bodzaszörp készítése

Bodzaszörp készítése – készíts finom nyári hűsítő italt!

A konyhában

Nincs is finomabb a nyári melegben, mint egy finom, hűsítő bodzaszörp, amit ráadásul házilag, saját magunk is elkészíthetünk! Ha még soha nem készítettél bodzaszörpöt, akkor sem kell megijedned tőle, mert az elkészítése végtelenül egyszerű, ráadásul semmilyen főzési tudomány nem szükséges hozzá! 🙂

Hozzávalók:

  • 20 fej bodzavirág
  • 5 liter víz
  • egy evőkanál méz
  • egy egész citrom
  • 50 dkg cukor

A bodzavirágot soha ne szedd le az út széléről vagy forgalmas helyekről. Mindig olyan helyről gyűjts virágot, ahol nem szennyeződhetett el, mint például erdőkben, tisztásokon. A bodza virágát mindig tiszta, napos időben gyűjtsd be, lehetőleg ne eső után, mert minél több virágpor van a bodzavirágokon, annál finomabb lesz a szörp. A virágok ne legyenek elnyílva, de a még bimbózó virágokat se szedjük le. Amikor bodzát gyűjtesz, figyelj arra, hogy ne tépkedd a virágokat, ne sérüljön a fa, inkább ollóval vagy metszőollóval vágd le szépen a bodzavirágok fejét. A virágokat szár nélkül gyűjtsd be.

Citromból lehetőség szerint biocitromot vásárolj, olyat, amit nem permeteztek gombaölő szerrel, mert azt nem tudod igazán lemosni a citromról.

Elkészítés menete:

Első lépésben a bodzavirágot tisztítsd meg a bogaraktól, rázd le alaposan, de ne mosd meg, mert akkor elveszíted az értékes virágporát.

Második lépésben a megtisztított virágfejeket rakd egy üvegedénybe vagy egy nagy tálba, és szórd rá a cukrot. Az üveget vagy a tálat előzőleg tisztítsd meg nagyon alaposan!

Ezt követően csorgasd a mézet is az edénybe, a citromot pedig karikázd fel és azt is pakold az üvegbe.

A vizet forrald fel, hogy biztosan megszabadulj a vízben lévő kórokozóktól és hűtsd vissza teljesen. A lehűtött vizet öntsd az edénybe, a hozzávalókhoz. A víznek elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy ellepje a virágokat és a citromkarikákat.

Végül már csak a várakozás marad hátra. A hozzávalókat hagyd állni legalább egy éjszakán át, de akár 2-3 napot is állhatnak, annál finomabb lesz a szörp.

 

bodzaszörp készítése

 

Utolsó lépésben pedig szűrd le a levet, és már ihatod is a finom bodzaszörpöt! Ha a szörpöt szeretnéd kisebb üvegekbe adagolni, akkor kizárólag sterilizált, tiszta üvegekbe töltsd, hogy ne menjen tönkre a finom szörp.

Megjegyzés: ha nem szereted a túl édes szörpöket, a mézet akár teljesen el is hagyhatod a hozzávalókból!

Kérjük, támogass bennünket egy megosztással!

Vissza az oldal tetejére

Kövesd Facebook oldalunkat,
értesülj elsőként friss cikkeinkről!