karácsonyi papírkandalló készítése

Karácsonyi kandalló papírból

Akárhogyan is dekoráljuk az otthonunkat az ünnepekre, azt be kell vallani, hogy egy kandalló látványosan feldobja a nappalit és remek karácsonyi hangulatot varázsol a szobába. Azonban nem mindenki olyan szerencsés, hogy kandallója legyen és nem feltétlenül teheti meg, hogy a karácsonyi szezonra vásároljon egyet. 🙂 Most nekik hoztunk egy szuper ötletet arra, miként lehet kandallót varázsolni kartonpapírból némi kreativitással és egy kis munkával. 

Fontos a pontos tervezés

Bármilyen kandallót is szeretnél, első lépésben tervezd meg, hol fog kényelmesen elférni az otthonodban, mekkorát szeretnél és milyen „burkolatot” szeretnél rajta látni.

Második lépésben gyűjts össze a kandallóhoz erős, tartással bíró kartondobozokat. Ha nincs ötleted, honnan szerezhetnél, akkor szaladj el a közeli élelmiszerboltba vagy ruhaboltba és kérd meg az eladókat, hogy a felesleges kartondobozokat, amibe az áru érkezett, adják neked. Hidd el, sokan örömmel szabadulnak meg a számukra hulladék dobozoktól, amelyek neked azonban most kincset érnek.

Ezt követően mérd ki a kandalló helyét és állítsd össze a kartondobozokat. Arra figyelj, hogy a dobozok összeragasztásához erős ragasztót használj: a legbiztosabb, ha melegragasztóval illeszted össze a dobozokat, az illesztési pontokon pedig széles celluxot is használsz.

A kandalló külső része

A papírkandallót különböző burkolattal is el tudod készíteni:

  • Készíthetsz rá vékonyabb kartonból téglaformákat, amelyeket egymáshoz sűrűn ragassz fel a kandallóra, végül fesd le a kívánt árnyalatra hobbifestékkel vagy vízalapú zománcfestékkel.
  • Bevonhatod öntapadós tapétával (ez az egyik legegyszerűbb választás).
  • Ragaszthatsz rá 3D téglahatású öntapadós tapétát is.

Ügyelj arra, hogy ha a kandalló tetejét (a párkány részt) külön dobozból készíted, akkor azt nagyon jól rögzítsd az alsó részéhez, hogy a dekorációk súlya ne tudja majd elhúzni vagy leborítani. 

A kandalló hátát szabadon is hagyhatod vagy illessz oda egy kartonpapírt és fesd fehérre vagy feketére – attól függően, hogy melyik passzol majd jobban a dekorációhoz.

Érdemes a kandallónak egy alsó részt (lábazatot) is készíteni és azt utólag valamilyen dekorációval lesúlyozni, így a kandalló biztosan nem borul fel akkor sem, ha a gyermeked vagy esetleg a háziállatod a nagy játék közben belecsimpaszkodna a felső részébe.

Tipp: A kandalló alját lesúlyozhatod néhány vastagabb tűzifával, amelyek közé led égősort vezethetsz és felkapcsolva olyan, mintha égne a tűz a kandalló aljában. 🙂

Két olyan videót találtunk nektek, amelyek véleményünk szerint jól megmutatják a kandalló készítés folyamatát, de ne feledd, hogy a méreteket, a kandalló külsejét feltétlenül szabd a saját otthonod stílusához passzolóra! 

És ne feledd! Igyekezz pontosan mérni, pontosan szabni-vágni és ragasztani, ne siesd el a műveletet, hogy a  végeredménnyel maximálisan meg legyél majd elégedve 🙂

Itt pedig néhány fotó szemlélteti egy egyszerűbb papírkandalló készítésének folyamatát:

Először állítsd össze és jól rögzítsd egymáshoz a dobozokat, ami a kandalló vázát fogja alkotni:

karácsonyi kandalló készítése papírból

Ezt követően jöhet a burkolás. Ha nem szeretnél sokat bajlódni vele, javasoljuk az öntapadós tapéta használatát:

karácsonyi kandalló készítése papírból

A kandalló párkányát utólag ragaszd a kandallóra, miután bevontad a kívánt tapétával, vagy lefestetted a kívánt színűre:

karácsonyi kandalló készítése papírból

Legvégül jöhet a kandalló dekorálása:

karácsonyi kandalló készítése papírból

Kérjük, támogass bennünket egy megosztással!

Vissza az oldal tetejére