család

Fontos dolgok az életben – 5 dolog, amire mindig érdemes időt szakítanod

Bár sokszor számos napi teendő veszi el a figyelmünket a fontos dolgokról, nem árt néha emlékeztetnünk magunkat arra, mi az, ami igazán számít, mi az, amire mindig érdemes időt szakítanunk. Az alábbiakban összeszedtük nektek azokat a dolgokat, amiről mi magunk is úgy véljük, figyelmet érdemelnek.

A család és az igazi barátok

Talán nem meglepő, hogy éppen a családot soroltuk az első helyre. A pénzért meg tudunk dolgozni, a tárgyakat meg tudjuk venni, de a családdal és az igazi barátainkkal töltött idő megfizethetetlen. Bármennyire is elfoglalt ember vagy, arra mindig igyekezz odafigyelni, hogy minőségi időt tölthess a családtagjaiddal, a gyermekeiddel, a pároddal, a szüleiddel vagy a nagyszüleiddel. Szerencsés ember az, aki elmondhatja magáról, hogy a nagyszülei vagy a szülei még élnek, és ha te is ilyen szerencsés ember vagy, akkor használd ki az időt, és legyél velük addig, amíg még van rá lehetőséged. Az igazi jóbarátokat se hanyagold el, mert haverokat könnyen gyűjthet maga köré az ember, de igaz barátokat nagyon nehéz. Ha neked már sikerült meglelned a jó barátaidat, ne hagyd őket elveszni, szánj időt arra, hogy legalább havonta egyszer összeüljetek egy nagy beszélgetésre vagy elmenjetek valahová szórakozni.

A hobbid

Bármilyen hobbinak is hódolj, fontos, hogy mindig találj rá időt, különösen igaz ez akkor, ha a hobbid már-már a szenvedélyed. A hobbid része kell, hogy legyen az énidődnek, a kikapcsolódásnak, hogy ezáltal feltöltődhess és könnyebben vedd a mindennapi akadályokat. Ha nincs időd a hobbidra, sokkal könnyebben belefásulsz a napi rutinba és ez nemcsak a munkád minőségének a rovására mehet, de a fásultság és előbb-utóbb a kiégés a magánéleti problémáidat is felnagyítja és nehezebben elviselhetővé teszi.

 

hobbi

Énidő

Korábban több cikkünkben is írtunk az énidő fontosságáról. Sokak szerint ez egy divatos szó a kikapcsolódásra, de valójában a legmegfelelőbb szó, amellyel leírhatjuk az egyik kiemelkedően fontos szükségletünket. Figyelj oda magadra, a teljesítményedre, a munkádra és a hangulatodra és időnként iktass be egy kis énidőt, hogy az előbbiek ne szenvedjék meg a fáradtságos rohanást, a folyamatos hajtást és az egyre jobbra- és jobbra törekvést. Az természetes, hogy mindig szeretnénk jobbak lenni és ezért igyekszünk mindent megtenni, de a hajtásnak ára van. Időnként muszáj egy kicsit lassítani és élvezni az énidőt, legyen szó egy kis sétáról a parkban, vagy egy délutáni szunyókáról, esetleg valamilyen kedvenc elfoglaltságodról, a lényeg, hogy hagyj időt a pihenésre!

Tarts rendet magad körül

Akár az irodai íróasztalodról, akár az otthonodról van szó, mindig legyen időd arra, hogy rendet tarts magad körül. Ez persze nem azt jelenti, hogy folyton csillognia kell az étkezőpultnak vagy, hogy minden nap porszívózd fel a teljes lakást, csupán azt, hogy ügyelj az általános rendre az otthonodban és a munkahelyeden is magad körül. Bármilyen furcsán hangzik, ha káoszban dolgozol vagy élsz, a fejedben is hamar eluralkodik a káosz. Legyen minden holmid átláthatóan összerendezve, szabadulj meg a felesleges kacatoktól, ne kelljen órákig válogatni a fél pár zoknikat a fiókból kiszedve, egyszerűen legyen meg mindennek a helye. Étkezés után pakolj el, ne hagyd, hogy a mosatlan edények kupacba tornyosuljanak, a megszáradt ruhákat amint lehet, hajtogasd be a szekrénybe, és pakold el szem elől a felesleges holmikat, amelyeket nem használsz. Így mindig egy rendezett lakásba térhetsz haza, ami nyugalommal tölt majd el, ráadásul a barátaid vagy ismerőseid váratlan betoppanásakor sem kell rohanvást elpakolnod az asztalról/székről/kanapéról.

 

rendrakás

Megfelelő napi rutin kialakítása

A napi rutin kialakítása sokkal fontosabb, mint gondolnád. Ha lehetőséged van rá, igyekezz minden nap ugyanabban az időpontban ágyba bújni, ugyanakkor felkelni, alakítsd ki a reggeli rutinod, hogy ne rohanással kezdődjön a napod és a délutáni, valamint az esti rutinodat is. Tervezd meg előre a heti menüt, így nem kell miden délelőtt azon gondolkodnod, mit főzz majd délutánra/estére. Hétvégente rakj rendet a nappaliban és a hálóban, hogy hétköznap hazaérve ne a lakás pakolása legyen az egyik feladatod. Alakítsd ki egy rutint a hétvégékre és a hétköznapokra egyaránt, hogy szervezetten és hatékonyan végezhesd el a házimunkát, így több időd marad a pihenésre.

Ha időt szakítasz ezekre a dolgokra, akkor szervezettebben, hatékonyabban tudod majd ellátni a feladataidat, a pihenés beiktatásának hála kipihentebb és jobb kedvű leszel és a családoddal/barátaiddal töltött idő értékes percekkel ajándékoz meg.

képek: Canva Pro

Kedvenc háztartási gépeink

Tesla Coffeemaster ES400 kávéfőző darálóval

Tesla Robotstar IQ100 Intelligens robotporszívó

Happycall Axlerim Z turmixgép, fehér

Captain Jerky 110 aszalógép

PureLine 600 vízszűrő rendszer

Caswel porszívó nedves és száraz porszívózásra

Klarstein Superpure ultrahangos tisztító

Caroline mikrohullámú sütő

Kérjük, támogass bennünket egy megosztással!

Kedvenc háztartási gépeink

Vissza az oldal tetejére