őszi-túra-autóval

Hogyan készítsük fel autónkat az őszi túrákra?

Az idei ősz időjárás szempontból rendkívül kegyes hozzánk, ezért nagyon sokan vágnak neki a hegyeknek, erdőknek, hogy túrázzanak, kiránduljanak egy nagyot. Az aktív kikapcsolódás a szabadban egyre népszerűbb, az ősz pedig remek időszak arra, hogy az őszi színekben fürdő tájban gyönyörködve megmozgassuk izmainkat és túrázni induljunk. Nagyon sok szép hely van hazánkban és persze a határon túl is, ahol kedvünkre gyönyörködhetünk a természetben. A legtöbben autóval indulnak útnak, viszont sokszor megfeledkeznek arról, hogy járművüket megfelelően felkészítsék.

A túra előtt érdemes felkeresni az autószerelőt, de akár a gumiszervizt is

Mielőtt nekivágnánk egy őszi túrának, és autóba pattannánk, érdemes előbb útba ejteni az autószerelőt, és átnézetni az autónkat, hogy biztonságosan el tudjunk vele indulni egy hosszabb útra is. A hegyvidéki barangolásokhoz elengedhetetlen, hogy a váltó és a fékek megfelelően működjenek, ezért ezeket mindenképp szükséges átnézetni. Az izzók állapota is fontos, hiszen a láthatóság elengedhetetlen a balesetmentes közlekedéshez. Nem árt a fényszórókat is megnézni, és ha már sárgák vagy matt a felületük, és emiatt romlanak a látási viszonyaink, akkor ezek polírozását sem árt elvégeztetni. A folyadék szintek ellenőrzése sem maradhat el ilyenkor, és nemcsak a téli szélvédőmosó folyadékról van szó, hanem a motorolaj, a fékfolyadék és a váltófolyadék szintjéről is – írja a Fékmester.

Az abroncsok kérdése megfontolandó. Attól függően, hogy hova megyünk túrázni, illetve, hogy milyen időjárási körülmények várhatóak a közeljövőben, akár arra is szükség lehet, hogy már most, október végén lecseréljük az abroncsokat téli gumikra. Ha hegyvidéki területre megyünk, és várhatóan hidegebb időre kell készülnünk, akkor lehet, hogy még a túra előtt időszerű a téli gumi felrakása. Általánosságban elmondható, hogy a téli gumikat akkor érdemes feltetetni, ha a hőmérséklet tartósan 7 fok alatt van, ez pedig már október végén is előfordulhat.

Hogyan vihetünk kényelmesen mindent magunkkal

Az őszi túrázás persze nemcsak gyalogtúra lehet, hanem biciklivel is nekivághatunk, de többnapos, sátras túrában is gondolkodhatunk. Sajnos nem mindenkinek fér be az autójába egy bicikli, sőt, sok esetben még az is gondot okozhat, hogy minden csomag kényelmesen elférjen a csomagtartóban. Azoknak, akik a nyári szezonban nem szereztek be tetőcsomagtartót, most egy nagyobb őszi kirándulás esetén érdemes rá beruházni. Fontos tudni, hogy a tetőcsomagtartó nem egyenlő a tetőbox-szal. A tetőcsomagtartó valójában az autó tetején elhelyezkedő keresztrudakat jelenti, melyre felkerülhet akár egy tetőbox, akár egy biciklitartó. Így túrázás – vagy bármilyen hosszabb út –  alkalmával kényelmesen bepakolhatjuk az összes holminkat anélkül, hogy valamit otthon hagynánk, de a biciklit is kényelmesen és biztonságosan rögzíthetjük.

Thule tetőcsomagtartó kimondottan jó választás lehet, mert könnyen és gyorsan felszerelhető, és számos autótípushoz használható. Ez utóbbi paramétert mindig érdemes vásárlás előtt pontosan ellenőrizni, hogy biztosan az autónkra megfelelő tetőcsomagtartót válasszuk. Ez a fent említett, népszerű tetőcsomagtartó normál tetős, fixpontos, tetőkorlátos, tetősínes, esőcsatornás és T-profilos rögzítéssel rendelkező autókra is megfelelő lehet, ahogyan magasított tetővel rendelkező gépkocsikhoz illetve kisbuszokhoz is. Ha sokat túrázunk az őszi és a téli szezonban, és azt tervezzük, hogy a biciklit, a sífelszerelést, vagy a sátrakat is magunkkal visszük a kirándulásokra, akkor mindenképpen érdemes minőségi tetőcsomagtartóban gondolkodni, ami nagyban megkönnyíti a pakolást. 

Használjuk ki az őszi napsütést, és kiránduljunk minél többet a szabadban, hogy energiával töltődhessünk fel és újult erővel vághassunk neki a hétköznapok feladatainak.

Kérjük, támogass bennünket egy megosztással!

Vissza az oldal tetejére

Kövesd Facebook oldalunkat,
értesülj elsőként friss cikkeinkről!