kertészkedés az erkélyen

Tippek, ötletek – Kertészkedjünk az erkélyen!

Ha szereted a friss paradicsomot, a zsenge, ropogós újhagymát vagy éppen a fűszernövényeket, akkor mindenképpen érdemes kipróbálnod a hobbikertészkedést. Sokaknak a zöldségtermesztésről az jut eszébe, hogy azt kizárólag csak kertes házban vagy a vidéki telken lehet megvalósítani, de valójában igen sok olyan zöldséget és fűszernövényt ismerünk, amelyek nagyon jól megtermeszthetőek balkonládában vagy cserepekben is.

Ha eddig még nem kertészkedtél az erkélyeden, akkor sem kell visszakoznod a dologtól, ugyanis rendkívül egyszerű, ráadásul még élvezni is fogod a munkálkodást.

Mire van szükséged a balkonkertészkedéshez?

 • vetőmagokra vagy palántákra
 • jó minőségű földre
 • a növényektől függően közepes vagy nagyméretű cserepekre vagy balkonládára
 • kisméretű ültető ásóra
 • gumikesztyűre
 • ollóra (a fűszernövények vágásához)
 • szükség esetén kisebb karók (vastagabb faágak is megfelelnek a célnak)

növények termesztése az erkélyen

Milyen növényeket érdemes az erkélyen termeszteni?

 

Paradicsom, paprika

A paradicsom és a paprika kifejezetten szereti a napos, meleg helyeket így az erkélyen jó helye lesz. A locsolására ügyelni kell, nem szabad túllocsolni, de figyelni kell arra is, hogy ki ne száradjon. Paradicsomból rengeteg féle kapható, az erkélyen való termesztéshez azonban a koktélparadicsomokat ajánljuk, mert kisebb a föld-, és a helyigényük. Koktélparadicsomból választhatsz futót is, ez esetben viszont a paradicsom szárát karóznod kell majd, hogy ne törjön meg. Paprikából gyakorlatilag bármely fajta megterem az erkélyen, nincs szüksége óriási kaspókra, egy átlagos, közepes méretű cserépben is elegendő a hely számára.

 

Újhagyma, fokhagyma

Az újhagyma íze frissen szedve az igazi, mindenképpen ültess hát a balkonládába vagy cserépbe, ha van rá módod. A kis dughagymákat gyökerükkel lefelé beledugdossuk a földbe, gyakran locsoljuk, és napos helyre tesszük. Az első hagymaszárak hamarosan növésnek indulnak és folyamatosan friss hagymát ehetünk már kora nyártól. A fokhagyma kevésbé napfényigényes, de a vizet nagyon szereti, azonban itt is el kell kerülnünk a túllocsolást.

Ha sárgarépát vagy gumós növényeket szeretnél termeszteni, akkor nagyobb – mélyebb – cserepekre, vagy balkonládákra lesz szükséged, így ezeket csak akkor javasoljuk, ha nagyobb erkélyed van és gond nélkül elférnek a növények egymás mellett. A bab, a borsó és akár a káposzta is ültethető erkélyen, de számukra is nagyobb méretű cserepek szükségesek.


Fűszernövények

Az erkélyen leggyakrabban a következő fűszernövényeket szoktuk ültetni:

