pipacs

Miért szeretjük annyira a pipacsot?

A réten és a búzamezők szélén egyre több helyen nyílik a pipacs, az a gyönyörű kecses kis piros virág, amit nem lehet nem szeretni. Leheletvékony szirmai, légies virágszála csodaszéppé varázsolja a mezőket, a legelőket, de nemesített változatával a kertekben is találkozhatunk. A pipacs valójában sokkal több, mint egy csodaszép virág, a szépsége mellett a gyógyhatásáról is érdemes pár szót ejtenünk, mert manapság sajnos egyre inkább feledésbe merül.

A mezei pipacsvirág régóta használatos gyógynövényként is, nagyanyáink még tudták, hogy szirmait leszedve teafőzet készíthető belőle, amely idegnyugtató hatású. Meghűlés esetén köhögésre is kiváló, de asztma és torokgyulladás esetén is enyhíti a kellemetlen tüneteket. Hársfával és bodzavirággal keverve köptető teakeveréket készíthetünk, ami szintén hasznos egy erős megfázás esetén. Önmagában alkalmazva teaként álmatlanság esetén jó nyugtató hatású, de kisgyermekeknél nem javallott az alkalmazása.

Torokfájásra javasolt még a pipacs leveléből és szárából készített teakeverék, de szigorúan csak öblögetésre, mert a pipacsvirág levelei és a szára a mákhoz hasonlatosan ópiumot tartalmaz, amely kábító hatású.

Ha pipacsszirmokból szeretnénk teát főzni, a szirmokat mindig száraz időben gyűjtsük be és ügyeljünk arra, hogy a szirmok ne sérüljenek. Az összegyűjtött szirmokat kiterítve, száraz, hűvös helyen szárítsuk ki teljesen, mielőtt teakészítéshez használnánk. Minden egyes szirmot egyesével terítsük ki, a szirmok ne tapadjanak egymáshoz. A szirmokkal óvatosan bánjunk, mert ha megtörjük, akkor befeketednek és elveszítik a jellegzetes vörös színüket. Szárítás során a pipacsszirmok színe égővörösről mélylilára változnak. Az égővörös szirmok erősen megszínezik a teát, így használhatjuk a tea színezésére is: keverhetjük levendula-, vagy hársfavirággal és végeredményben egy élénk színű, nagyon finom teát kaphatunk.

Érdekesség, hogy az erős színezőképessége miatt a pipacsvirág szirmait ételszínezék készítésére is használják. Dédnagyapáink idejében a pipacs szárított szirmait borok színezésére is használták. A textiliparban pedig mind a mai napig használatos, bőr és selyem vagy éppen lenvászon anyagok színezésére.

Tudtad, hogy a pipacsvirág a termékenység görög istennőjét, Démétert is szimbolizálja és a régi időkben úgy vélték, aki a pipacs virágát szereti, az igazán tüzes, ízig vérig nő? 🙂

Kérjük, támogass bennünket egy megosztással!

Vissza az oldal tetejére

Kövesd Facebook oldalunkat,
értesülj elsőként friss cikkeinkről!