babakötvény

Megtakarítási opciók gyermekeidnek: Hogyan tudsz gondoskodni a jövőjükről?

Egy jól megválasztott gyermek megtakarítás óriási segítséget jelenthet számodra, hiszen így különösebb nehézségek nélkül segítheted gyermeked elindulását a nagybetűs életbe. Eleinte sokan bele sem gondolnak, ám a 18 év alatt óriási kiadásokkal kell számolni, ráadásul az ezt követő időszak tartogatja csak a valódban jelentős költségeket.

Egyetemi tanulmányok, albérlet, megélhetés, ezeket szülőként jó eséllyel neked kell majd finanszíroznod. A jó hír, hogy az ehhez szükséges háttér előteremtésére rengeteg időd van, feltéve ha már idejekorán belekezdesz a takarékoskodásba. Természetesen egyáltalán nem mindegy, milyen eszközt választasz, hiszen a banki, illetve a biztosítói megoldások mellett ott a Babakötvény lehetősége is. Ezek a legjobb gyermek megtakarítási opciók, amiket bárki elérhet. Így aztán kardinális jelentőséggel bír, hogy alaposan áttekintsd, melyik forma pontosan milyen előnyöket kínál.

Használd ki a Babakötvényben rejlő potenciált

Immáron 8 éve alanyi jogon jár minden újszülöttnek az életkezdési támogatás, amelynek összege 42.500 forint. Ez a Magyar Államkincstárban, egy úgynevezett Start-számlán kerül elhelyezésre, ahol különösebb kamatozás nem történik, tehát önmagában ez még nem alkalmas komolyabb megtakarításra. Ám egy pár perces folyamat segítségével Start-értékpapírszámlát nyithatunk, amelyre tetszőleges összegeket fizethetünk be, ebből ugyanis automatikusan Babakötvényt vásárol gyermekünk nevére a MÁK. Így áll össze az egyik legkiválóbb paraméterekkel rendelkező gyermek megtakarítás, tudniillik nem csak infláció feletti kamatozással számolhatunk, de állami támogatásban is részesülünk. Ennek összege a befizetéseink 10 százaléka – de maximum évi 12 ezer forint – lehet. Jól látszik tehát, miszerint a formában rejlő potenciált havi 10 ezer forintos megtakarítással tudjuk maximálisan kihasználni. Ha tehát gyermek megtakarítási formát keresel, akkor érdemes megfontolni, hogy ezzel az opcióval kezdj, ugyanis nem igényel szakértelmet, nem jár kockázatokkal és kiváló kondíciókkal rendelkezik. Ugyanakkor megeshet, hogy önmagában még nem elégíti ki az igényeidet.

Egyéb gyermek megtakarítási opciók - a legfőbb előnyök és hátrányok

Tudniillik abban az esetben, ha ennél a nagyságrendnél jóval többet szeretnél félretenni havonta, akkor inkább tanácsos összeállítani egy több elemből álló portfóliót. Amennyiben már rögtön a gyermeked születését követően lépnél, akkor a biztosítói módozatokat mindenképpen érdemes alaposan megvizsgálnod. Ezek ugyanis kifejezetten hosszú távra szólnak, 10-15 éves futamidővel rendelkeznek. Ennek és a szakértői segítségnek köszönhetően magasabb átlaghozam érhető el, ám azt feltétlenül tartsd szem előtt, hogy bár rugalmasan hozzáférhető, az első pár évben semmiképp sem érdemes hozzányúlnod az itt felhalmozott összeghez. Ugyancsak számításba kell venned a banki megoldásokat, tudniillik ezekből is számtalan különféle konstrukció érhető el a piacon. Ráadásul nem csak változatosak, de kiemelkedően rugalmasak is, hiszen nincs befizetési korlát – és kötelező minimum sincs-, a felhalmozott összeg pedig bármikor szabadon hozzáférhető és kötetlenül felhasználható. Ugyanakkor egy ilyen gyermek megtakarítás esetében számolnod kell azzal, hogy aránylag alacsony kamatot érhetsz csak el, a hozamod pedig kamatadó-köteles lesz. Alternatívaként ott van még a Tartós Befektetési Számla is, ez főképp akkor optimális, ha egy nagyobb összeget szeretnél egyszerre gyermek megtakarításba fektetni. Portfóliód összeállítása tehát egyáltalán nem egyszerű feladat, hiszen rengeteg tényező együttes vizsgálatát igényli. Ezért mielőtt döntenél, mindig kérd ki egy független pénzügyi szakértő tanácsait.

Kérjük, támogass bennünket egy megosztással!

Vissza az oldal tetejére