gél lakk hatásai

Géllakk káros hatásai: valóban aggódnunk kellene, ha géllakkot használunk?

Az utóbbi években igen népszerű lett a géllak használata, főként a tartósságának köszönhetően. A géllak a hagyományos körömlakkhoz hasonlóan ecsettel felvihető a körömre, de nem levegőn szárad, hanem UV lámpa segítségével szárítjuk. A géllakk alapvetően 3-4 hétig is a körmünkön marad, így jóval tartósabb, mint a hagyományos körömlakkok.

A géllakk előnyei

A géllakk előnye, hogy megfelelő felvitel esetén igen tartós, és nem kell bajlódni azzal, hogy két-három naponta lakkozzuk a körmeinket. Élénk színéből nem veszít, csodaszép körmök készíthetőek körömlakkal.

Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy a géllakkal nem hosszabbíthatjuk a körmeinket, mert egyszerűen nem alkalmas rá. A körömhosszabbításra továbbra is a porcelánnal vagy a zselével felépített megoldások alkalmasak, esetleg a ragasztott műkörmök. A géllakk felvihető a műkörömre vagy a porcelánnal hosszabbított körmökre is, nem csak a természetes körmeinkre.

A sérülékenységét tekintve a géllakk kevésbé sérülékeny a hagyományos körömlakkhoz képest, még akkor is, ha nem épített körömre, hanem a természetes körmünkre visszük fel.

A géllakk hátrányai

Erről sokan elfeledkeznek, de a géllakkot egyes háztartási súrolószerek és vegyszerek oldják, így például takarításkor érdemes védőkesztyűt használnunk, ha szeretnénk, hogy a géllakk sokáig tartós maradjon a körmünkön.

Ha tartósan géllakkot használunk, akkor az elvékonyíthatja a körmeinket, így hosszútávon töredezettek és sérülékenyek lesznek a körmeink.

Egyes vélemények szerint az UV lámpa, amit a géllakk szárításához használnak, bőrrákot okozhat. Ezt az állítást mindezidáig sem megerősíteni, sem cáfolni nem sikerült semmilyen kutatással. Ha valaki fél az UV lámpa okozta rák kialakulásának lehetőségétől, mégis szeretne rendszeresen géllakkot használni, akkor javasolt a körömágyakat fényvédő krémmel bekenni géllakkozás előtt, és így elméletileg kivédhető az UV fény feltételezett karcinogén hatása.

Mikor nem ajánlott a géllakk használata?

Ha kimondottan vékonyak a körmeink, akkor érdemes megfontolni a géllakk elhagyását, hogy hosszútávon ne legyenek még vékonyabbak és sérülékenyebbek a körmeink.

Alapvetően egyébként a vékony és sérülékeny körmökre sem a géllak, sem a hagyományos körömlakk nem javasolt, bármilyen körömlakk vagy körömépítés előtt érdemes a vékony és töredezett körmök egészségét körömápoló lakkal és körömápoló vitaminokkal helyreállítani.

Mire figyeljünk géllakk használata során?

Ha szeretjük a színes és dekoratív körmöket, nem kell lemondanunk a géllakk használatáról, de nem árt néhány dologra odafigyelnünk:

Két géllakkozás között legalább egy hétre hagyjuk „szabadon” a körmeinket, hogy a legyen lehetősége megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jutni a napfény által és meg tudjon erősödni. Ezen időszakokban használjunk körömápoló krémeket vagy körömápoló zselét, hogy minél jobban segítsük a körmeink regenerálódását. Ne feledjük, a köröm egészségének fenntartásához a körmeinknek is szükségük van vitaminokra – főként A,B, D és E vitaminokra, illetve ásványi anyagokra is. Éppen ezért fogyasszunk rendszeresen az említett vitaminokban gazdag élelmiszereket és figyeljünk oda a szelén és a vas bevitelre is. A körömágy egészségének megőrzéséhez pedig időnként kenjük be argán-, vagy olívaolajjal, hogy ezáltal biztosítsuk a megfelelő vitaminforrást körömágyunk számára.

 

Összességében elmondhatjuk, hogy a géllaknak – mint ahogyan a hagyományos körömlakknak is – vannak előnyei és hátránya, de ha ésszel használjuk és kúraszerűen mindig időt fordítunk a körmeink ápolására, akkor bátran használhatjuk a géllakkot is, mert igazán tartós és csodaszép körmök készíthetők a segítségével.

Ha jó minőségű géllakkot keresel, megbízható forrásból, akkor ajánljuk a Moonbasa Nails márka hazai képviselőjét, ahol elérhető áron akár géllakk kezdő szettet is beszerezhetsz.

Kérjük, támogass bennünket egy megosztással!

Prémium kozmetikumok - Sminkajánló

Vissza az oldal tetejére

Kövesd Facebook oldalunkat,
értesülj elsőként friss cikkeinkről!