pihenés

Megállhatna a világ egy pillanatra? – avagy miért is fontos a pihenés

A pihenés sokak számára egyet jelent a lustálkodással vagy a haszontalan semmittevéssel. Pedig valójában a pihenés szükséges ahhoz, hogy egészségesek maradjunk mind testileg, mind lelkileg. A pihenés nem más, mint egy kis megállás a rohanó világban, egy kis kikapcsolódás, a problémák és a gondok elengedése legalább egy kis időre. A pihenés lehet aktív és passzív is, attól függően, hogy éppen mire van szükségünk. 

A negatív károgók

A pihenés fontosságát sokan elbagatellizálják, sőt, vannak olyan emberek is, akik kifejezetten büszkék arra, hogy soha nem pihennek, nem állnak le egy percre sem, hiszen ők „soha nem lustálkodnak”. Egészen biztosan te is találkoztál már olyan emberrel, aki másokat becsmérlően hangoztatja, hogy ő bizony soha nem pihen, neki erre se ideje, se kedve, és különben is, ő egy erős ember, akinek nincs szüksége semmiféle pihenésre, ő mindig talpon marad, és bármit végig bír csinálni. 

 

erő

 

Nos, a tapasztalat jellemzően azt mutatja, ezek az emberek rendszerint nem szeretnek szembenézni a saját valóságukkal, inkább folyamatosan lekötik magukat, egy pillanatra sem állnak meg, mindig keresnek valamilyen elfoglaltságot, ami elvonja a figyelmüket a saját életükről és a gondolataikról. Pihenés közben ugyanis nincsenek ott a külső tényezők, amelyek meghatározzák a mindennapjainkat, ideális esetben pihenéskor a saját gondolataink kerülnek előtérbe, ezekkel együtt pedig a saját félelmeink is.

Pozitív szemlélet

Nagyon fontos, hogy az olyan káros viselkedést ne kövessük, amely szerint „az erős ember egy percre sem áll meg, soha nem fárad el” és ismerjük fel, hogy minden egészséges embernek szüksége van időnként egy kis lazításra, kikapcsolódásra és arra, hogy kizökkenjen a hétköznapi mókuskerékből. Azok az emberek, akik állandóan pörögnek valamilyen feladat megoldásán, sokkal hamarabb megbetegszenek, hiszen az immunrendszerük nem képes megfelelően regenerálódni. Ez igaz egyébiránt azokra is, akik túlzottan sokat stresszelnek, mindig a problémákon gondolkodnak és folyamatosan aggodalmaskodnak. Nem árt tisztázni magunkban, hogy a problémán való agyalás nem oldja meg magát a problémát. Természetesen végig kell gondolnunk és törekedni kell a probléma megszüntetésére illetve meg kell keresnünk a lehető legjobb megoldást, de ha folyamatosan ezen pörög az agyunk, az többet árt, mint használ. 

Néha kell egy kis elvonulás

Ha úgy érezzük, hogy tele a hócipőnk a világgal és egy kis nyugalomra lenne szükségünk, akkor ezt az érzést vegyük komolyan, és ha tehetjük, vonuljunk el a világ elől egy pár napra. Ha ezt nem tudjuk megtenni, akkor legalább egy hétvégét nevezzünk ki igazi pihenős hétvégének, amikor nem takarítunk, nincs sütés-főzés, nincs szaladgálás és nincs bevásárlás. Egyszerűen csak kucorodjunk be a lakásba és ha jól esik, nézzük meg a kedvenc filmünket, vagy olvassunk el egy régóta kinézett könyvet. De ha inkább egy kis mozgásra vágyunk vagy arra, hogy kiszakadjunk a városból, akkor sétáljunk egyet a közeli erdőben vagy menjünk el egy rövidebb túrára.

Kreatív kikapcsolódás

Ha úgy érezzük, hogy a filmnézés vagy az olvasás nem köt le eléggé, akkor kezdjünk valamilyen kreatív tevékenységbe. Rajzoljunk, vegyünk felnőtt színezőt és fogjunk hozzá a nekünk legjobban tetsző minta színezéséhez, vagy éppen készítsünk egy egyszerű asztali dekorációt. Bármit is választunk, a lényeg, hogy segítsen egy kicsit leválni a hétköznapokról.

 

kreatív pihenés

 

Ha stresszes munkakörben dolgozunk, akkor igyekezzünk havonta legalább egy pihenős hétvégét betervezni – és meg is valósítani. J

Hirdetés

Kérjük, támogass bennünket egy megosztással!

Vissza az oldal tetejére

Kövesd Facebook oldalunkat,
értesülj elsőként friss cikkeinkről!