A reflux a lakosság igen nagy százalékát érinti és sokan szenvedünk étkezést követően égő érzéstől, amely a gyomorszáj tájékán vagy akár a torokban is jelentkezhet. A reflux diéta csökkenti a reflux tüneteit, de hogyan állítsuk össze? Most összeszedtünk néhány ételt, amely fogyasztása javasolt és néhányat, amely fogyasztása ellenjavallt reflux esetén.
Mi az a savas reflux?
A savas reflux akkor fordul elő, amikor a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe, és ez gyomorégést, kellemetlen, kínzó tüneteket produkál.: mellkasi fájdalmat, torokszorítást, nyelési nehézséget is érezhetünk. Gyomrunk gyomorsavat termel, amely elősegíti az élelmiszerek lebontását. A gyomor nyálkahártyája védve van ettől az erős savtól, de a nyelőcső nyálkahártyája nem, és ezért tapasztalunk égő érzést, ha gyomorsavak jut a nyelőcsőbe.
A reflux tünetei:
- gyomorégés
- puffadt has, folyamatos teltségérzet
- torokkaparás, maró érzés a nyelőcsőben
- köhögési inger (erős reflux esetén)
- égő mellkasi érzés vagy nyomás érzése a mellkasban
- ritkán hányinger
- fokozódó nyálelválasztás
Reflux diéta - mit ne egyél
Ha reflux gyötör, a következő ételek fogyasztását igyekezz elkerülni:
- paradicsom
- erősen zsíros ételek
- kávé és tea (koffeines és koffeinmentes is)
- menta
- fűszeres ételek
- fokhagyma és hagyma
- paradicsom
- alkohol
Reflux diéta - mit ehetsz
A következő ételek fogyasztása javasolt reflux esetén, ezeket feltétlenül vedd fel a reflux diétádba:
Gyömbér
A gyömbér jól ismert otthoni gyógymód sok panaszra, és ezek közé tartozik a savas reflux is. Egy kis adag gyömbér – például teaként fogyasztva – csökkenti a gyomor-bélrendszer irritációját, és csökkenti annak esélyét, hogy a gyomorsav feláramoljon a nyelőcsőbe. Ez a gyömbérben található fenolos vegyületeknek köszönhető, amelyek segítenek csökkenteni az irritációt és a gyomor-összehúzódásokat, görcsöket.
Zabpehely
A szakemberek azt javasolják, hogy reflux esetén reggelire zabpelyhet fogyasszunk, mert nemcsak energiával tölt fel, de elősegíti a bélrendszer egészséges működését is. A rostban gazdag ételek, mint például a zabpehely, tökéletesek a savas reflux kezelésére, ezért próbáljuk a reggeli étkezéseink során elfogyasztott élelmiszereket zabpehelyre cserélni.
Búzafű
A búzafű mostanában egyre nagyobb figyelmet kap a refluxosok körében. Ennek az oka, hogy a búzafű egy lúgos étel, amely segít semlegesíteni a túltermelődött gyomorsavat, és csökkenti a savas reflux előfordulását.
Tojásfehérje
Egy másik ismert étel – amelyről ezt nem is gondolnánk – nagyszerű a savas reflux ellen, mégpedig a tojás – pontosabban a tojásfehérje. A tojásfehérje kiválóan alkalmas a gyomorégés csökkentésére. Ennek az az oka, hogy a tojásfehérje csak enyhén savas, ami csökkenti a gyomorsav túltermelődését. Ráadásul B6 – vitaminban gazdag, ami segíti az aminosavak metabolizmusát (lebontását), és ezáltal csökkenti a savas reflux kialakulásának esélyét.
Sovány húsok
Ha savas refluxban szenvedünk, akkor ideje áttérni egészségesebb, sovány húsok fogyasztására. A sovány húsok, valamint a halak nagyszerű fehérjeforrások, miközben nem súlyosbítják a reflux tüneteit, ellentétben a többi húsfélével. A Gasztrointesztinális Rendellenességek Nemzetközi Alapítványa ösztönzi a sovány hús, például csirke, pulyka és hal használatára való áttérést a savas reflux esélyének csökkentése érdekében. A magas zsírtartalmú húsok és sült ételek késleltetik az emésztést, és növelik a reflux kialakulásának esélyét. A sovány húsokra való átállás jót tesz a gyomrodnak, és közben jót tesz az egészségednek is.
Gyümölcsök, de NEM citrusfélék
A nem citrusfélék, mint a dinnye, az alma, a körte és a banán kiváló választás, ha savas refluxban szenvedünk, mert kisebb eséllyel vált ki refluxos tüneteket, mint a narancs, citrom, grapefruit, mandarin vagy lime – tehát összességében a citrusfélék.
Néhány plusz tipp a reflux diétához
A reflux diéta célja, hogy nagymértékben csökkentse a reflux tüneteit és megelőzze azok felerősödését. Néhány alapelv, amire érdemes odafigyelned, ha reflux diétát követsz:
Kis adagokban étkezz: nagyobb ételmennyiségek fogyasztása növelheti a gyomorsav termelődését és nyomást gyakorolhat a nyelőcsőre. Ezért érdemes kisebb mennyiséget fogyasztani az ételekből egyszerre és inkább gyakrabban asztalhoz ülni, mintsem egyszerre sokat enni.
Mindig kerüld a savas ételeket és italokat: olyan ételek és italok fogyasztása, mint a citrusfélék, paradicsom, kávé, alkohol és szénsavas italok, növelhetik a reflux tüneteit. Próbálj meg kerülni ezeket az ételeket még akkor is, ha úgy gondolod, hogy „egy kevés nem árthat meg”. Ha gyakran jelentkeznek nálad a reflux tünetei és kimondottan erősek, akkor pedig ügyelj arra, hogy valóban egy kis mennyiséget se fogyassz ezekből az ételekből a reflux diétád alatt, legalább addig, amíg a tünetek nem mérséklődnek.
Válassz alacsony zsírtartalmú ételeket: a magas zsírtartalmú ételek emésztése hosszabb ideig tart, ami növelheti a reflux kockázatát. Inkább válassz alacsony zsírtartalmú alternatívákat.
Fogyassz főtt ételeket és párolt zöldségeket: a nyers zöldségek és a rostos ételek nehezebben emészthetőek és több időt töltenek a gyomorban, ami fokozza a refluxot. Főzd vagy párold meg a zöldségeket, hogy könnyebben emészthetőek legyenek és ne fokozzák a reflux tüneteit.
Ne egyél lefekvés előtt: legalább 2-3 órával lefekvés előtt ne egyél vagy igyál semmit, kivéve vizet. Az ételek elfogyasztása lefekvés előtt növeli a reflux kockázatát, mert fekvő helyzetben könnyebben visszaáramlik a gyomortartalom a nyelőcsőbe és máris megnehezíti az éjszakai alvást a gyomorszáj környéki fájdalom és a maró érzés a nyelőcsőben.
Hirdetés