lakásillatosítás természetesen

Lakás illatosítása természetes módon

Egy fárasztó, nehéz nap után hazaérni, belépni a lakás ajtaján és hirtelen megérezni az otthon illatát kifejezetten jól eső érzés. Olykor elég beleszippantani a levegőbe, és a kedvünk egy csapásra megváltozik. A béke szigetére értünk, ahol minden kellemes virágillatú, vár bennünket az elkészített vacsora, utána pedig egy fotel a kedvenc könyvünkkel… Nos, ez sajnos nem túl gyakran történik így, de valljuk be, azért meg tudnánk szokni. 🙂

A lakás levegője igen fontos nem csak a közérzetünk, de egészségünk szempontjából is. Érdemes minden nap legalább 10 percet szellőztetni – még télen is, hideg időben. A friss levegő mellett pedig könnyen kellemes illatot varázsolhatunk az otthonunkba néhány természetes illatosító használatával. Mivel az illatok hatással vannak a kedvünkre, közérzetünkre, ezért érdemes mindig nyugtató, számunkra biztonságot jelentő aromákkal körül venni magunkat. A hozzánk érkező vendégek első benyomását is befolyásolja, hogy belépve milyen illatot éreznek.

Mivel illatosítsunk?

A lakás illatának kialakításánál fontos, hogy az életterek illatai harmonizáljanak egymással, ugyanakkor mindenki a saját ízlésének, pillanatnyi hangulatának megfelelő illatot érezhessen.

A mesterséges illatosítók, légfrissítők nagy választékban kaphatóak, ezek azonban legtöbbször hajtógázokat tartalmazhatnak, melyek károsíthatják az egészséget gyakori használatuk során.

A lakás illatosításhoz az egyik legbiztonságosabb választást a természetes, 100%-os illóolaj, amelyet diffúzorral könnyedén használhatunk illatosításra. Választhatunk illatosítóként még füstölőt, illatgyertyát vagy akár aromalámpákat is, ez igazából csak ízlés kérdése.

Ha füstölővel szeretnénk illatosítani, akkor arra mindig ügyeljünk, hogy kizárólag minőségi, gyógynövényekből készült füstölőt szerezzünk be és ne a legolcsóbb, minőségtelen utánzatot vásároljuk.

Illatgyertyák esetén is figyeljünk oda arra, hogy szójagyertyát vásároljunk és elsősorban ne a hagyományos illatgyertyák közül válogassunk. A hagyományos illatgyertyák paraffint tartalmaznak,a melyek égéskor kőolajszármazékot juttatnak a levegőbe. Ezzel szemben a szójagyertyák szójababból készülnek, amelyek amellett, hogy teljesen környezetbarátak, az egészségre is ártalmatlanok.

 

természetes lakásillatosítók

 

Az aromalámpában használhatunk illóolajokat vagy szójaviasz kockákat is. Ez utóbbi ugyanolyan kellemes illatot áraszt, mint a szójagyertyák, de kisebb kiszerelésben kaphatóak. Az aromalámpa tetejébe helyezve, alul mécsest gyújtva az illatviasz nagyon lassan párolog el, így hosszantartó illatot eredményez.

Milyen illatot válasszunk?

Az illat választása elsősorban annak a függvénye, hogy milyen hangulatot és milyen benyomást szeretnénk elérni a segítségével. Ha nyugtató, stresszoldó illatokra vágyunk, érdemes a levendulát, a kamillát vagy éppen az eukaliptuszt választani.

Ha friss, üde illatot szeretnénk a lakásban, akkor ehhez szuper választás minden citrusos illat. Legyen szó grapefruitról, citromról, narancsról vagy ezek keverékéről valamilyen finomabb virágillattal elegyítve, biztosan nem fogunk melléfogni a választással.

Egy tipp illatosító készítéséhez

Az illatpálcikával történő illatosítás igen közkedvelt, ráadásul az egyik legtartósabb és legegyszerűbb lakásillatosító.  Mostanában egyre divatosabb ez az illatosító eszköz, különösen azért, mert ezt saját magunk is elkészíthetjük, saját elképzelésünk szerint alakíthatjuk az illatok elegyét is. A nyersfa vagy bambuszpálcika remekül párologtatja az illóolajokat, így hosszú időre biztosítja az otthonunk illatosítását.

Hozzávalók az elkészítéséhez:

  • egy dekoratív, szűk nyakú üveg, melyben elfér kb. egy deci folyadék,
  • valamilyen bázisolaj: mandulaolaj, olívaolaj, szőlőmagolaj
  • tetszés szerinti illóolaj – fontos, hogy 100%-os tisztaságú illóolaj legyen
  • fapálcika: 8-10 db bambuszpálca, saslikpálca, hurkapálcika – amelyik a legkönnyebben beszerezhető 🙂

Elkészítés menete: az üvegcsébe beleöntünk 1 dl alapolajat, majd ehhez a kiválasztott illóolajból belecseppentünk 20-25 cseppet. Ezzel a keverési aránnyal már erős illatot kaphatunk, de a koncentráción bármikor változtathatunk a későbbiekben. Ha ezzel elkészültünk, jól rázzuk össze a hozzávalókat, és végül helyezzük az üvegbe a pálcákat. Hagyjuk, hogy a pálca megszívja magát olajjal, és fordítsuk meg a pálcikákat. A pálcikákat hetente egyszer érdemes megfordítani. Az üveget tetszés szerint díszíthetjük, hogy illeszkedjen a lakás stílusához.

 

lakásillatosítás természetesen

képek: Canva Pro

Kérjük, támogass bennünket egy megosztással!

Otthon design - Gyerekszoba

Vissza az oldal tetejére

Kövesd Facebook oldalunkat,
értesülj elsőként friss cikkeinkről!