Ma, amikor egyre többen kerülik a tehéntejet, a búzalisztet vagy éppen a kész lisztkeverékeket, különösen fontos, hogy olyan szakértőhöz forduljunk, aki ismeri a diétás étkezés világát, hanem saját tapasztalatból is tudja, milyen e szerint élni – mint például Kiss Mona. Cikkünkben bemutatjuk a mentes konyha előnyeit, Kiss Mona munkásságát és legújabb könyvét, valamint a magyarok mai étkezési szokásait.
Fókuszban: a „mentes” konyha!
A „mentes” konyha – amely gyakran glutén-, tej-, tojás-, cukor-, szója- vagy élesztő-mentes változatokat takar – ma már nemcsak az allergiásoknak szól, hanem mindazoknak, akik tudatosabb, egészségesebb irányba szeretnének elmozdulni.
A legfontosabb előnyök:
- Allergén- és intolerancia-barát
Akinek cöliákiával (gluténérzékenység), tejfehérjeallergiával vagy laktózintoleranciával kell együtt élnie, annak a mentes konyha nem csupán választási lehetőség, hanem az egyetlen járható út. Kiss Mona szakmai munkássága abból a személyes háttérből ered, hogy ő maga ( és gyermekei) is életvitelszerűen foglalkozik érzékenységekkel, hisz érintettek benne. Mona 13 éve, gyermekei pedig 10, illetve 5 éve.
- Tudatosabb életmód és kiegyensúlyozottabb táplálkozás
A „mentes” receptek gyakran több zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyest, természetesebb összetevőt tartalmaznak. Viszont az alapanyagok terén több fajtát is meg lehet különböztetni. Vannak a kész lisztkeverékek, és vannak az úgymond alap lisztek. Mona a könyvében az utóbbiakat használta, ezzel is az egészségesebb étkezésre invitálva az olvasókat, hiszen ezeket a liszteket nemcsak a cöliákiás, hanem a cukor és inzulinrezisztenciával küzdő betegek is fogyaszthatják, és számos jótékony hatásaik vannak.
- Kreativitás, ízélmény kompromisszumok nélkül
Sokan azt hiszik, hogy ami „mentes”, az íztelen vagy kompromisszumos – pedig ez nem feltétlenül igaz. Kiss Mona kötetei is azt bizonyítják, hogy akár hagyományos magyar fogások is újragondolhatók úgy, hogy az ízélmény ne vesszen el.
- Kisebb terhelés a szervezetnek
Ha az étrend mentes a gyakran kiváltóként szereplő allergénektől vagy az érzékenység miatt „rosszul tolerált” alapanyagoktól, akkor csökkenhetnek az emésztési, gyulladásos és egyéb kellemetlen tünetek. A „mentes” konyha „diéta”, ugyanakkor egyfajta megelőző lépés is.
Ismerkedjünk meg Kiss Monával
Kiss Mona neve mára összefonódott a „mentes” konyhával. Gasztrobloggerként kezdte, majd szakmai tanfolyamokat, rendezvényeket vezetett, emellett több recept- és életmódkönyvet is kiadott.
Több kötetet is alkotott, amelyekben a receptek glutén-, tej-, cukor-, tojás-, szója-, mogyoró- és élesztőmentesek. A receptek széles célcsoportnak szólnak: nemcsak azoknak, akiknek kötelező az allergénmentesség, hanem azoknak is, akik például életmódváltás miatt keresik az alternatívát.
Mi inspirált arra, hogy ezúttal kifejezetten a magyar konyhát dolgozd fel „mentes” formában?
Mivel egy sorozat ötödik részéről van szó, úgy voltam vele: a magyar fogásokat nem lehet kihagyni. A sorozat eddigi részeiben az olvasó találkozhatott már magyar étellel, süteménnyel stb., de úgy gondoltam, hogy ennek önálló, teljes anyagot kell szentelni – így született meg a Magyarország mentes ételei című könyv.
Hogyan választottad ki azt a 60 receptet, ami bekerült a kötetbe?
Alapvetően kedvencek is kerültek bele, és nagyon inspirált az is, hogy olyan finomságok is helyet kapjanak benne, amelyek már-már feledésbe merültek, vagy amelyekről sokan nem is tudják, hogy magyar eredetűek.
Volt olyan klasszikus magyar étel, amit különösen nehéz volt „mentesíteni”?
Nem! Úgy gondolom, a mögöttem álló tizenhárom „mentes” év mar megágyazta a dolgokat. 🙂 Ha valamit kigondolok, hogy azt szeretnem elkészíteni „mentes” formában, akkor addig nem állok meg, amíg el nem készítem.
Mi volt az első hagyományos étel, amit sikerült sikeresen újragondolni ebben a formában?
Tizenhárom évvel ezelőtt meg nem állt rendelkezésre ennyi alapanyag, sem ennyi blog vagy írás, ahol az ember tájékozódhatott volna. Sokkal jobban magára volt utalva az ember, mint most. A kenyér volt az első – és bizony megizzasztott akkor – ha fogalmazhatok így. Viszont ekkor kezdtem el megosztani a már bevált finomságaimat az emberekkel – hogy ezzel is segítsem őket.

Magyarország mentes ételei
Olyan ismert magyar fogásokat – 60 receptet – ismerhetünk meg (például gulyáslevest, Budapest szeletet), amelyek talán mindannyiunk asztalához kötődnek: levesek, főzelékek, rántott finomságok, lakodalmas sütemények újragondolt, „mentes” változatban. A hagyományos magyar ízvilág megőrzése mellett az allergénmentes, vegán és kész lisztkeverékmentes megközelítés inspiráció azoknak is, akik eddig inkább „rosszul érezték” magukat ételérzékenységük miatt, vagy csak szeretnének egészségesebben táplálkozni anélkül, hogy lemondanának az ízekről. Ez a könyv amellett, hogy receptgyűjtemény, egyben üzenet is: a „mentes” konyha lehet otthonos, magyar, szerethető is.

A magyarok étkezési szokásai – hol tartunk most?
A magyar háztartások közel 60%-ában nincs speciális diéta, de ahol van, ott leginkább a cukor-, laktóz- vagy tejtermékmentes étrend a jellemző. Ezek az adatok arra hívják fel a figyelmet, hogy bár a „mentes” konyha lehetőségként adott, a napi étkezési rutinok, fogyasztói szokások még nem feltétlenül állnak készen arra, hogy tömegesen és tudatosan erre az irányra váltsanak. Ugyanakkor éppen ez a tudatosság az, amit az olyan szakemberek, mint Mona, aktívan támogatnak.
A „mentes” konyha nem egy idegen vagy „különcködő” trend olyan alternatíva, amely tudatos választás eredményeként segíthet abban, hogy örömmel főzzünk, jól együnk és figyeljünk arra, mi kerül a tányérunkra. Kiss Mona munkája ebben az irányban inspiráló: megmutatja, hogyan lehet még egyszerűbben, még magyarosabban és még szerethetőbben étkezni, főzni akkor is, ha bizonyos alapanyagokat kihagyunk. A magyar étkezési szokások tükrében pedig különösen aktuális, hogy az egészségesebb, tudatosabb irány felé nyissunk.











