agresszív kutya

4 ok, ami miatt egy kutya agresszíven viselkedhet

Minden gazdi egy engedelmes, kíváncsi, bújós, hálás kutyusról ábrándozik, de az élet sajnos nem mindig igazságos, így előfordulhat, hogy a szeretett házi kedvenc agresszív viselkedést tanúsít.

Ez egyrészt ijesztő, hiszen egy nagyobb testű eb életveszélyes sérüléseket tud okozni, ha megtámad egy embert, másrészt elgondolkodtató is, hogy vajon mi váltotta ki ezt a reakciót. 

Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány gyakori okot, de hangsúlyozzuk, hogy minden kutya jelleme más és más, így a lentiek csupán általános érvényű megállapítások, melyek alól lehetnek kivételek! 

Félti az eleségét

Kedvenced épp a Kutyakajas.hu Webáruházból rendelt Julius K9 tápot falatozza jóízűen, ám amint a közelébe mész, morogni és vicsorogni kezd rád? Ajjaj, ez nem túl jó jel! 

Általában azok a kutyák féltik ily módon az eleségüket, akik korábban éheztek, vagy más kutyákkal közösen kaptak enni, ahol a dominancia döntötte el, hogy kinek mennyi élelem jut. 

Mindenesetre az egyáltalán nem elfogadható, ha a kutya egy ember vagy másik állat közeledésére agresszív lesz, miközben eszik. Ez egy rossz szokás, amit türelemmel és következetességgel meg lehet szüntetni. 

Tombolnak a hormonok

Akinek ivaros kan kutyája van, az megdöbbenve tapasztalhatja, hogy kedvence néha teljesen “meghülyül,” és látszólag ok nélkül mutat agresszivitást. Ilyenkor mindig gondolni kell arra, hogy a közelben valahol (ez lehet akár néhány kilométer is) van egy éppen tüzelő szuka. 

A nőstény eb ilyenkor sajátos szagot bocsát ki, amit a szél messzire elvisz, így a környéken lévő minden ivaros kan megőrül tőle. A megoldás? A lehető legegyszerűbb: ivartalanítás!

Félelem

Ha egy kutya támadólag lép fel, annak nem mindig az az oka, hogy dühös, sőt sokszor pont a félelmét próbálja leplezni vele. Ilyenkor az okos kis buksijával úgy gondolkodik, hogyha mérgesen vicsorog és odakap, akkor elriasztja a támadóját, így az nem jön rá, hogy ő valójában retteg tőle. Micsoda ravaszság, igaz? 

 

Sajnos azokra az ebekre különösen jellemző az emberek irányába tanúsított félelmi agresszió, akiket korábban bántalmaztak vagy elhanyagoltak, emiatt nem tudják, milyen jó érzés a simizés, amit egy szerető gazditól kaphatnak.

Persze idővel ez a félelem legyőzhető, de ehhez nagyon sok türelemre lesz szükség, és egy szakértő bevonása is indokolt lehet. Ám így elérhető, hogy a valaha vad, vicsorgó kutya egy békés, bújós ölebbé váljon.

Személy vagy terület védelme

Akadnak olyan ebek, akik rendkívül hevesen védik az otthonukat vagy a gazdájukat. Ez alapvetően nem egy rossz tulajdonság, sőt sok kutyatartónak kifejezetten imponál is, hogy mellette van egy “négylábú hős védelmező”.

 

Csakhogy a dolgok könnyen rosszra fordulhatnak, ha például egy vendégre támad rá az állat, mert tévesen azt hiszi, hogy bántani akarja a gazdáját. 

Hisz képzeld csak el, hogy becsenget egy régen látott barátod, a kapuban átölelitek egymást, majd hirtelen nekiront a németjuhászod, mert az ölelést támadó mozdulatnak értelmezi. Kellő kitartással ezen is lehet segíteni a helyes neveléssel.

Kérjük, támogass bennünket egy megosztással!

Vissza az oldal tetejére