszültnek érezzük az izmainkat, akkor feküdjünk le egy puha felületre – ágyra, bolyhos szőnyegre vagy jógamatracra – és nyújtóztassuk ki a végtagjainkat. Az összes izmunkat, amit csak tudunk, előbb feszítsük meg egy kicsit, majd engedjük el, ezt végezzük el egymásutánban többször is, egészen addig, amíg azt nem érezzük, hogy enyhül az izomhúzódás a hátunkban/lábunkban.

Írd ki magadból a gondolataidat

Egyszerűnek tűnik, mégis nagyon hatásos, ha fogunk egy üres füzetet vagy naplót és szépen kiírjuk magunkból azt, hogy mi jár a fejünkben. Érdemes ehhez egy kicsit elvonulni, a telefont lenémítani, a zenét/tévét kikapcsolni és csak magunkra fókuszálni. A leírt gondolatok egyrészt sokat segíthetnek nekünk akkor, ha pontosan nem tudjuk megfogalmazni, hogy mitől is érezzük magunkat feszültnek, másrészt pedig rengeteget segít, ha kiadjuk ezeket magunkból.

 

írás

 

Érdemes hála-listát is készíteni, amit elővehetünk a rosszabb napokon, hogy egy kis erőt öntsön belénk. A hála-lista, ahogyan a neve is sokatmondóan sugallja, egy olyan lista, amelyre felvéssük azokat a dolgokat, amiért hálásak vagyunk az életben. Így amikor kicsit demotiváltak vagyunk, vagy úgy érezzük, nincs erőnk semmihez és nem jól sikerülnek a dolgok, vegyük elő a már megírt hála-listánkat és emlékeztessük magunkat a jó dolgokra.

Kapcsolódj ki a természetben

A természetben eltöltött idő szerencsére mindig egy nagyszerű megoldás a stressz enyhítésére. Ha nem szeretnél relaxációs gyakorlatokat végezni vagy úgy érzed, a naplóíráshoz sincs túlságosan sok kedved éppen, menekülj ki egy kicsit a szabadba, a természetbe. A közeli erdő vagy mező, még ha egy kicsit többet is kell sétálnod/utaznod ahhoz, hogy elérd, mindig meg fog tudni nyugtatni. Nem kell feltétlenül hosszú túraútvonalakat megmásznod, a feltöltődéshez bőven elegendő az is, ha csak leülsz egy padra, fákkal övezett csendesebb parkban vagy sétálsz egy kicsit a fák között.

Teremts egy nyugodt helyet az elmédben

Ez talán kissé furán hangzik, mégis nagyon hatásos módszer. Ha nem tudsz sétálni az erdőben és a relaxációs gyakorlatokhoz nem érzel magadban erőt, érdemes egy különös módszert kipróbálnod. Ülj le az ágyra vagy a fotelbe, esetleg a padlóra kényelmesen és hunyd be a szemed. Vizualizálj az elmédben egy olyan helyet, ahol igazán meg tudsz nyugodni, ahol jól érzed magad. A „képet” jelenítsd meg lelki szemeid előtt minél részletesebben, érezd a hely illatát, lásd nagyon részletesen a színeket, a formákat. Ha például egy nyugodt tengerpartra gondolsz, akkor halld a hullámok hangját, képzeld el a fagylalt ízét, próbáld minél inkább beleélni magad a helyzetbe, érezd a tapintható meleg homokot a lábad alatt, a tenger hullámainak érintését. A lényeg, hogy minél pontosabban képzeld el a számodra legmegnyugtatóbb helyet, és hagyd, hogy az elméd egy kicsit elkalauzoljon a képzeletbeli világba. Ne gondolkodj semmi máson, engedd el a napi problémákat, kizárólag a helyre fókuszálj. Mindig, amikor kicsit úgy érzed, hogy elvonulnál a világ és a problémák elől, utazz el képzeletben a kedvenc helyedre és hagyd, hogy az elméd segítsen nyugalmat találni.

 

tengerpart

 

A relaxáció valójában nem csak a felnőttek, de a gyermekek számára is nagyon fontos kellene, hogy legyen. Hiszen őket is érik olyan behatások, amelyeket nehéznek éreznek, amelyekkel nem birkóznak meg olyan könnyen, így a gyerekek is lehetnek feszültek ugyanúgy, mint a felnőttek. Érdemes hát valamelyik számodra szimpatikus és bevált módszert megtanítani a gyermekednek, akár közösen is végezhetitek a relaxációt, így segítve az ő nyugalmát is. Ráadásként, ha már gyermekként megtanul lazítani és relaxálni, felnőttkorában sokkal könnyebben fog boldogulni a stressz csökkentésével.

képek: Canva Pro

Kérjük, támogass bennünket egy megosztással!

Vissza az oldal tetejére

Kövesd Facebook oldalunkat,
értesülj elsőként friss cikkeinkről!