NŐILAP blogjának főképei

Hogyan alakítsuk ki az olvasósarkot?

Mire jó az olvasósarok?

Szerencsére még mindig nagyon sokan vagyunk, akik számára örömet okoz az olvasás. Az olvasás nem csak remek kikapcsolódás, de segít fejleszteni az emlékezőképességünket, a memóriánkat, a nyelvi készségünket és a fantáziánkat is, ráadásul segít a stressz és a szorongás csökkentésében is. Mindemellett a kedvenc könyvünk menedéket nyújt egy hosszú fáraszt nap után, kikapcsol és segít feltöltődni. Az olvasás kicsit egyfajta menekülés is a szürke hétköznapokból, ezáltal segít feltöltődni és megnyugodva, lecsillapodva szembenézni a problémákkal és a mindennapi nehézségekkel.

Az olvasáshoz nyugodt környezetre van szükségünk, hogy kellőképpen ellazulhassunk és elmélyedhessünk a könyv világában.

Milyen a jó olvasósarok?

Az olvasósarkot bárhol kialakíthatjuk a lakásban, de arra mindig ügyeljünk, hogy kellően világos legyen az olvasáshoz. A legszerencsésebb megoldás, ha ablak közelébe helyezzük az olvasósarkot, így természetes fénynél tudunk olvasni és a lámpa fénye nem károsítja hosszútávon a szemünket.

 

olvasósarok ablakkal

 

világos olvasósarok

 

Ha nem vagyunk olyan szerencsések, hogy az ablak közelében tudjunk olvasósarkot kialakítani, akkor pedig figyelnünk kell arra, hogy megfelelő világítást válasszunk. Az olvasólámpa sokszor nem elegendő, főképpen akkor, ha nem ad elegendő fényt. Az olvasósarokba érdemes több lámpát is elhelyezni, akár állólámpát, akár falikaros lámpákat együttesen kombinálva és ügyeljünk arra, hogy a fényerő megfelelő legyen, valamint a fény hasonlatos legyen a természetes nappali fényhez, így sokkal kevésbé károsítjuk a szemünket hosszútávon.

Az olvasósarok kényelme

Legyen szó a kedvenc foteledről vagy egy puha ülőfelületű kétszemélyes kanapéról, a lényeg, hogy kényelmesen el tudj helyezkedni az olvasáshoz. Az ülőbútor, fotel, kanapé, szófa megválasztásánál fontos szempont, hogy kellőképpen megtámassza a gerincet, mert bármily kényelmes is az ülés, ha az olvasás után fájó háttal vagy fájó derékkal állunk fel, az nem kimondottan kellemes élmény.

 

kényelmes olvasósarok

Friss levegő, szellőztetés

Az olvasósarok közelében legyen egy ablak vagy szellőző, hogy időnként friss levegőt engedhessünk a szobába, hiszen az állott, oxigénhiányos helyiségben sokkal nehezebben megy a koncentrálás, ráadásul nem is egészséges a szervezetünk számára.

Dekoráció

Az olvasósarkot bátran dekorálhatjuk képekkel, növényekkel, illatgyertyákkal, de a dekorációt nem érdemes túlzásba vinni. Ha túl sok és túlságosan színes dekorációt használunk, elviszi a fókuszt az olvasásról. A vibráló, élénk színek és lakberendezési elemek nem az olvasósarokba valók. Válasszunk hangulatos, de visszafogott dekorációkat, amelyek kellemessé varázsolják az olvasósarok hangulatát, de nem teszik harsánnyá, zavaróvá.

képek: Canva Pro

Kérjük, támogass bennünket egy megosztással!

Otthon design - Gyerekszoba

Vissza az oldal tetejére

Kövesd Facebook oldalunkat,
értesülj elsőként friss cikkeinkről!