a siker titka

A siker titkai – 7 tipp az igazán hatékony munkavégzéshez

A siker nem jön magától, a sikeres élet eléréséhez tudatosan fókuszálni kell az energiánkat és a gondolatainkat arra, amit el szeretnénk érni. Ha valami nem sikerül elsőre, akkor majd sikerül másodszorra, harmadszorra vagy sokadjára, de ha kellőképpen kitartóak vagyunk, olyan nincs, hogy nem sikerül! 🙂 A következőkben 7 olyan tippet mutatunk, amelyek segítenek összpontosítani a célunk elérésére és növelik a hatékonyságot a problémamegoldás vagy a feladatok elvégzése során.

Nagyszerű egyszerűség

Amennyire lehetséges, egyszerűsítsd le a napi rutinodat és a feladataidat. Kizárólag azokat a feladatokat végezd el, amelyek téged valóban előre visznek, vagy valóban szükséged van az elvégzésükre például a kellő komfort vagy az anyagi bevételek megteremtéséhez. Hajlamosak vagyunk túlvállalni magunkat és olyan feladatokat is megcsinálni, amelyeket csupán szívességből vállalunk el. A szívességgel önmagában nincs semmi probléma, azzal viszont van, amikor pusztán megfelelési kényszerből mindenkinek mindenre igent mondunk, és mire feleszmélünk, azt vesszük észre, hogy számtalan dolgot teszünk másokért és mások boldogulásáért, és vajmi keveset a magunk jólétéért. Ne hagyd, hogy a körülötted élő emberek vagy éppen a munkahelyi főnököd kihasználjon, szabj határokat és csak azokat a feladatokat vállald el, amit ésszerű határidőn belül, ésszerű idő-, és munkaráfordítással el tudsz végezni és nem facsar ki úgy a nap végére, hogy semmi energiád nem marad a saját életcéljaidon való munkálkodásra. Ahhoz, hogy sikeres életed lehessen, előbb „helyet” kell adnod a nyugodt életnek.

Légy kiváló

Ez talán egy kicsit erős megfogalmazás, de a lényeg, hogy mindig törekedj arra, hogy a legjobb tudásod szerint oldd meg a feladatot vagy állj neki egy probléma megoldásának. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy soha nem hibázhatsz, azt viszont igen, hogy ha valamit csinálsz, azt csináld teljes szívvel, „tedd oda magad” igazán. Előfordul, hogy nem minden feladatot vagy munkát szeretünk, de ezeket próbáljuk meg a lehető leghatékonyabban elvégezni és ne rágódjunk rajta, ne engedjük, hogy elvegye az energiánkat. Keressünk benne pozitívumokat és igyekezzünk a lehető leghamarabb túlesni a dolgon, de ne kapkodjuk el, mert az a minőség rovására megy majd és hiányérzetet teremt bennünk, ami viszont energiát von el… Tehát, összességében egy kellemetlen, megkerülhetetlen feladat megoldásakor próbáljuk meg azt gyorsan, hatékonyan és energikusan végigvinni, utána pedig mihamarabb elengedni, hogy a számunkra igazán fontos dolgokkal foglalkozhassunk.

Azt viszont mindig tartsd észben, hogy nem kell abszolút maximalistának lenned! A túlzott maximalizmus nemhogy hatékonnyá tesz, de sok esetben inkább csak hátráltat. Ésszerűen mérd fel, hogyan tudod megoldani az adott feladatot és tegyél meg mindent annak érdekében, hogy a lehető legjobban sikerüljön, de ne várj magadtól irreálisan nagy erőfeszítést vagy mindig tűpontos, tökéletes végeredményt a feladatok elvégzése során.

