háziállatbarát otthonok

Háziállatbarát otthon: tippek a tisztaság és rend fenntartásához egy kiskedvenc mellett

Ha egy kutyával vagy macskával, netalántán több háziállattal élünk együtt és bent tartjuk a lakásban vagy kinti-benti kutyáról, macskáról van szó, akkor előbb utóbb elkerülhetetlen, hogy a bútorokon, a szőnyegen és egyéb lakberendezési tárgyainkon kisállat szőrt találjunk. Különösen igaz ez a vedlés időszakában, amikor kiskedvencünk szépen lassan megszabadul a régi bundájától, és valljuk be, senki sem szereti, ha az otthonában mindenütt állatszőrbe botlik.

Takarítási rutin bevezetése

Sokan panaszkodnak, hogy nem győznek takarítani, de a végeredmény már 1-2 nap múlva nem is látszik. A megoldás a takarításra nem csupán az lehet, hogy egyre többet sikáljuk a szőnyeget vagy folyamatosan porszívózunk, hanem az, hogy mindebbe tudatosan rendszerességet viszünk. A rendszeres takarítás a kulcsfontosságú, de ez nem jelenti azt, hogy állandóan a porszívóval szaladgáljunk a lakásban. Határozz meg egy rendszeres takarítási ütemtervet, amely részletesen magában foglalja a szőnyegek porszívózását, a felületek letörlését, az ablakok és tükrök tisztítását, valamint a bútorok és dekorációk leporolását. Szánj időt minden héten a takarításra, hogy elkerüld a piszok és szőr felhalmozódását, de ne csinálj mindent egyszerre. Minden másnap takaríts fél órát: egyik alkalommal porszívózd végig a szőnyegeket, következő alkalommal töröld le a port a nagyobb felületekről, míg a rákövetkező alkalommal súrold fel a konyhát és az előszobát (vagy azokat a helyiségeket, amelyekre nagyon ráfér már egy padlósúrolás). A tükrök és üvegfelületek tisztítását bőven elegendő nagyobb időközönként elvégezni.

Takarítás vegyszermentesen

Érdemes megfelelő tisztítószereket használnunk és kerülni a vegyszerekkel történő takarítást. Válassz olyan természetes vagy házi készítésű tisztítószereket, amelyek nem tartalmaznak káros vegyi anyagokat. A citromlé, ecet, szódabikarbóna vagy éppen a súrolószappan jó választás, mert hatékonyan tisztítják az otthonunkat anélkül, hogy káros lenne a háziállatainkra vagy a környezetre vagy saját magunkra. Így nemcsak tisztább otthont teremtünk, hanem egészségesebb környezetet is biztosítunk a családunk és a háziállataink számára.

Háziállatbarát bútorok és berendezési tárgyak

Ha hosszútávon minél kevesebbet szeretnél bajlódni a lakás takarításával, érdemes olyan szőnyegeket vásárolnod, amelyek ellenállnak a szennyeződéseknek és nagyon könnyen tisztán tarthatóak. Egyre népszerűbbek az úgynevezett Aqua Clean technológiával készült szőnyegek, amelyeknek az a fő tulajdonsága, hogy a szőnyeg felületét egy rendkívül vékony, szabad szemmel észrevehetetlen védőréteggel borítják, amely nem engedi az állatszőrt, és egyéb szennyeződéseket a szőnyeg mélyebb szálaiba bejutni. Így a szőr, a por, a poratka és bármilyen más piszok egyszerűen megtapad a szőnyeg felületén és csupán tiszta víz segítségével, vegyszerek és hosszadalmas súrolás nélkül pár perc alatt maradéktalanul eltávolítható a szőnyegről. Ezeket a szőnyegeket itthon jellemzően webshopokban találhatod meg, Aqua Clean vagy Easy Clean felületkezelt szőnyeg néven ismeretesek. Magasabb árkategóriában vásárolhatóak meg, mint a hagyományos társaik, de hosszútávon jóval kifizetődőbb, ráadásul kifejezetten időtálló, nagy kopásállóságú szőnyegekről beszélünk.

