tetőtér felújítása

Inspiráció – Ötletek a padlásszoba hasznosítására

A tetőtér sok otthonban nem funkcionál igazán jól, mert csak tárolónak használják, ezzel gyakorlatilag egy nagyméretű kamrát létrehozva. A tetőtér azonban lehet ennél sokkal szuperebb hely is. 

A tetőtéri padlásszoba kialakításával máris új funkciót kap a tér, amiből lehet vendégszoba, gyerekszoba, de akár egy nagyszerű pihenő kuckó is. A tetőteret soha ne értékeljük alul, inkább kicsit pofozzuk helyre és élvezzük a munkánk gyümölcsét.

Első lépésben szabadulj meg a feleslegesen felhalmozott tárgyaktól, amelyeket már nem használsz és teljesen ürítsd ki a tetőteret. Ha a szortírozás után is sok holmid marad, és nem tudod elhelyezni ezeket máshol, akkor alakíts ki a tetőtérben olyan szekrényeket vagy kisebb komódokat, amelyek elnyelik a dolgaidat, így azok nem lesznek szem előtt és nem növelik a káosz érzését.

Második lépésben tervezd meg, mire szeretnéd használni a tetőteret, milyen funkciót tudnál a legjobban hasznosítani.

Az alábbi képekből akár inspirációt is meríthetsz a padlásszoba kialakításához.

Újíts tapétával

Az alábbi képeken jól látható, hogy egy kis festés és egy jól megválasztott tapéta csodákra képes. Egy nagytakarítást követően a korlát és a falak fehér színt kaptak, a hátsó fal pedig egy csodaszép vintage stílusú virágmintás tapétával lett felöltöztetve. Az oldalsó falakra sötétítőfüggönyből készített falvédő került, így a textil sokkal hangulatosabbá tette az oldalsó falakat, ráadásul a textil mögött kialakíthatunk egy hosszan elnyúló tárolót is, ahová elrejthetjük az éppen nem használt dolgainkat.

 

padlásszoba kihasználatlanul

 

felújított padlásszoba

Tervező és fotó: The Villa on Mount Pleasant

Tágas fürdőszoba

Az előtte-utána képeken jól látszik, hogy pusztán a világos színekkel sokkal tágasabbá tehető a padlástér. A fürdőszoba kialakítása talán az egyik legnagyobb volumenű feladat, ezért ehhez mindenképpen vedd igénybe szakember segítségét, ha te magad nem vagy jártas a vizes helyiségek kialakításában.

 

felújítás előtt

 

fürdőszoba felújítás után

Világosítsd a teret

Pusztán a világos színek használatával egészen más helyiséget kapunk, mint azelőtt. A tetőtéri ablakok a méretükből adódóan jellemzően nem engednek be túlságosan sok fényt, éppen ezért a tetőtéri szobák esetén érdemes megfontolni, hogy a falak színezésekor csak fehér vagy más világos árnyalatú festéket használjunk. Egy sötét fal teljesen összenyomná a teret, míg egy fehér vagy egy világos, pasztell árnyalat visszaveri a bejutó napfényt, ezzel világosítva, optikailag nagyítva a teret.

 

tetőtér felújítása

Az alábbi képen is jól látszik, hogy pusztán a fehér és pasztellszínek alkalmazásával mennyire más hangulatot teremthetünk a padlásszobában. Ne használjunk harsány és rikító színeket, mert a kis térben az kifejezetten hátrányos lehet, főképpen akkor, ha a helyiséget pihenésre, netán hálószobának szeretnénk használni.

 

tetőtér felújítás előtt

 

tetőtér felújítás után

A lényeg, hogy tekintsünk a padlásszobára teljes értékű helyiségként és ne csak tárolónak használjuk, hiszen értékes helyet vesztegetünk el azzal, ha csak lomosként funkcionál. Üljünk le és gondoljuk át, milyen padlásszobát szeretnénk és a színek megválasztásakor a fent leírtakra különösen figyeljünk. A bebútorozásakor érdemes kisebb méretű és kevesebb bútorral számolnunk, hogy a nagyméretű vagy magas bútorok ne nyomják agyon a teret és ne vegyenek el hasznos életteret a helyiségből.

Kislány babaszoba - Termékajánló

Tipi – rózsaszín gyereksátor

Inspio – öntapadós falmatrica

Gouttes – felhő alakú dekoráció, cseppekkel

Colores – Gyerekszoba szőnyeg unikornis mintával

Ptit ChefFa játékkonyha gyerekeknek

Doux Reves Mennyezeti lámpa felhő és csillagokkal

Minou – Cicás asztali lámpa, fa talppal

Inspioegyedi feliratos játszószőnyeg

Kérjük, támogass bennünket egy megosztással!

Otthon design - Gyerekszoba

Vissza az oldal tetejére