naplóírás

Naplóírás tippek – hogyan írjunk naplót

Gyakran hallhatjuk, hogy az igazán sikeres emberek naplót vezetnek. Nos, ennek valójában több oka is van: naplóíráskor kiírjuk magunkból a feszültséget, a bánatot vagy éppen a sértődöttséget, így kissé megnyugszunk és le tudunk csillapodni. Ugyanakkor a naplónkba bekerülnek a sikereink, a büszkeségeink és a boldog pillanataink is, amik később nagyszerűen tudnak bennünket motiválni, ha éppen egy nehéz élethelyzetben vagyunk és szeretnénk emlékeztetni magunkat valami jóra és szépre, ami korábban történt velünk.

A naplónkba minden bekerül, ami számunkra fontos, így nemcsak emlékként szolgálhat később, de a korábbi hibáinkból rengeteget tanulhatunk, ezáltal a saját naplónk segít az önismeretünk elmélyítésében és a fejlődésünkben is.

Íme 5 egyszerű tipp, amely segít a naplóírásban:

Légy mindig őszinte

 A naplód az, ahová mindig őszintén leírhatod az érzéseidet, legyen szó örömről, bánatról vagy éppen csalódásról. Ha nem vagy igazán őszinte, azzal csak becsapod saját magad, annak pedig valljuk be, nem sok értelme van. Arról írj, ahogy tényleg érzel és ne arról, amit gondolsz, hogy érezned kellene! Másokkal szemben sokszor óvatosan fogalmazunk, hogy ne sértsük meg őt vagy éppen azért, hogy ne mutassuk ki a valódi érzelmeinket. A naplód viszont csak a tiéd, csak te fogod elolvasni, tehát kicsit olyan, mintha magaddal beszélgetnél. Saját magunkkal pedig érdemes őszintének lenni, hiszen kivel legyünk azok, ha nem magunkkal?! 🙂

Engedd szabadon az érzéseidet

Ha naplót vezetsz, akkor érdemes jól csinálnod és nem csak félig-meddig, kevés energiát beletéve. Ahogy fentebb írtam, a naplóba bátran írd le a valódi érzéseidet, mert tartozol magadnak azzal, hogy nem csapod be saját magad! Ha kiírod magadból az érzéseket, az egyrészt segít kicsit megnyugodni, másrészt pedig nagyon hasznos is lehet, mert leírva könnyebben és hamarabb észre fogod venni, ha valami egy kicsit félrecsúszott az életedben és korrigálnod kell. Ez így kicsit furcsán hangzik, de tapasztalatból mondom, hogy valóban így működik! Egy-egy megtörtént eseményt végiggondolva hajlamosak vagyunk átsiklani fontos dolgokon, de leírva előfordul, hogy a homlokunkra csapunk és végre felismerünk valamit, amin változtatnunk kell, amit mi rontottunk el, de annyira a szemünk előtt volt, hogy nem vettük észre.

Kísérletezz

Találd meg te magad, hogy milyen módon és milyen időszakban/napszakokban írod szívesen a naplódat. Van, aki a reggeli naplóírás híve és van, akinek az esti, elalvás előtti naplóírás vált be a legjobban. Ez nyilván személyiség és szokások kérdése, éppen ezért kísérletezz, neked mikor a legjobb kicsit kiengedni a gőzt és kiírni magadból a napi eseményeket.

Mibe vezesd a naplót? Lehet egy jegyzetfüzet, egy bőrkötésű könyv vagy éppen egy egyszerű iratgyűjtő, ahová csak betűzöd a lapokat, a lényeg, hogy szeresd a kezedbe venni.

Helyszín? Lehet a hálószobád lefekvés előtt, vagy reggel a kényelmes olvasófoteled, esetleg a kedvenc kávézód… a lényeg, hogy csendesen el tudj merülni a gondolataiban és ki tudd zárni a külvilágot.

 

naplóírás

 

Lazítsd el magad

A naplóírás nem egy kötelező, kínlódással teli feladat, hanem egy saját magunk által választott, kellemes, érdekes és feszültségcsökkentő kikapcsolódás. Kapcsold ki a zenét, a tévét, némítsd le a mobilod és az értesítéseket, főzz egy finom teát vagy éppen egy kávét és éld meg a naplóírást kellemes élményként.

Ne légy nyelvtanár

A naplóírás nem egy házidolgozat vagy egy beadandó feladat. Ha elírsz egy-egy szót vagy nem tökéletesen írsz le egy mondatot, semmi probléma nem származik belőle. Ne légy nyelvtanár, kapcsold ki a fejedben a helyesírás ellenőrzőt és csak írj, ne foglalkozz a betűk külalakjával, nem helyesírási versenyre készülsz.

Nyilván ez nem azt jelenti, hogy hemzsegjen a szöveg a hibáktól és írj olvashatatlanul, pusztán csak azt, hogy ezekre az apróságokra ne görcsölj rá, hiszen magadnak írod, csak te magad fogod elolvasni, ne légy hát szőrszálhasogató magaddal szemben! 🙂

Kedvenc háztartási gépeink

Tesla Coffeemaster ES400 kávéfőző darálóval

Tesla Robotstar IQ100 Intelligens robotporszívó

Happycall Axlerim Z turmixgép, fehér

Captain Jerky 110 aszalógép

PureLine 600 vízszűrő rendszer

Caswel porszívó nedves és száraz porszívózásra

Klarstein Superpure ultrahangos tisztító

Caroline mikrohullámú sütő

Kérjük, támogass bennünket egy megosztással!

Kedvenc háztartási gépeink

Vissza az oldal tetejére