őszi óraátállítás

Hamarosan óraátállítás – ne feledkezz meg róla!

Hamarosan itt az ideje az óra átállításának, mert kezdődik a téli időszámítás.

Október utolsó vasárnapján 3:00 órakor 2:00 órára kell visszaállítanunk az óráinkat.

Így a nyári időszámítás kezdetekor „elveszített” egy órát most visszakapjuk. Tovább lesz világos, viszont később kel fel majd a nap, így reggelente nemsokára sokan még sötétben indulhatnak el dolgozni. Az iskolás gyermekek számára egy kis könnyebbséget jelent az átállásban, hogy október 30-án kezdetét veszi az iskolákban az őszi szünet, és legközelebb majd csak november 6-án, hétfőn kell iskolába menni.

Meddig lesz még óraátállítás?

Az Európai Parlament 2019 márciusában döntött az óraátállítás eltörléséről, miután több kutatás is rávilágított arra, hogy az emberek többsége eltörölné az óraátállítást, ráadásul az élettani hatásai is kimondottan kedvezőtlenek. Arról viszont nem született döntés, hogy a téli vagy a nyári időszámítást fogjuk-e használni a továbbiakban. Egyébként eredetileg a téli időszámítás volt az alap, ehhez igazították a nyári időszámítást.

Az óraátállítás eltörlésének bevezetése még mindig várat magára, miután 2021-ben a covid miatt elhalasztották, jelenleg pedig az Európai Parlament 2025-re tűzte ki az újabb határidőt, amikor ismét napirendre tűzik a kérdést, mikor vezessék be az óraátállítás eltörlését és melyik időszámítást használjuk a jövőben.

Mindenesetre idén még át kell állítatnunk az órát, így semmiképpen se feledkezzünk meg róla! Az okosórák, mobiltelefonok, számítógépek maguktól átállnak, a manuálisan átállítható órákat kell átállítatnunk – már ha valakinek akad ilyen az otthonában, hiszen sajnos egyre kevesebben használnak hagyományos órát.

Meddig tart a téli időszámítás?

A téli időszámítás kezdete október utolsó vasárnapja, a vége pedig március utolsó vasárnapja. Ez 2023-ban a következőképpen alakul:

  • téli időszámítás kezdete: 2023. október 29. (vasárnap)
  • téli időszámítás vége: 2024. március 31. (vasárnap)

 

Tehát idén még biztosan egy órával „többet” alhatunk október utolsó vasárnapján, mert az óraátállítás eltörlésének bevezetése még mindig várat magára.

Kérjük, támogass bennünket egy megosztással!

Vissza az oldal tetejére

Kövesd Facebook oldalunkat,
értesülj elsőként friss cikkeinkről!