Prioritások meghatározása

Ha túl sok a munkád vagy a megoldandó feladatod, ne ess kétségbe! Írd össze a feladatokat és állíts fel prioritásokat akár a munkádban, akár a magánéletedben. Amelyek fontosabbak, azokat vedd előre és a kevésbé fontos dolgok kerüljenek a lista végére. Így tudni fogod, hogy mi az, ami elsőbbséget élvez, és nem kell a teendőidet mindig fejben tartanod. Ha nem írsz teendőlistát a fontosabb dolgokról és mindent fejben megpróbálsz tartani, akkor annak az lesz a vége, hogy káoszban fogod magad érezni, ami viszont csökkenti a hatékonyságot és csak elszívja az energiádat.

Légy energikus

Az energiahiány demotiválttá és kedvetlenné tesz, aminek köszönhetően nem leszel olyan jó a feladataid megoldásában és ezzel csak hátráltatod magad a céljaid elérésben. Miután kiszelektáltad azokat a feladatokat, amelyeket nem kötelező megoldanod és valójában semmit sem segít a céljaid elérésében, engedd el azokat, az így felszabaduló idődben pedig kimondottan azokra a feladatokra koncentrálj, ami fontos a céljaid eléréséhez. Ha úgy érzed, nem vagy elég energikus, igyekezz magad motiválni, akár a kedvenc zeneszámoddal, filmeddel vagy egy kedves idézettel, ami segít a céljaid elérésére fókuszálni. Ha ülő-, vagy állómunkát végzel, akkor naponta legalább fél órát próbálj meg eltölteni a szabadban, hogy kellőképpen feltöltődhess energiával.

 

zenét hallgató nő

Fókuszálj megfelelően

A feladatok elvégzése során, akár a munkában, akár a magánéletben, koncentrálj csak az adott feladatra, hogy valóban hatékony lehess. Némítsd le a telefonodat, kapcsold ki az értesítéseket, home officban ne foglalkozz semmilyen más tevékenységgel a feladatmegoldás közben. Szabadítsd fel az energiáidat és a figyelmedet és kizárólag azokra a dolgokra koncentrálj, ami számodra fontos. Ne böngészd naponta a friss híreket, ne tölts el órák hosszat feleslegesen a social media világában – hacsak ezek nem a munkaköröd részei -, egyszerűen iktasd ki a zavaró tényezőket.

Gondolkodj pozitívan

A pozitív gondolkodás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, éppen ezért köszön vissza rengeteg cikkben és oktatóanyagban is. Engedd el a negatív gondolatokat és fogadd el azt, hogy amiért dolgozol, az előbb-utóbb igenis megvalósul. Bízz magadban, bízz a megérzéseidben és hidd el, hogy képes vagy a céljaid elérésre. Ha engeded, hogy a félelmek és az aggodalmak hátráltassanak, akkor valójában mindegy, mennyit teszel a céljaidért, soha nem fogod tudni elérni a hőn áhított boldogságot.

Csak csináld!

Igen, ez akár az egyik márka reklámszlogene is lehet… pedig valójában ez fejezi ki legjobban, milyen hozzáállás szükséges a célok eléréséhez. Hajlamosak vagyunk túl sokat agyalni azon, hogy egy-egy lépést hogyan tegyünk meg, hogy fogjunk hozzá, milyen megoldás lenne a legcélszerűbb. A célok felírása és a hozzájuk vezető út megtervezése kétségtelenül fontos és talán a legelső lépés a céljaink felé vezető úton. DE! A tervezés nem egyenlő a halogatással vagy éppen a túlzott agyalással. Ne halogassunk semmit, ha tudjuk, mit szeretnénk, tegyük meg az első lépést, fogjunk hozzá, kezdjünk el haladni a siker felé vezető úton. Ne agonizáljunk, ne gondoljuk végig több 10 féleképpen, hogyan lenne a legjobb… csak ésszerűen mérjük fel a lehetőségeinket, érveljünk, döntsünk, majd lépjünk! Hiszen, ha nem léped meg az első lépést, hogyan akarsz eljutni az út végére?! 🙂

Kérjük, támogass bennünket egy megosztással!

Vissza az oldal tetejére

Kövesd Facebook oldalunkat,
értesülj elsőként friss cikkeinkről!