A kisgyerekes házaknál minden húsvétkor nagy szerepet kapnak a csokitojások, de valljuk be, hogy mi felnőttek is szívesen majszoljuk a finomságokat. A boltban kapható, csokolédából készült tojások általában ugyanolyan ízűek, talán egy kevés cukorkát vagy apróbb csokitojásokat találunk a belsejében, de jellemzően semmi újdonságot nem tartogatnak számunkra.
Idén felejtsd el a bolti édességeket és készítsd el te magad a csokitojásokat a húsvéti asztalra. Első nekifutásra talán nehéznek tűnik az elkészítésük, de valójában pofonegyszerű, ráadásként a kreatívabbak kedvükre kísérletezhetnek a csokitojások belsejébe töltött ínycsiklandó finomságokkal.
Mire van szükséged a csokitojások elkészítéséhez?
- egy sablonra, amelyben kiöntheted a tojásokat
- csokoládéra ( lehet étcsoki, tejcsoki, fehércsoki vagy vegyesen keverve)
- apró cukorkára, vagy egyéb töltelékekre (erre az alábbiakban adunk majd néhány tippet)
Hogyan készítsünk csokitojást?
Első lépésben válasszuk ki, milyen csokoládéból szeretnénk készíteni. A szupermarketekben kapható töltelék nélküli tej-, ét-, vagy fehércsokoládék tökéletesen alkalmasak olvasztásra, de ügyeljünk arra, hogy jó minőségű csokoládét válasszunk. Minél magasabb a csokoládé kakaótartalma, annál szebb lesz a végeredmény. /A tejcsoki olvasztás után az alacsonyabb kakaótartalom miatt kifehéredhet és olyan furcsa fakó színe lehet./
Tipp: mi magunk a Lidl-ben kapható J.D.Gross és Fin Carre fantázianevű csokoládékra esküszünk, ezek keverékéből mindig nagyon finom csokoládébonbonokat tudunk önteni.
Első lépésként szükségünk lesz egy sablonra, amiben kiöntjük a csokitojást. Ez a sablon lehet műanyagból vagy szilikonból készült sablon is. A sablont alaposan megtisztítjuk, teljesen szárazra töröljük, majd a gőz felett megolvasztott csokoládét a sablonba öntjük. Nagyon fontos, hogy csak egy kevés csokoládét öntsünk a tojás sablonba, mert nem a teljes sablont kell kitöltenünk a csokival, hanem csak a sablon „oldalát”, tehát a cél az, hogy egy belül üreges csokitojást kapjunk. A képen látható módon is elkészíthetjük a tojásokat: a sablont fejjel lefelé tartva kicsöpögtetjük a felesleges csokoládét a sablonból. Az igazat megvallva mi ezt a módszert csak a kísérletezéseink elején használtuk, amikor még bonbont önteni tanultunk, mára az a bevált módszerünk, hogy egy kis kencével felkenjük a csokoládét a bonbonforma, jelen esetben a tojás alakú sablon belső oldalára és egyszerűen megvárjuk, amíg teljesen megszilárdul.
Fontos, hogy a gőz felett megolvasztott csokoládéba ne öntsünk olajat, mert bár könnyebben kenhető lesz tőle a csoki, de sokkal nehezebben is szilárdul meg és lefolyhat a sablon belsejéről és a tojásforma aljában gyűlik össze. Igyekezzünk olaj nélkül használni az olvasztott csokoládét.
Amint kikentük a forma belsejét az olvasztott csokival, egyszerűen csak hagyjuk teljesen megszilárdulni. A csokival kikent formát soha ne tegyük a fagyasztóba, mert a kész tojások megrepedhetnek! Legyünk türelemmel, a teljes megszilárdulása akár 1-2 órát is igénybe vehet ( a szoba hőmérsékletének függvényében.) Ha tehetjük, tároljuk a formákat hűvös helyen addig, amíg megszilárdulnak, de mint említettük, soha ne a fagyasztóban!
A megszilárdult csokitojásokat egyszerűen nyomjuk ki a formából. Nekünk a szilikon forma vált be jobban, mert könnyebb belőle kiforgatni a tojásokat, de van, aki a műanyagból készült formákra esküszik.
Az elkészült tojásformákat „összeragaszthatjuk” egy kevés olvasztott csokoládéval, előtte teletömhetjük apró cukorkával vagy akár egy kis ajándékot is rejthetünk bele a gyermekek számára. Az összeragasztott tojásokat érdemes egy csinos szalaggal átkötni, mert egyrészt biztonságosan összetartja a tojás két felét, másrészt pedig igen jól is mutat.
A tojásokat nem feltétlenül kell összeragasztanunk olvasztott csokoládéval, hanem önmagában is feltálalhatjuk. A csokitojásokba bármilyen édes tölteléket készíthetünk, mint például sűrűbbre főzött pudingot, tortakrémet, marcipángolyókat, de a legfinomabb tölteléket a következőkből tudod elkészíteni:
- süss egy kisebb piskótát, majd miután kihűlt, törd fel apróra (ha nem vagy oda a piskóta sütéséért, vegyél a boltba babapiskótát és azt törd apróra)
- készítsd el a kedvenc pudingod
- a piskótadarabokat és a pudingot keverd össze, töltsd a tojásba, majd szórd meg csokireszelékkel vagy tegyél rá egy kis tejszínhabot (a pudingot ne forrón töltsd a tojásba, hagy egy kicsit visszahűlni!)
Ezzel a finomsággal garantáltan leveszed a lábáról a család összes férfitagját. 🙂
Töltheted a tojást bármilyen krémmel, a lényeg, hogy a krém ne legyen forró, amikor a csokitojásba öntöd, hogy a tojás ne olvadjon meg.
Hirdetés
Cukormentes változat
A csokitojást cukormentes változatban is elkészítheted, ekkor gyakorlatilag annyit kell tenned, hogy vagy cukormentes csokoládét olvasztasz, vagy ha biztosra akarsz menni a siker érdekében, cukormentes csokipasztillát olvasztasz meg és abból készíted el a tojás „héját”. A cukormentes csokitojások esetében értelemszerűen ügyelj arra, hogy a töltelék se tartalmazzon cukrot! A cukormentes csokitojás is lehet igazán finom, a titka a részletekben rejlik: minél magasabb minőségű alapanyagokkal dolgozunk, a végeredmény is annál jobb lesz.
Szerezd be időben a hozzávalókat és lepd meg a családod vagy a barátaidat saját készítésű finom csokinyuszikkal az ünnepre!
képek: Canva Pro