pattanások ellen

Pattanások ellen –  5+1 tipp a pattanások kialakulásának megelőzésére

Ebben a cikkünkben adunk néhány tippet, amelyek segítségével megelőzheted a pattanások kialakulását és a már meglévő pattanásokat könnyebben eltüntetheted. Ha odafigyelsz ezekre az apróságokra és beiktatod ezeket a napi rutinba, a pattanások elleni harc nem fog többé gondot okozni.

1. A helyes arcmosás fontossága

A pattanások leggyakrabban az arcon alakulnak ki. Az arcmosás nem egy bonyolult feladat, mégis sokan abba a hibába esnek, hogy elhanyagolják, nem tartják kellően fontosnak. A helyes arcmosás a következő lépésekből áll:

  • nedvesítsd meg arcod meleg (de nem forró!) vízzel,
  • gyengéd, körkörös mozdulatokkal vigyél fel az arcodra arctisztításra alkalmas szappant, zselét vagy arctisztító vizet: az ujjaddal vidd fel a bőrödre és ne tisztító koronggal vagy törlőkendővel! (A tisztító korongot smink lemosására vagy krémek lemosására használd),
  • alaposan öblítsd le az arcod,
  • majd töröld az arcod teljesen szárazra.

Naponta kétszer, reggel és este ideális arcot mosni. A túl sok arcmosással meggátoljuk a bőrünk természetes faggyútermelését és ez a pattanások megjelenését okozhatja.


2. Használj hidratáló arckrémet

A hidratáló krémek segítenek a bőr hidratáltságának megőrzésében, ami segít megőrizni a bőr egészségét. Ha a bőrünk túlságosan kiszárad, túlzottan sok faggyút kezd el termelni, hogy ellensúlyozza a kiszáradást, a túlzott faggyútermeléstől azonban pattanásos lesz arcbőrünk. Sajnos sok hidratáló krém tartalmaz szintetikus illatanyagokat vagy más olyan összetevőket, amelyek irritálhatják a bőrt és pattanásokat okozhatnak. Éppen ezért a hidratálókrém vásárlása előtt feltétlenül ellenőrizd az összetevők listáját, hogy megbizonyosodj arról, a termék illatmentes és nem tartalmaz szintetikus anyagokat.


3. Hidratálj megfelelően

Ha a bőrünk kiszárad, amint az előbb is említettük, túlzott faggyútermelésbe kezd. Éppen ezért minden nap legalább 2 liter vizet fogyassz el, a nyári nagy melegben ezt az adagot nyugodtan duplázhatod is. Edzést követően, vagy ha várandós vagy, a napi 2 liter szintén kevés, emeld nyugodtan a napi vízadagod.


4. Csak óvatosan a sminkkel

Bár sokszor kísértést érezhetsz, hogy sminket használj a már kialakult pattanások elfedésére, a smink eltömíti a pórusokat, és csak újabb pattanások megjelenéséhez vezet. Hosszútávon egy ördögi körbe kerülsz, minél jobban szeretnéd eltüntetni a pattanásokat, annál több fog megjelenni. Ha nem szeretnél teljesen lemondani a sminkelésről, válassz olyan alapozót vagy korrektort, amely természetes anyagok felhasználásával készült és nem irritálja a bőröd, nem tömíti el a pórusokat. Ügyelj arra, hogy a sminket feltétlenül mosd le a nap végén, soha ne aludj kisminkelve, mert az éjszaka folyamán nem tud az arcbőröd megfelelően regenerálódni.


5. El a kezekkel az arcodtól!

Az arc megérintésével baktériumokat – és a pórusokat eltömítő szennyeződéseket – vihetsz fel az arcbőrödre. Nehéz elkerülni az arc érintését, de próbálj meg odafigyelni arra, hogy koszos kézzel semmiképpen se nyúlj az arcodhoz. Ha végképp nem tudsz leszokni erről a cselekvésről, mert állandóan piszkálod a hajad vagy éppen vakarod az álladat, ha ideges vagy, akkor ügyelj nagyon a rendszeres és valóban alapos kézmosásra.


6. Kerülj bizonyos ételeket

Valójában az étrendünk is szerepet játszhat a pattanások kialakulásában. A bőrproblémákhoz, például a pattanásokhoz hozzájáruló gyakori bűnösök közé tartoznak:

  • a tejtermékek,
  • az alkohol,
  • és a finomított cukrokban gazdag élelmiszerek.

Ezen élelmiszerek bevitelének csökkentése segít a pattanások kialakulásának megakadályozásában.

Tegyél az egészségedért és óvd a bőröd ezekkel az egyszerű tanácsoknak a megfogadásával!

Kérjük, támogass bennünket egy megosztással!

Prémium kozmetikumok - Sminkajánló

Vissza az oldal tetejére

Kövesd Facebook oldalunkat,
értesülj elsőként friss cikkeinkről!