takarítás természetes tisztítószerekkel

3 szuper tipp, hogyan takaríts természetes tisztítószerekkel

Közeleg a tavasz és a nagytakarítás ideje, azonban sokan nem szeretjük a vegyszerekkel történő takarítást. Most 3 szuper tippet hoztunk nektek, amelyek bizonyára már sokaknak ismerős lesz. Vegyszerek helyett mindenképpen érdemes kipróbálni a három legnagyszerűbb természetes tisztítószert: a szódabikarbónát, az ecetet és a citromlevet.

Ezek a természetes tisztítószerek hatékonyan távolítják el a szennyeződéseket és a szagokat, ráadásul környezetbarátak is. De pontosan hogyan és mire használhatjuk ezeket a természetes tisztítószereket?

Szódabikarbóna használata takarításhoz

Íme néhány hasznos tipp, hogyan használhatod a szódabikarbónát takarításhoz:

Általános tisztítás: keverj össze egy kis mennyiségű szódabikarbónát és vizet úgy, hogy egy könnyen kenhető paszta képződjön. A pasztával súrold le a szennyezett felületet, majd hagyd rajta állni 10-15 percig, ezt követően pedig maradéktalanul töröld le a felületről a pasztát egy nedves ronggyal vagy szivaccsal. Vizes szódabikarbóna pasztával a padlót is tisztíthatod, ugyanilyen módszerrel. Kend a pasztát a padlóra és hagyd állni 10-15 percet. A végén súrold fel a pasztát, majd igény szerint töröld át száraz ronggyal.

Padlók tisztítása: keverj össze szódabikarbónát és vizet, majd használd ezt a keveréket a padló tisztítására. A szódabikarbóna eltávolítja a szennyeződést, miközben megszünteti a kellemetlen szagokat is.

Mosogatótálca tisztítása: szórj egy kevés szódabikarbónát a mosogatóba, majd önts rá egy kevés ecetet. Hagyd a keveréket 10-15 percig állni, majd öblítsd le meleg vízzel. Ezzel a módszerrel a mosogatótálca újra szép fényes lesz és a zsírt, illetve az egyéb szennyeződéseket is eltünteti a szódabikarbóna+ecet kombinációja. 🙂

Vízkő eltávolítása: szórj szódabikarbónát a vízköves felületre, majd önts ecetet a szódabikarbónára. Hagyd a keveréket hatni a felületen 15-20 percig, majd töröld le egy nedves ronggyal. Ezt követően akár egy száraz papírtörlővel vagy száraz mikroszálas kendővel is áttörölheted a felületet, hogy szép fényes legyen.

Szagtalanítás: a szódabikarbóna segít szagtalanítani a lakást, például a szemetest, a hűtőt, de akár a cipőket is. Csak szórj egy kevés szódabikarbónát az érintett területre, hagyd állni 15-20 percig, majd töröld le.

Szőnyegek tisztítása: szódabikarbónás vízzel a szőnyeget is remekül tisztántarthatod. Egy liter vízhez keverj fél marék szódabikarbónát és körömkefe vagy súrolókefe, valamint a szódabikarbónás víz segítségével súrold meg a szőnyeg felületét. A szódabikarbóna eltünteti a szőnyeg kellemetlen szagait és a makacs szennyeződésekkel is képes elbánni.

Fontos megjegyezni, hogy mielőtt szódabikarbónát használnál, mindig végezz próbát egy kis, eldugottabb területén az adott felületnek, hogy megbizonyosodj arról, a felület nem fog-e elszíneződni vagy megsérülni. (Az olyan felületeken érdemes próbát végezni, amelyeket eddig még nem próbáltuk szódabikarbónával tisztítani.)

 

takarítás természetes tisztítószerekkel

Takarítás ecettel

Az ecet egy igen hasznos és olcsó tisztítószer, amelyet különböző felületek és tárgyak takarítására is használhatunk. Íme néhány tipp, hogyan használhatod az ecetet takarításkor:

Ablakok és tükrök tisztítása: keverj össze egy rész ecetet és két rész vizet egy spray palackban. Fújd rá a keveréket az ablakra vagy a tükörre, majd töröld le egy mikroszálas kendővel vagy újságpapírral.

Padlók tisztítása: keverj össze egy rész ecetet és két rész vizet egy vödörben, majd használd ezt a keveréket a padló tisztítására. A keverék segít eltávolítani a szennyeződést és a foltokat, és segít a padlók ragyogóvá tételében. Makacs foltok esetén érdemes a padót szódabikarbónával tisztítani, majd ezt követően ecetes vízzel felmosni a padló fényének visszanyeréséhez.

WC-tisztítás: önts egy kevés ecetet a WC-be, majd hagyd hatni 10-15 percig. Ezután használj egy WC-kefét a WC alapos tisztításához.

Fontos, hogy figyelembe vegyük az ecet savasságát és azt, hogy éppen ezért bizonyos felületek esetében – mint például a márvány vagy a gránit – károsíthatja a felületet. Éppen ezért mindig végezzünk először egy próbát a felület egy kis részén, mielőtt az ecetet a teljes felületen használnánk.

 

ecet, citrom és szódabikarbóna

Takarítás citromlével

A citromlé egy természetes és hatékony tisztítószer, amely segít eltávolítani a makacs szennyeződéseket, és friss, citrusos illatot hagy maga után. Íme néhány tipp, hogyan használhatod a citromlevet takarításkor:

Zsírtalanítás: keverj össze fél dl citromlevet, fél dl ecetet és 3 dl vizet egy spray palackban. Ez a keverék segít eltávolítani a zsírokat és a makacs foltokat a különböző felületekről.

Konyhai felületek (mosogatótálca, konyhapult) tisztítása: vágj félbe egy citromot, majd dörzsöld vele át a felületeket, például a konyhapultot vagy a mosogatótálcát. A citromsav segít eltávolítani a szennyeződést, a makacs foltokat, és igazán friss illatot hagy maga után.

WC-tisztítás: önts egy kevés citromlevet a WC-be, majd hagyd hatni néhány percig. A citromsav segít eltávolítani a makacs szennyeződéseket és a vízkövet.

Lakás illatosítása: ha szeretnél friss illatot varázsolni a lakásba, akkor tegyél néhány szelet citromot egy tálcára és rakd a komód vagy a szekrény tetejére. Időnként forgasd meg a citromszeleteket, hogy ne tudjanak a tálcára ragadni vagy bepenészedni. A citrom friss, citrusos illatot fog árasztan

Vedd figyelembe, hogy a citrom az ecethez hasonlatosan savas, ezért óvatosan használd olyan felületeken, amelyet a sav károsíthat.

Összességében egy kis figyelmesség elegendő a természetes tisztítószerek használatakor és ezek segítségével kiiktathatod otthonodból a káros vegyszereket, tisztítószereket. 

képek: Canva Pro

Kedvenc háztartási gépeink

Tesla Coffeemaster ES400 kávéfőző darálóval

Tesla Robotstar IQ100 Intelligens robotporszívó

Happycall Axlerim Z turmixgép, fehér

Captain Jerky 110 aszalógép

PureLine 600 vízszűrő rendszer

Caswel porszívó nedves és száraz porszívózásra

Klarstein Superpure ultrahangos tisztító

Caroline mikrohullámú sütő

Kérjük, támogass bennünket egy megosztással!

Kedvenc háztartási gépeink

Vissza az oldal tetejére