álomfogó

Űzd el a rossz álmokat! Avagy mire jó az álomfogó?

Honnan ered? Kik készítették először? Miért örvend nagy népszerűségnek még ma is? 
Ezekre a kérdésekre keressük a választ alábbi cikkünkben!

Az első álomfogót, más néven álomcsapdát az Ojibwe indián törzsben készítették, később más indián törzsek is átvették ezt a hagyományt. Az álomfogó egy nagy karikából készült tárgy, közepén pókhálóra emlékeztető fonattal, alján díszítéssel. Az álomcsapda karikája a Napot szimbolizálja, amely minden egyes nap megtesz egy ívet az égen, majd újra és újra visszatér minden hajnalban, ezzel egy végtelen kört formázva. A legenda szerint a kör közepén a fonat csapdába ejti a rossz álmokat, amíg alszunk és a hajnal első napsugarával ezek a rossz álmok elillannak. 

Az álomcsapda alján lógó díszítések eleinte tollakból, később a tollak mellett kavicsokból, színes gyöngyökből, fonatokból álltak. A lelógó tollak és fonatok a jó és kellemes álmokat segítenek elvezetni az álmodóhoz.

Eredetileg az indián törzsben minden generáció új álomfogót készített magának, ez a feladat többnyire a nők dolga volt. A törzs tagjai azonban generációnként nem újabb álomfogókat alkottak, hanem a már meglévő álomfogó aljához vagy annak oldalához illesztették a sajátjukat, így az egymás alatt lógó karikák az egymást követő generációk jelképévé is vált.

Álomfogó a XXI. században

Az álomfogót ma már nem feltétlenül a neki tulajdonított „hatás” miatt használják, egyszerűen csak otthondekoráció lett belőle. Persze még mindig akadnak olyanok, akik inkább a hagyományos küllemű, tollakkal és gyöngyökkel ékesített darabokat keresik. Azonban az álomfogóknak egyre inkább kezd elhalványulni a legendája, miközben egyre nagyobb teret hódít lakberendezési dekorációként. Érdekes kettősség övezi így az álomfogókat, népszerűségük azonban töretlen. Manapság már kaphatunk makramé technikával készített álomőrzőket, hímzett vagy éppen horgolt karikákat, amelyek álomfogót szimbolizálnak, de akár faliképeket is, amelyeken érdekes álomfogó motívumok jelennek meg.

Érdekes, hogy tavasszal és nyáron megnő a kereslet az álomfogók iránt, kiváltképpen a színes, látványos darabok iránt, míg télen alábbhagy a lelkesedés. 🙂

Hirdetés

Elűzi a rossz álmokat és gyönyörű dekoráció

Az álomcsapdát egészen a mai napig nagyon sokan azért akasztják az ágyuk fölé, hogy ezáltal segítsék a nyugodt alvást. Éjszaka nyugtalanul alvó, sokat sírdogáló babák ágya fölé is helyezik, hogy megkönnyítsék a pici éjszakáját. Emellett egyre többen vannak azok, akik egyszerűen otthoni dekorációs célra használják, szemet gyönyörködtető színvilága és lágy, kellemes tapintása miatt. 

A legenda szerint minden egyes álomfogó elkészítése nagy nyugalmat és pozitív gondolatokat igényel, mert az álomfogónak lelke van, amely átveszi a készítője energiáját. Azt, hogy ki miként használja szívesen az álomcsapdát, mindenkinek szíve-joga eldönteni.

Kérjük, támogass bennünket egy megosztással!

Otthon design - Gyerekszoba

Vissza az oldal tetejére

Kövesd Facebook oldalunkat,
értesülj elsőként friss cikkeinkről!