 • Oregánó: viszonylag gondozásmentes, szereti a napfényt, vízigénye átlagos.
 • Bazsalikom: szereti a napfényt és a meleget, tápanyagban gazdag talajra van szüksége, rendszeres öntözést igényel.
 • Koriander: szereti a napfényt, és a humuszban gazdag talajt, vízigénye a bazsalikoméhoz hasonló.
 • Kapor: gyakorlatilag gondozásmentes fűszernövény, kimondottan szereti a napfényt, vízigénye átlagos, nem igényel tápanyagdús földet.
 • Menta: több fajtáját is termeszthetjük balkonládában. Illata jellegzetesen erős már az első pillanattól kezdve. Nagyon gyorsan teret hódít, így érdemes külön cserépbe vagy kaspóba ültetni. Nem igényel különösebben tápanyagdús talajt, jól bírja az erős napfényt is, időnként szükséges megöntözni, de nem kell napi szinten locsolni.
 • Citromfű: a mentával hasonló a víz-, talaj-, és fényigénye és ahhoz hasonlatosan szintén igen hamar teret hódít, így a citromfüvet is érdemes külön kaspóban nevelni.
 • Kakukkfű: jól bírja az erős napfényt, kevés vízzel is megelégszik és nem különösebben tápanyagigényes növény.
 • Metélőpetrezselyem: szereti a napfényt, de csak napi pár óra hosszában. Ha túl sok napfény éri, hajlamos elfonnyadni. Szereti a vizet és a tápanyagdús talajt, de a kevésbé jó minőségű talajban is megmarad, csak kevésbé lesznek szépek a hajtásai.
 • Rozmaring: szereti a napos, meleg helyeket. Mérsékelten vízigényes, gyökerei a túlöntözés hatására rothadásnak indulnak, ezért csak akkor öntözd, ha azt érzed, hogy egyáltalán nem nedves a földje.
 • Zsálya: nagy a fényigénye, szereti a napfényt és a meleg helyeket. Mérsékelten vízigényes, tápanyagban gazdag talajban szebb hajtásokat és leveleket hoz.
 • Metélőhagyma: jól bírja az erős napfényt is, kifejezetten szereti a vizet, de ügyelj arra, hogy ne pangjon alatta a víz. Tápanyagdús talajban erősebben fejlődik.
 • Levendula: szereti a napfényt, de csak napi pár órában. Ha túlságosan sok napfény éri, könnyen megéghet. Szereti a vizet és a tápanyagdús földet.

fűszernövények termesztése az erkélyen

 

Ráadásként egyes fűszernövények az illóolajaiknak köszönhetően nemcsak kellemes illatot árasztanak az erkélyen, de távolt tartják a rovarokat is. A levendula, a citromfű és a bazsalikom például kimondottan jó természetes rovarűzők, így feltétlenül ültess belőlük, ha szúnyogmentes estéket szeretnél eltölteni az erkélyeden. 🙂

Mikor ültessük el a növényeket?

A legjobb időszak erre a tavasz, de csak a fagyok elmúltával. Ne ültesd ki az erkélyre a növényeket addig, amíg fagyhat, mert a fagy egy pillanat alatt végez a palántákkal. A legjobb és legbiztosabb időpont az ültetésre a májusi fagyok elmúltával, május eleje-közepe. Ha csak néhány palántát szeretnél elültetni és nem akarod növényekkel telepakolni az erkélyt, akkor május elején már ültethetsz, de készíts a cserepek/balkonláda mellé egy vastagabb fóliát, és ne felejtsd el éjszakára gondosan letakarni a növényeket, hogy megvédd őket az esetleges éjszakai fagyoktól. Ha valami oknál fogva elkésel az ültetéssel, akkor se csüggedj, a gyógynövényeket és a fűszernövényeket még bátran elültetheted cserepekbe, mert ha hamar beköszönt az ősz és a hideg, akkor ezek a növények a konyhában az ablakpárkányon is tovább nevelhetőek.

A növények locsolása

Figyelj arra, hogy a növények ne száradjanak ki, főleg a nyári nagy melegben. Alapvetően heti egy alkalommal elegendő az átlagos vízigényű növények locsolása, de mindig vedd figyelembe az időjárást is. Ha nagyon meleg van, a heti kétszeri öntözés is szükséges lehet.

Plusz tippek

Ültetés előtt gondosan csoportosítsd azokat a növényeket, amelyeknek hasonló a fény-, táptalaj-, és vízigényük, és ezeket a növényeket egymás mellé ültesd, ha nagyobb méretű balkonládákat használsz. Kisebb kaspók esetén csak arra kell figyelned, hogy az azonos fényigényű növények egy helyre kerüljenek. A fénykedvelő növények mehetnek a naposabb, míg a fényt kevésbé jól tűrő növények mehetnek az erkély árnyákosabb részére.

Ha nem szeretnéd, hogy a növényeid elvirágozzanak vagy túl sok magot hozzanak, akkor rendszeresen vágd vissza a hajtásokat. A rendszeres metszésnek köszönhetően a növények bokrosabbak lesznek, a lemetszett leveleket pedig jól hasznosíthatod főzéskor vagy tea készítésekor.

képek: Canva Pro

Hirdetés

Kérjük, támogass bennünket egy megosztással!

Otthon design - Gyerekszoba

Vissza az oldal tetejére

Kövesd Facebook oldalunkat,
értesülj elsőként friss cikkeinkről!