levendula tea

Levendula tea készítése egyszerűen

A levendula az egyik legnépszerűbb gyógynövényünk, amely csodaszép lila színével, illatos virágzatával és jótékony hatásainak köszönhetően rövid idő alatt nagyon sokak kedvence lett. Az országban számos helyen gyűjthetünk levendulát a levendulaültetvényeken a levendulaszezonban, de akár saját magunk, a kertünkben is termeszthetünk ebből az illatos csodanövényből. Ha pedig nincs olyan szerencsénk, hogy magunk gyűjthetjük be a levendulát, akkor érdemes bioboltban vagy patikában beszerezni a szárított levendulát, ahol garantálják, hogy a zacskó vagy a doboz valóban tiszta, átválogatott, teának való szárított levendulát tartalmaz.

 

A levendula teát fogyaszthatjuk egész évben, nemcsak a szezonja idején. Télen, amikor a hűvös estéken bekuckózunk a fotelba, nagyon jól esik belekortyolni egy csésze forró, ízletes levendula teába.

Levendula tea készítése

A levendula tea számos jótékony hatással bír, az elkészítése pedig többféle módon is történhet annak megfelelően, hogy milyen hatását szeretnénk hasznosítani.

Mielőtt nekiállsz a tea készítésének, a szárított levendulát alaposan nézd át, és ha szükséges, válogasd ki belőle a szármaradványokat. Csak tiszta, teljesen száraz levendulavirágzatot használj a tea elkészítéséhez. [Ha boltban vásároltad a teának való  szárított levendulát, akkor erre a lépésre nem lesz szükséged.]

A levendula tea készítésekor nagyon fontos szempont, hogy az íze ne legyen szappanszerű, hanem kifejezetten lágy, kellemes ízt kapjunk. Ehhez a levendulavirágzat megfelelő mennyiségben történő kimérése szükséges. A levendula tea fogyasztható önmagában, de fogyasztható fekete teával vagy zöld teával, esetleg egyéb gyógynövényekkel együtt keverve is.

Íme egy egyszerű recept a levendula teához:

Levendula tea készítése egyéb keverékek nélkül, élvezeti fogyasztásra: egy liter vizet felforralunk, majd a felforralt vízzel leforrázunk kb. 15-20 g szárított levendulavirágzatot. A teát ízesíthetjük mézzel vagy egy kevés cukorral. Ha akácmézzel ízesítjük, kifejezetten édeskés, kellemes ízvilágú teát kapunk.

Ha légúti bántalmakat szeretnénk a teával csökkenteni, úgy a levendula tea elkészítésekor adagoljunk hozzá a levendulával megegyező mennyiségű fodormentalevelet is.

A levendula tea elkészíthető fekete vagy zöld teával keverve is: ebben az esetben a fekete vagy a zöld teához csak egy csipetnyi levendulát adj és a megszokott módon készítsd el a teádat. A fekete vagy a zöld teával soha ne keverd 1:1 arányban a levendulát, mert a tea íze élvezhetetlenül fanyar lesz. A zöld vagy a fekete tea esetében valóban elegendő egy csipetnyi levendulavirágzat egy kanál fekete vagy zöld teához.

Levendula tea hatása

A levendula tea kiváló emésztésjavító és étvágynövelő. Emésztésjavítás céljából étkezés után igyunk egy pohárral. Étvágy javítására minden reggel igyunk meg egy pohár levendula teát.

A levendula tea hatása igen sokrétű, de a leggyakrabban stresszoldóként, idegnyugtatóként használják. A levendula tea fogyasztása csökkenti a stresszhormonok szintjét, segít a nyugodt és kiegyensúlyozott életvitel megteremtésében. Az esti lefekvés előtt fél órával elfogyasztott levendula tea segít a nyugodtabb és pihentető alvásban, így alvászavarokra is kiváló. Csökkenti a szorongást, a rossz hangulatot, a hangulatingadozást és a depresszív tüneteket.

Nők előszeretettel alkalmazzák a menstruációs görcsök enyhítésére. Napi egy pohár levendula tea segít a nehezebb napok görcsös fájdalmainak enyhítésében.

