aromaterápiás fürdő

Aromaterápiás fürdő a nyugodt pillanatokért

Sok helyen olvashatjuk, hogy ha feszültek vagyunk és szeretnénk egy kicsit ellazulni, próbáljuk ki az aromaterápiás fürdőt. De mégis milyen az aromaterápiás fürdő, pontosan milyen hatással lehet ránk és mire kell odafigyelnünk, ha szeretnénk kipróbálni? Ebben a cikkünkben ezekre a kérdésekre keretük meg a válaszokat.

Mitől aromaterápiás az aromaterápiás fürdő?

Az aromaterápia illataromákat, növényekből nyert illóolajokat használ fel terápiás céllal, egészségünk megőrzése vagy helyreállítása, illetve jó közérzetünk elősegítése érdekében. Az aromaterápia tehát nem más, mint az illóolajok jótékony hatását használó alternatív gyógyászati terápia. Számtalan illóolaj létezik, melyek mindegyike más-, és más módon képes hatni ránk.

 

Az aromaterápiás fürdőt elsősorban nyugtató illóolajok hozzáadásával szokták elkészíteni. Ha aromaterápiás fürdőt szeretnél, akkor engedd meg a kádat vízzel, majd cseppents bele 8-10 csepp természetes illóolajat. Mindig olvasd el az illóolaj dobozán/üvegcséjén, hogy milyen jótékony hatást tulajdonítanak neki illetve milyen ellenjavallat vonatkozik az adott olajra. A legnépszerűbb a levendulás és a majorannás aromaterápiás fürdő, ugyanis mindkét növény illóolaja rendkívül jó idegnyugtató és stresszűző hatású.

 

Az illóolajok mellett különféle aromaterápiás fürdőbombát, fürdősót, fürdőkristályt vagy éppen aromaterápiás tusfürdőt is bátran használhatsz a fürdő elkészítéséhez.

Milyen hatása lehet az aromaterápiás fürdőnek?

Amint említettük, az aromaterápiás fürdőt elsősorban stresszűzésre használják, de akár ennek ellentétére, energetizálásra is alkalmazható. A fürdő hatását mindig a választott illóolaj határozza meg. Ha álmatlansággal küzdesz, akkor lefekvés előtt fél órával érdemes nyugtató fürdőt venni levendula, majoranna vagy esetleg szantálfa illóolajokkal. Ha felfrissülésre vágysz egy hosszú, fárasztó nap után, akkor pedig délutáni fürdőt ajánlunk, citrusos és fűszeres illóolajokkal.

 

aromaterápiás fürdő

 

Az illóolajok egyébként igen jó hatással vannak bőrünk egészségére is, így nem csak nyugtató vagy éppen frissítő hatású lesz az aromaterápiás fürdőnk, de egyúttal ápoljuk és hidratáljuk is vele bőrünket.

Az aromaterápiás fürdőt készítheted

  • illóolajak
  • fürdőbomba, fürdősó
  • aromaterápiás tusfürdő
  • narancs-, vagy citromszeletek
  • szárított gyógynövények, virágszirmok
    hozzáadásával.

Mire kell odafigyelni az aromaterápiás fürdőtermékek kiválasztásakor?

Számtalan terméket találsz a boltok polcain aromaterápiás felirattal, de mindig alaposan vedd szemügyre ezeknek a termékeknek az összetevőit! Fontos, hogy kizárólag olyan termékeket szerezz be, amelyek természetes alapanyagokból készültek és 100%-os, természetes, tiszta illóolajokkal illatosítottak. Ha a termék nem tiszta illóolajjal, hanem valamilyen szintetikus illatanyaggal illatosított, könnyen bőrirritációt és allergiás reakciókat okozhat.

 

aromaterápia

Milyen esetben ellenjavallt az aromaterápiás fürdő?

  1. Várandós nők számára nem javasolják, mert igen kevés kutatást végeztek az illóolajok várandós nőkre gyakorolt hatásáról, így nem tudjuk, okozhat-e bármilyen mellékhatást.
  2. Magas vérnyomás esetén nem ajánlott az aromaterápiás fürdő, mert a meleg víz megemelheti a vérnyomást. Emellett vannak olyan illóolajok is, amelyek használata magas vagy ingadozó vérnyomás esetén nem ajánlott, mert vérnyomásnövelő hatásúak.
  3. Ha allergiás vagy az illóolaj valamely összetevőjére: ebben az esetben nem kifejezetten az aromaterápiás fürdőzés ellenjavallt, csupán csak figyelmesen válaszd ki az illóolajat, vagy a fürdőterméket, hogy ne tartalmazzon olyan összetevőket, amelyre te magad allergiás vagy.

Összességében elmondhatjuk, hogy ha körültekintően választod ki az aromaterápiás fürdőtermékeket vagy az illóolajokat, rendkívül jó élményben lesz részed a fürdő kipróbálásakor.

Hirdetés

Kérjük, támogass bennünket egy megosztással!

Vissza az oldal tetejére

Kövesd Facebook oldalunkat,
értesülj elsőként friss cikkeinkről!