A rózsavizet már évszázadok óta előszeretettel alkalmazzák a szépségiparban. Természetes szépségápoló szer, kellemes, magával ragadó illatának köszönhetően pedig mindenki imádja, aki egyszer már kipróbálta.
Mire jó a rózsavíz?
A rózsavíz rendkívül jó bőrhidratáló, így főként a nyári szezonban nagyszerű arcápoló. Használhatod arcpakoláshoz, de smink lemosásához is kiváló. Arcbőrre permetezve könnyen beszívódik a bőrbe és mélyen hidratálja, így védve az érzékeny bőrt is a kiszáradástól.
Tonizáló és tisztító hatásának köszönhetően nagyszerű sminkeltávolító, a szem környékére is bátran alkalmazhatjuk. Egyszerűen, gyorsan és kíméletesen távolítja el a szennyeződéseket az arcunkról.
Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően hatékonyan veszi fel a harcot a pattanások és mitesszerek ellen. A pattanásos bőr kezelésére kiválóan alkalmazható.
Antioxidánsban és E-vitaminban gazdag, megvédi a bőrt a káros szabad gyököktől és segít a bőr egészségének megőrzésében. Anti-aging hatású, lassítja a bőr öregedését, késlelteti a ráncok megjelenését, és segít megőrizni a bőr feszességét és fiatalságát.
A rózsavíz nagyszerű hajápoló is, mélyen hidratálja a hajszálakat és a fejbőrt, segít megőrizni a haj fényességét és egészségét. Táplálja, és erősíti a hajszálakat, csökkenti a korpásodást. Egyszerűen csak permetezz rózsavizet a hajadra és masszírozd be a fejbőrödbe.
A rózsavíz ráadásul nyugtató, relaxáló és hangulatjavító hatású, segít csillapítani a feszültséget és a stresszt, egy hosszú és fáradt nap után segít ellazulni. Csak permetezzünk rózsavizet az arcunkra és a dekoltázsunkra, és mélyen lélegezzük be kellemes illatát.
Rózsavíz elkészítése házilag
A rózsavíz házilag is elkészíthető, de fontos megjegyezni, hogy igazán hatékony rózsavizet a rózsaszirmok vízgőzzel történő lepárlása során nyerhetünk. Ez utóbbit igen nehéz házilag kivitelezni, ezért most egy sokkal egyszerűbb receptet hoztunk nektek!
Mire lesz szükséged?
A rózsavíz elkészítéséhez desztillált vízre, egy alaposan megtisztított, jól zárható üvegre és rózsaszirmokra lesz szükséged. Lehetőség szerint rózsaszín vagy vörös rózsát válassz, abból is minél illatosabbat. Nagyon fontos, hogyan olyan rózsát gyűjts, amelyeket nem permeteztek semmilyen vegyszerrel.
A rózsaszirmokat válaszd le a virágról és alaposan tisztítsd meg minden szennyeződéstől. A megtisztított rózsaszirmokat helyezd egy edénybe és önts rá annyi desztillált vizet, hogy ellepje a rózsaszirmokat. Tegyél az edényre fedőt és kezdd el melegíteni, alacsony hőfokon. Figyelj oda, hogy a víz ne forrjon fel! Melegítsd a vizet 40-45 percig, majd vedd le a tűzhelyről és hagyd kihűlni. A rózsavized akkor van készen, ha a rózsaszirmok elveszítik a színüket. Ezt követően szűrd le a vizet és öntsd bele egy jól zárható, alaposan megtisztított üvegbe.
Az elkészült rózsavizet mindig hűtőben tárold! Az így elkészített rózsavíz a hűtőben körülbelül egy hónapig áll el. Soha ne tedd ki a napra és ne tárold meleg helyen, mert akkor pár nap alatt megposhad!
Ha elkészültél a rózsavízzel, miután kihűlt, már használhatod is! 🙂
Hirdetés