őszi falevelek tartósítása

Őszi dekoráció – falevelek tartósítása

Az őszi erdőben vagy a parkban sétálva nehéz megállnunk, hogy a csodaszép színes falevelekből össze ne gyűjtsünk egy csokorra valót, főképp, ha a gyermekünkkel sétálunk. Valljuk be, hogy a faleveleket miután hazavisszük, rendszerint lerakjuk az előszobaszekrényre vagy kirakjuk az őszi dekorációk mellé, esetleg a gyerekekkel kreatívkodunk egy kicsit, de ritkán jut eszünkbe a faleveleket tartósítani. Pedig ha igazán szép őszi dekorációt szeretnénk, aminek a darabjai nem száradnak el néhány nap után, akkor érdemes a falevelek tartósításában gondolkoznunk.

Hogyan tartósítsuk a faleveleket?

Miután kiválogattuk a legszebb darabokat, kicsit tisztítsuk meg, ha szükséges – sárfoltoktól, bogaraktól. Szerezzünk be paraffinviaszt vagy méhviaszt és egy használt kisméretű edényt, amelyben a tűzhelyen viaszt tudunk melegíteni.

Ha paraffinviaszt vásárolunk, az lényegesen olcsóbb, mint a környezetbarát méhviasz társa, de ha nem akarunk költekezni, akkor szedjük össze az otthonunkban a maradék, fel nem használt vagy már félig leégetett gyertyákat és ezeket használjuk fel az alkotáshoz.

Lépésről lépésre

A falevelek tartósítása valójában végtelenül egyszerű: kis mennyiségű viaszt olvasszunk fel egy edényben a tűzhely fölött – arra ügyeljünk, hogy ha a viasz már felmelegedett, akkor vegyük le a tűzhelyről, felesleges tovább forrósítanunk. A megtisztított faleveleket óvatosan mártsuk be a viaszba úgy, hogy a levelek mindkét oldalát elfedje a viasz. Ezt követően emeljük ki a levelet az edényből és várjunk néhány másodpercet, amíg a viasz egy picit megköt a levél felületén, majd egy száraz felületre fektessük le a levelet. Hagyjuk a viaszt teljesen megkötni és már készen is vagyunk.

Ha a viasz elkezd megdermedni az edényben, akkor nyugodtan rakjuk vissza a tűzhelyre, és olvasszuk újra. A viasz olvasztására használt edényt később ételek készítéséhez már ne használjuk fel, akkor sem, ha a viaszt látszólag teljesen el tudtuk távolítani az edény belső felületéről!

Ha gyerekekkel együtt kreatívkodtok, a gyermekek soha ne maradjanak egyedül a forró viasz mellett, mert magukra ránthatják és megégethetik magukat!

 

levelek tartósítása

Mi készüljön a levelekből?

A viasszal bevont színes faleveleket fel tudod használni bármilyen őszi dekorációhoz, legyen szó ajtókoszorúról vagy éppen asztali dekorációról.

Ha nincs sok időd arra, hogy a dekorálással bíbelődj, akkor szedd csokorba a faleveleket és tűzd egy üvegvázába. Néhány narancsszínű kis tököcskével mutatós lesz a végeredmény.

 

egyszerű őszi dekoráció

 

A viasszal bevont faleveket az ablakba is kiakaszthatod, így egy kis vidámságot csempészel a szobába:

 

őszi dekoráció az ablakra

 

Ha ajtókoszorút szeretnél, akkor mindösszesen falevelekre és egy koszorúalapra van szükséged. A faleveleket szedd kis csokrokba és sorban haladva kösd fel a koszorúalapra vagy rögzítsd melegragasztóval (ragasztópisztollyal):

 

őszi ajtókoszorú falevelekből

 

Ha szeretnénk a kandallót vagy a lépcső korlátját dekorálni, akkor a tartósított levelekből és néhány őszi termésből csinos kis girlandot állíthatunk össze. De a már meglévő égősort is feldobhatjuk pár őszi falevéllel:

 

őszi dekoráció a kandallóra

 

Legközelebb, ha a parkban sétálsz, ne hagyd ott a csodaszép faleveleket, gyűjts színes csokorba egy kis adagot és kapcsolódj ki egy kicsit a dekorálással!  🙂

Kérjük, támogass bennünket egy megosztással!

Vissza az oldal tetejére

Kövesd Facebook oldalunkat,
értesülj elsőként friss cikkeinkről!