A kanapé, a textillel kárpitozott ágyvégek és a fotelek, székek esetén is érdemes olyan bútorszövetet választanunk, amely a fent említett Aqua Clean technológiával készült. Ezek a bútorszövetek szintén fellelhetőek jó néhány hazai webshopban, de változó árakon mozognak, így érdemes feltérképezni a kínálatot vásárlás előtt. A bútorszövetekkel újrakárpitoztathatod a meglévő bútoraidat, vagy akár te magad is nekiveselkedhetsz a kárpitozásnak, de ha nem szeretnél ilyen nagy átalakításokba kezdeni, akkor a bútorszövetekből egy varrónővel készíttethetsz méretre szabott bútorhuzatokat is.

Bútorok esetén érdemes olyan bútordarabokat választani, amelyek könnyen tisztíthatók és legalább valamennyire ellenállnak az állatok okozta karmolásoknak.

Ha a cicánk szeret karmolászni, akkor a kanapéra és az egyéb ülőbútorokra érdemes macskakarmolás elleni huzatot vagy védőfóliát tenni. Ezeket néhány ezer forintért már számtalan webshopban vagy állatboltban beszerezheted, és akkor nem kell aggódnod a kanapé szélének kirojtozódásától és a textil szétkarmolásától.

Rend fenntartása

Praktikus tárolók használata segíthet a rend folyamatos megtartásában. Tartsunk a nappaliban  könnyen hozzáférhető tárolókat a háziállatok játékainak rendszerezésére. Használjunk műanyag vagy könnyen tisztítható kosarakat, dobozokat, így rendezett és átlátható lesz a játékok tárolása.

Gondoskodjunk arról, hogy a háziállatok számára külön alvóhelyet alakítsunk ki. Ez lehetővé teszi, hogy az állatoknak meglegyen a saját területük, ahol pihenhetnek, csökkentve ezzel a szőrszálak vándorlását az egész lakásban. 🙂 Válasszunk könnyen tisztítható fekhelyet, mosható huzattal, hoyg időnként azt is tisztítani tudjuk.

Etetés külön elszeparálva

Segít a tisztaság fenntartásában, ha külön helyre szoktatjuk az etetéshez a lakásban tartott macskát vagy kutyát. Mi például egy macskát tartunk a lakásban, és bizony előszeretettel hordta szét az apró falatkákat a szobában és hiába tettük vissza a tápot az edénykéjébe, újra és újra széthordta az egész lakásban. Megoldásként egy nagyobb méretű, dekoratív papírdobozba helyeztük az etető-, és itatótálkáját, a doboz oldalára pedig egy akkora lyukat vágtunk, amin keresztül a macska könnyen tud közlekedni. Néhány nap alatt megszokta és megszerette, már nincs szanaszét a lakásban a rágcsálnivalója, ráadásul még szeret elvonulni is a kis dobozkájába. 🙂

Alom tisztántartása

Ha macskát tartunk a házban, fontos az alom folyamatos tisztántartása. Ha szeretnénk csökkenteni a kellemetlen szagokat, akkor az alomtálca aljába szórjunk szódabikarbónát, mert az elpusztítja a szagbaktériumokat. Érdemes jól záródó, fedéllel rendelkező alomtálcát választani, hogy minél inkább visszaszorítsuk az esetleges szaghatásokat.

Összességében a kisállatok mellett is tökéletesen rendben tartható az otthonunk, ha a takarításba rendszerességet viszünk, és odafigyelünk a játékaik elpakolására.

Kérjük, támogass bennünket egy megosztással!

Otthon design - Gyerekszoba

Vissza az oldal tetejére

Kövesd Facebook oldalunkat,
értesülj elsőként friss cikkeinkről!