kamra rendszerezése

Kamra rendszerezése – 5 egyszerű tipp, hogy mindig rend legyen a kamrában

Valljuk be, a kamratakarítás nem éppen a kedvenc elfoglaltságunk… Éppen ezért hoztunk most néhány egyszerű tippet, amelyek betartásával nem kell azzal szembesülnünk nagytakarításkor, hogy már nem férnek be a holmik a kamrába és lassan ránk dől a legmagasabb polc is a felhalmozott dolgok súlyától.

Kalkuláljunk a vásárlásnál

Nagybevásárlásnál sokszor beleesünk abba a hibába, hogy olyan mennyiségű terméket vásárolunk – főleg akciók esetén – amennyit valójában nem tudunk jól eltárolni. Bevásárláskor mindig mérlegeljünk és gondoljuk végig, mi az, amire tényleg szükségünk van és mi az a mennyiség belőle, ami elfér a kamrában anélkül, hogy túlpakolnánk a polcokat és semmi más nem férne el mellette. Ez a túlvásárlás jellemzően élelmiszerekre vonatkozik, például amikor felhalmozzuk a sokadik lekvárt anélkül, hogy az előzőeket elfogyasztottuk volna.

Címkézés

Mindig és mindenkor címkézzünk fel minden egyes üveget, amit a kamrába teszünk. Nem azért, mert nem tudnánk megjegyezni, hogy melyik üvegbe mi került, egyszerűen csak azért, hogy könnyebb legyen az áttekintés, a kamrába lépve pontosan tudjuk, mi hol van, és mit kell keresnünk, ráadásul az azonos jellegű élelmiszereket érdemes egy csoportba raknunk a könnyebb pakolhatóság kedvéért is.

 

címkézés a kamrapolcon

Tároló dobozok

Érdemes kisebb és nagyobb méretű tároló dobozokat is beszereznünk, amelyekbe belepakolhatjuk a fűszereket, tésztákat, főzéshez szükséges, ritkán használt kellékeket, kisebb konyhai gépeket. A tésztáknak vagy a fűszereknek érdemes átlátszó edényeket beszerezni, így mindig látjuk, mit, hol kell keresnünk. A tároló dobozokat vagy tárolóedényeket is mindig címkézzük fel jól láthatóan és egyértelműen.

 

tárolódoboz a kamrában

Szavatossági idő

Előfordul, hogy gondosan telepakoljuk a kamrát élelmiszerekkel, a szavatossági időről azonban elfeledkezünk. Időnként érdemes legalább egy óra hosszát rászánnunk arra, hogy ellenőrizzük az élelmiszerek szavatosságát és a lejárt élelmiszerektől megszabaduljunk. Ezt az ellenőrzést időzíthetjük a nagytakarítások idejére is, de ha akkor már egyébként is rengeteg a dolgunk, akkor érdemes negyedévente egy fél délutánt rászánni a kamra átfésülésére. Ha a tésztákat vagy a fűszereket az eredeti csomagolásukból  kivetted, és például egy áttetsző dobozban tartod, akkor érdemes olyan címkét helyezni a dobozra, hogy újraírható legyen, és mindig tüntesd fel a dobozban lévő élelmiszer szavatossági idejét.

Szortírozzunk

Valóban mindennek a kamrában a helye? Ismerős az a szituáció, amikor egy éppen nem használt vagy régebb óta a lakásban kallódó dolgoknak nincs helye és egyszerűen csak bedobjuk a kamrába? Legyen szó játék kisautóról, az éppen nem használt utazóbőröndjeinkről vagy a megunt kisasztalról, ne pakoljunk mindent be a kamrába. Ha a kamrát élelmiszer tárolására használjuk, ügyeljünk arra, hogy valóban csak az kerüljön be. Ha a kamra esetleg tárolóhelyiségként funkcionál, akkor pedig figyeljünk arra, hogy ne csak egymásra halmozzuk a tárgyakat, hanem próbáljuk meg a lehető leg helytakarékosabban elhelyezni azokat.

képek: Canva Pro

Kérjük, támogass bennünket egy megosztással!

Otthon design - Gyerekszoba

Vissza az oldal tetejére

Kövesd Facebook oldalunkat,
értesülj elsőként friss cikkeinkről!