Mindezek mellett a levendulavirágból készült tea immunerősítő, antibakteriális és keringésjavító hatású is, ráadásként a fejfájást és a migrénes görcsöket is hatékonyan csökkenti.
Fogyasztásakor azonban érdemes figyelembe venni, hogy – mint a legtöbb gyógynövényes tea – a levendula tea hosszútávú alkalmazása vízhajtó hatással bír. Így lehetőség szerint, ha nem élvezeti teaként fogyasztjuk más teákkal keverve, hanem nagyobb mennyiségben, csak tisztán önmagában, valamilyen bántalmak vagy panaszok enyhítésére, úgy javasolt kúraszerűen alkalmazni.

Szárított levendula egyéb alkalmazása

A szárított, tisztított levendulavirágból nem csupán teát készíthetsz.
Alkalmazhatod levendulás fürdőhöz vagy lábfürdőhöz is, ebben az esetben 1 liter vízzel forrázz le 50 g levendulavirágot és a forrázatot öntsd a fürdővízhez. Lábfürdő esetén 25 g levendula elegendő a forrázat elkészítéséhez. A levendulás fürdő csökkenti a stresszt, serkenti a bőr hajszálereinek keringését, bőrnyugtató és izomlazító hatású. A szárított levendulát keverheted a kedvenc fürdősódhoz is, ez esetben érdemes fürdőzsákot használnod, hogy a kiázott levendulavirág a fürdővíz leengedésekor ne dugítsa el a lefolyót. A levendula házilag készített fürdőbombához, fürdőbonbonokhoz vagy szappanokhoz is tökéletes adalékanyag.

A szárított levendulából készíthetsz még szörpöt vagy lekvárt is, így finom házias ízeket kóstolhatsz egész évben.

A szárított levendula fűszernövényként is használatos, de vigyázz az adagolásával, mert kifejezetten erős aromával rendelkezik. Használható halételek, mediterrán jellegű húsételek, szószok és saláták fűszerezéséhez is.

Molyűzőként is ideális választás: készíts kis textilzsákokat és tölts bele szárított levendulát, majd helyezd a ruhásszekrénybe vagy a fehérneműs fiókodba. Illata nemcsak távol tartja a molylepkéket, de biztosítja ruháid mindig friss, kellemes illatát is.

Egy kis segítség, ha magadnak szeded a levendulát:

A levendula szedése

Fontos, hogy a megfelelő időpontban gyűjts be a levendulát: a legjobb időszak a szedésre nyár elejétől a virágzás csúcsáig tartó időszak. A virágzás kezdetekor a levendula virágzata még túlságosan apró, meg kell várnunk, amíg teljesen virágba borul, azonban nem szabad várnunk az elvirágzásáig. Mindig száraz, napos időben gyűjtsd a levendula virágát, azokat a szálakat szedd le, amelyek virágai már elkezdtek kinyílni, de még nem nyíltak el és nem veszítették el jellegzetes, intenzív színüket. Ezeknek a virágszálaknak az illóolajtartalma a legmagasabb. A levendula levágásához éles ollót vagy metszőollót használj, soha ne tépd a szálakat, mert akkor sérülhet a levendulabokor. Ügyelj arra, hogy a szárat a lehető legközelebb vágd a levendulabokorhoz, de óvatosan, hogy ne sértsd meg a növényt.

A levendulavirág szárítása

A levendulát mindig fejjel lefelé, száraz és szellős helyen szárítsd, ahol átjárhatja a levegő. Kösd csokorba a begyűjtött virágszálakat és lógasd fejjel lefelé, így a csokor egyben marad, és később akár dekorációként is használhatod. Nagyon figyelj arra, hogy a helység, ahol szárítod, valóban száraz legyen, hogy ne párásodjanak, ne penészedjenek meg a virágok. A virágok teljes száradása általában 1-2 hétig tart, de akár 3 hét is szükséges lehet hozzá, attól függően, hogy a helységben, ahol szárítod, milyen a hőmérséklet és mennyire járja át a szellő a virágokat. Amikor a levendulacsokor teljesen megszáradt, akkor két választásod lehet: vagy megtartod csokor formában és dekorációként használod, vagy leszeded a szárról a virágokat és a szárított levendulát teaként vagy szörpként használod fel.

Kérjük, támogass bennünket egy megosztással!

Vissza az oldal tetejére

Kövesd Facebook oldalunkat,
értesülj elsőként friss cikkeinkről!