újév ételek

Újévi babona – Milyen ételeket együnk és mit ne együnk Újév napján.

A szilveszterhez és Újév napjához számos hagyomány és babona kapcsolódik világszerte, legyen szó szerencsehozó vagy éppen gazdagságot és jólétet hozó babonákról. Íme 5 olyan étel, amit a régi hagyományok szerint érdemes Újévkor elkészíteni, mert szerencsét hozhat számunkra egész évben, és 5 olyan étel, amelyet jobb elkerülni:

Szerencshozó ételek:

Malacsült

Malacsültet enni Újévkor szerencsét hoz ránk az esztendőben, mert a babona szerint a malac az orrával kitúrja a szerencsét, így egész évben szerencsések lehetünk. Éppen ezért a malac az újévi szerencse egyik fontos jelképévé is vált.

Zöld levelű növények

Bár kissé meglepő, de a zöld levelű növények, leveles zöldségek, mint például a spenót vagy a sóska, de a káposzta is a papírpénzt szimbolizálják újévkor és úgy tartják, hogy aki gazdagságot szeretne bevonzani az új évben, az minél többet fogyasszon ezekből Újév napján.

 

Lencse

Talán ez az egyik legismertebb hagyomány: Újév napján lencsét enni egész évben szerencsét hoz, mert a lencse sok apró szemével a pénzt és a gazdagságot szimbolizálja.

Rétes

A hagyományok szerint a rétes nyújtott tésztája úgy nyúlik, ahogyan a szerencsénk. Aki rétest eszik Újévkor, annak a szerencséje úgy nyúlik majd hosszúra, ahogy a rétestészta is.

Fánk

Ha szerencsét és egészséget szeretnénk bevonzani az évben, akkor fánkot kell ennünk a hagyományok szerint. A kör alakú fánk alakjával az egységet, egészséget és a teljességet szimbolizálja.

Milyen ételeket kerüljünk el Újévkor:

Hal

Érdekes, hogy más országokban a halat a pikkelye miatt úgy tartják, hogy szerencsét hoz és a sok pikkely a pénzt és a gazdaságot szimbolizálja. Idehaza viszont a néphagyomány szerint nem érdemes halat enni Újév napján, mert elúszik a szerencsénk.

Csirke

A csirke elkaparja a szerencsénket, és arra is utal, hogy egész évben kaparni kell majd a pénzünk és a szerencsénk után. A babona szerint, ha nem szeretnénk, hogy nehéz évünk legyen, akkor Újév napján kerüljük a csirkeevést.

Vadhús

A hagyományok szerint, aki vadhúst eszik Újév napján, az egész évben szerencsétlen lesz, mert a vad elszalad a szerencsével.

Rák

Rákot enni Újév napján balszerencsét hoz a fejünkre. Ahogyan a rák visszafelé halad, úgy mi is csak hátrafelé fogunk haladni az életünkben a következő évben, ha Újév napján rákot eszünk.

Pulyka

Ha pulykát eszünk Újév napján, akkor egész évben meggyűlik a bajunk a haragosainkkal. A babona szerint a pulyka haragot hoz ránk, így bármennyire is finom, babonásoknak ajánlott elkerülni a pulykasültet az év első napján. 🙂

Kérjük, támogass bennünket egy megosztással!

Vissza az oldal tetejére