Miért van szükségünk fehérjére?
A fehérje az élet egyik alapja. Az előlények testszöveteinek fő alkotórésze, minden sejtszinten lejátszódó folyamatban részt vesz. Aminosavakból épül fel, amelyek kémiai kötésekkel kapcsolódnak egymáshoz, így látja el a legfontosabb, test működéséhez szükséges funkciókat, például az izommunka során keletkezett mikrosérülések gyógyítását.
Alapvető szerepet játszanak az izomtömeg növelésében – ezért is kedvelik olyan nagyon a testépítők – de az immunrendszer normál működéséhez is elengedhetetlenek. A jótékony hatások mellett pedig az életmódváltáshoz, felesleges kilók leadásához is segítségül hívhatjuk. Csökkenti az éhségérzetet, a szervezetünk lassan dolgozza fel (ezért később leszünk éhesek), segít a vércukorszint szabályozásában, a megemésztése több kalóriát éget el, mint a többi mikrotápanyag feldolgozása és beindítja a zsírégetést, így a zsírvesztés elindításának egyik legjobb barátja.
Mindennapi fehérje fogyasztás
A húsok, a tejtermékek, a tojás, a hüvelyesek, gabonák és magvak magas fehérje tartalommal rendelkeznek, így alapesetben is jó eséllyel fogyasztunk fehérjét minden nap. A kérdés csak az, hogy eleget-e. Többféle arányszám van, de általánosságban elmondható, hogy minden egészséges embernek testkilogrammonként (ttk) legalább 0,8 gramm fehérjét kell elfogyasztania. Ezt pedig tovább növelhetjük, a céljaink elérése érdekében. Ha valaki aktívan és sokat sportol napi 1,4-1,5 gr/ttk-val kell számolnia, fogyáshoz napi 2 gr/ttk, izomépítéshez pedig testtömeg kilogrammonként 2-3gr fehérje elfogyasztása is indokolt.
Ha végignézzük a különböző élelmiszerek csomagolásán található tápérték táblázatot, esetleg végigbújjuk az internetet a különböző húsok, a tojás fehérjetartalma után kutatva, akkor láthatjuk, hogy ez nem is olyan egyszerű feladat, pláne, ha izmosodni, fogyni szeretnénk. A természetes fehérje bevitel kiváló kiegészítője a fehérje por, amelyet a leggyakrabban turmix vagy shake formájában fogyasztanak – nem csak testépítők!
Fehérje shake – mikor, mennyit, hogyan?
A fehérje shake nem egy ördöngös dolog, általában a legtöbb esetben 20-30 gramm port kell elkeverni 2-3 dl folyadékban, a pontos ajánlásokat azonban a legtöbb esetben a csomagoláson feltüntetik. A fő kérdés, hogy mikor és hogyan érdemes fogyasztani.
Az elsőre egyszerű a válasz: amikor jól esik. Akár két étkezés között, snackelés helyett, vagy edzés előtt esetleg után iszunk meg egyet nagy bajt nem okozunk vele. Ha a cél az izomépítés, akkor viszont már egyértelműen van jó időpont, ez pedig az edzés után.
Az meg, hogy mivel keverjük egyéni preferencia kérdése. Van, aki tejjel szereti van, aki vízzel van, aki növényi tejjel. Mindegyiknek megvan a maga előnye, a leghatékonyabban azonban akkor szívódik fel, ha vízzel keverve isszuk. Az íze miatt nem kell aggódni, a Luxoya fehérjeporok direkt az ízélmény szem előtt tartásával lettek fejlesztve, így vízzel keverve is tökéletes élményt adnak.
Növényi vs. állati eredetű fehérje
A fehérje porok között is van növényi illetve állati eredetű fehérje. A legnagyobb különbség, hogy míg az állati eredetű fehérje minden esszenciális aminosavat tartalmaz, addig a növényi eredetű nem minden esetben. Ezt azonban úgy hidalhatjuk át, ha nem tisztán egy növény felhasználásával készült készítményt választunk, hanem complex keverékeket, amiben több növényi fehérje is található.
Abszolút dönthetnek tehát ezen a téren is az egyéni preferenciák, meggyőződések, a növényi alapú táplálkozás nem állhat az egészséges életmód útjába!