hulladék csökkentése

10 tipp, hogyan csökkentsd a háztartásban termelődő hulladék mennyiségét

A háztartási hulladék mennyiségének termelődése évről évre növekszik hazánkban, de szerencsére sokan szívügyüknek tartják a környezetünk védelmét és igyekeznek csökkenteni a saját háztartásukban keletkező hulladék mennyiségét. Ebben a cikkünkben 10 olyan tippet hoztunk neked, amivel hosszútávon csökkentheted az otthonodban megtermelt hulladék mennyiségét. Így nem csak környezetbarátabb lesz otthonod, de megszabadulsz a folyamatos szemétürítéstől is, hiszen minél kevesebb hulladékot termeltek, annál kevesebbszer kell kivinni a szemetest. 🙂

A konyhában

 • A konyhában hagyj fel a szalvéta és papírtörlő használatával, helyettük használj újraszalvétákat és konyharuhákat. Az újraszalvéta finom textilből készült szalvéta, a konyharuhához hasonlatosan akárhányszor használható, mosógépben mosható, de a konyharuhától lényegesen vékonyabb, finomabb és dekoratívabb textilből készül. Érdemes olyan konyharuhát és textilszalvétát beszerezni, amelyek eleve környezetbarát anyagból készülnek.
 • Használj textil mosogatórongyokat a műanyag mosogatószivacsok helyett.
 • Használj műanyag tárolók helyett üveg- vagy fém tárolóedényeket az ételek tárolására.
 • Vendégváráskor vagy ha partyt tartasz, engedd el az egyszer használatos termékeket és válassz helyettük újrahasznosítható, környezetbarát és mosható termékeket, mint például bambuszból készült poharakat és evőeszközöket.
 • Kerüld a kávégépek és kapszulák használatát, és helyettük válassz klasszikus kávéfőzőt és használj őrölt kávét. A használt kávézaccot pedig forgasd bele a kertben vagy az erkélyen a virágföldbe, így helyettesítheted a műtrágyát és a virágaid mindig táptalajban gazdag földben fejlődhetnek.

bambusz konyhai evőeszközök

Bevásárlásnál

 • Bevásárláskor ne vegyél újabb nejlonzacskókat, helyettük inkább vigyél magaddal textil bevásárlózsákokat. Így csökkentheted az egyszer használatos műanyag zacskók használatát.
 • Vásárolj nagyobb kiszerelésű termékeket, így kevesebb csomagolást használsz és dobsz a szemetesbe.
 • Ha van rá módod, válassz olyan termékeket, amelyeket újrahasznosítható csomagolásba csomagoltak.

környezetbarát bevásárló táska

Takarításnál

 • Készíts saját tisztítószereket házilag, hogy csökkentsd a vegyi anyagok felhasználását és azok csomagolását. Takarításhoz készíthetsz tisztítószereket szódabikarbóna, ecet vagy éppen citromlé felhasználásával is.
 • Ha nincs lehetőséged saját tisztítószereket készíteni, akkor válaszd a környezetbarát, organikus tisztítószereket.
 • Az egyszer használatos porzsákokat cseréld le textil porszívózsákra, amit rendszeres ürítés és takarítás mellett sokáig használhatsz.
 • Gyűjtsd szelektíven a hulladékot otthonodban, és mindig válaszd szét az újrahasznosítható és a nem újrahasznosítható anyagokat.

környezetbarát tisztítószerek

Kisgyermekes családoknak

Használj mosható textilpelenkát az eldobható helyett, ha baba van a családban.

A nedves törlőkendőket cseréld le mosható popsitörlőkendőkre.

Vásárolj újrahasznosított vagy organikus anyagból készült baba ruhákat.

Ajándékozd tovább a babaruhákat a családban a következő kisgyermeknek vagy adományozd el a kinőtt ruhákat jótékony célokra. A nagyon elnyúlt, kinőtt ruhákat se dobd el, egy olló segítségével készít belőlük portörlő rongyot, amelyet még sokáig használhatsz.

A műanyag játékok helyett válassz olyan játékokat, amelyek környezetbarát anyagokból készültek, például fa játékokat, amelyek minőségi termékeket készítő gyártótól származnak. Kerüld el a hamar tönkremenő, használhatatlan műanyag játékokat, amik egy idő után már csak a helyet foglalják a szobában egészen addig, amíg ki nem dobálod őket.

 

És végül, de nem utolsósorban hagyj fel a papírújság és magazin lapozgatásával, és válaszd az online magazinokat. 🙂

képek: Canva Pro

Kérjük, támogass bennünket egy megosztással!

Otthon design - Gyerekszoba

Vissza az oldal tetejére

Kövesd Facebook oldalunkat,
értesülj elsőként friss cikkeinkről!