A túlevés sokkal gyakoribb probléma, mintsem gondolnánk, és egyaránt érinti a nőket és a férfiakat is. A túlevés amellett, hogy könnyen súlyfelesleghez vezet, gyomorsav túltengést is előidézhet. Az egészséges étkezéskor nem csak az étel minősége, de a mennyisége is fontos szempont. Nagyon sokan hajlamosak vagyunk arra, hogy túlegyük magunkat, vagyis több ételt fogyasszunk el a kelleténél egyszerre. Mégis mit lehet tenni, hogy ezt az egészségtelen szokást elhagyjuk? Hoztunk neked néhány tippet, amely segít leküzdeni a túlevést!
Egyél lassabban
Ez elsőre könnyű dolognak tűnik, azonban – bármilyen furcsán hangzik – nem olyan egyszerű kivitelezni, tudatosság szükséges hozzá. Étkezés közben ne figyeljünk másra, ne olvassunk újságot, ne mobilozzunk, ne beszélgessünk. Egyszerűen csak figyeljünk az étkezésre. Szedjünk kisebb adagot a tányérra, lassan rágjuk az ételt, és ami talán a legfontosabb, ne csak együk, de ízleljük is az ételt. Figyeljünk oda az ízekre, élvezzük az evést és ne habzsoljunk. Az agyunk sokkal később észleli, hogy jóllaktunk, mint ahogyan a gyomrunk tényleg telítődik az étellel. Ezért fordulhat elő az, hogy éhséget érzünk, eszünk és eszünk, folyamatosan szedünk a tányérba, majd egyszer csak azt érezzük, hogy majd’ szétdurran a pocakunk.
Étteremben étkezéskor tervezz egy kicsit előre
Ha egy étterembe vagy egy barátodhoz készülsz vacsorázni, próbálj meg enni valamit, mielőtt odaérsz, hogy ne legyél rendkívül éhes. Erősen korgó gyomorral ugyanis hajlamosabbak vagyunk a túlevésre. Ez nem azt jelenti, hogy étterem előtt feltétlenül egyél meg egy főfogást odahaza, csupán annyit, hogy egyél egy kicsit – akár egy szelet vajas kenyeret – hogy ne legyél nagyon nagyon éhes, mire odaérsz.
Valóban éhes vagy, vagy inkább csak szomjas?
Vannak bizonyos időszakai a napnak (általában 15 óra körül), amikor kezdünk egy kicsit elfáradni a munkában, éhesek pedig még nem vagyunk, és ilyenkor gyakran elkezdünk a fiókban kutatni a cukros vagy sós nassolnivalók után. Ha azt érzed, hogy nassolni támad kedved, próbálj meg először meginni egy pohár vizet vagy teát. Fáradtság esetén a szomjúságot gyakran összekeverjük az éhségérzettel, így egy pohár víz megivása könnyen megakadályozhatja, hogy nassolnivalókkal túlegyük magunkat.
Nassolás elkerülése vagy helyettesítése
Ha gyakran úgy érzed, hogy nassolni támad kedved, és a napi egy zacskó chips simán elfogy, akkor ideje elgondolkodnod azon, hogy leszoktasd magad a folyamatos nasizásról. Ezzel egyrészt kordában tudod tartani a testsúlyodat, másrészt sokat teszel az egészséged megőrzéséért.Ha úgy érzed, hogy nasizhatnékod van, tereld el a figyelmed. Hallgass meg egy számot a kedvenceid közül, porszívózz ki egy helyiséget, sétálj 15 percet, kösd le a figyelmed valamivel, amíg az érzés elmúlik. Ha nem csillapodik, akkor a nassolnivaló chipseket, sütiket cseréld le egészséges nassolnivalóra, például aszalt gyümölcsökre, magvakra.
Egyél rostban gazdag ételeket!
A rostban gazdag ételek tovább megtartják a jóllakottság érzését, ami segít megállítani a folyamatos evést és a túlevést. Párolt vagy nyers zöldségek, gyümölcsök, gyümölcsturmix, zab, teljes kiőrlésű gabonák. A magas rosttartalmú ételek nemcsak a jóllakottság érzését tartják sokáig, de segítik az emésztést és az ételek felszívódását is.
Szabályozd a mennyiséget, különösen lefekvés előtt!
Este, vacsoránál vagyunk a leginkább hajlamosak a túlevésre, beleszámolva az esti filmnézés közben elfogyasztott nasit is. A nasizáskor a fentebb említett módon helyettesítsd a chipset és a kalóriabomba sütiket egészséges nasival, de ez esetben is ügyelj a mértékre! A vacsorakor pedig figyelj arra, hogy ne szedd púposra a tányérod. Sokan ahogy hazaesnek munka után, összeütnek egy gyors egytálételt, majd leülnek és szépen megeszik a teljes adagot akkor is, ha egy kicsit nagyobb adagot sikerült elkészíteni. Ennek a kivédésére létezik egy egyszerű trükk: az elkészült vacsiból még étkezés előtt csomagold el a másnapi ebédet és tedd be a hűtőbe. Csak annyit hagyj a serpenyőben, amit aznap este meg tudsz enni és nem eszed vele túl magad. Így nem fog csábítani az étel látványa, hiszen már bepakoltad a másnapi ebédet, és csak annyit fogsz megenni, amennyire tényleg szüksége van a szervezetednek. Ráadásul nem reggel kell bajlódni az ebéd bepakolásával, amikor egyébként is általában sietősek a reggelek.