kamra rendszerezése

Kamra rendszerezése – 5 egyszerű tipp, hogy mindig rend legyen a kamrában

Valljuk be, a kamratakarítás nem éppen a kedvenc elfoglaltságunk… Éppen ezért hoztunk most néhány egyszerű tippet, amelyek betartásával nem kell azzal szembesülnünk nagytakarításkor, hogy már nem férnek be a holmik a kamrába és lassan ránk dől a legmagasabb polc is a felhalmozott dolgok súlyától.

Kalkuláljunk a vásárlásnál

Nagybevásárlásnál sokszor beleesünk abba a hibába, hogy olyan mennyiségű terméket vásárolunk – főleg akciók esetén – amennyit valójában nem tudunk jól eltárolni. Bevásárláskor mindig mérlegeljünk és gondoljuk végig, mi az, amire tényleg szükségünk van és mi az a mennyiség belőle, ami elfér a kamrában anélkül, hogy túlpakolnánk a polcokat és semmi más nem férne el mellette. Ez a túlvásárlás jellemzően élelmiszerekre vonatkozik, például amikor felhalmozzuk a sokadik lekvárt anélkül, hogy az előzőeket elfogyasztottuk volna.

Címkézés

Mindig és mindenkor címkézzünk fel minden egyes üveget, amit a kamrába teszünk. Nem azért, mert nem tudnánk megjegyezni, hogy melyik üvegbe mi került, egyszerűen csak azért, hogy könnyebb legyen az áttekintés, a kamrába lépve pontosan tudjuk, mi hol van, és mit kell keresnünk, ráadásul az azonos jellegű élelmiszereket érdemes egy csoportba raknunk a könnyebb pakolhatóság kedvéért is.

 

címkézés a kamrapolcon

Tároló dobozok

Érdemes kisebb és nagyobb méretű tároló dobozokat is beszereznünk, amelyekbe belepakolhatjuk a fűszereket, tésztákat, főzéshez szükséges, ritkán használt kellékeket, kisebb konyhai gépeket. A tésztáknak vagy a fűszereknek érdemes átlátszó edényeket beszerezni, így mindig látjuk, mit, hol kell keresnünk. A tároló dobozokat vagy tárolóedényeket is mindig címkézzük fel jól láthatóan és egyértelműen.

 

tárolódoboz a kamrában

Szavatossági idő

Előfordul, hogy gondosan telepakoljuk a kamrát élelmiszerekkel, a szavatossági időről azonban elfeledkezünk. Időnként érdemes legalább egy óra hosszát rászánnunk arra, hogy ellenőrizzük az élelmiszerek szavatosságát és a lejárt élelmiszerektől megszabaduljunk. Ezt az ellenőrzést időzíthetjük a nagytakarítások idejére is, de ha akkor már egyébként is rengeteg a dolgunk, akkor érdemes negyedévente egy fél délutánt rászánni a kamra átfésülésére. Ha a tésztákat vagy a fűszereket az eredeti csomagolásukból  kivetted, és például egy áttetsző dobozban tartod, akkor érdemes olyan címkét helyezni a dobozra, hogy újraírható legyen, és mindig tüntesd fel a dobozban lévő élelmiszer szavatossági idejét.

Szortírozzunk

Valóban mindennek a kamrában a helye? Ismerős az a szituáció, amikor egy éppen nem használt vagy régebb óta a lakásban kallódó dolgoknak nincs helye és egyszerűen csak bedobjuk a kamrába? Legyen szó játék kisautóról, az éppen nem használt utazóbőröndjeinkről vagy a megunt kisasztalról, ne pakoljunk mindent be a kamrába. Ha a kamrát élelmiszer tárolására használjuk, ügyeljünk arra, hogy valóban csak az kerüljön be. Ha a kamra esetleg tárolóhelyiségként funkcionál, akkor pedig figyeljünk arra, hogy ne csak egymásra halmozzuk a tárgyakat, hanem próbáljuk meg a lehető leg helytakarékosabban elhelyezni azokat.

képek: Canva Pro

Kedvenc háztartási gépeink

Tesla Coffeemaster ES400 kávéfőző darálóval

Tesla Robotstar IQ100 Intelligens robotporszívó

Happycall Axlerim Z turmixgép, fehér

Captain Jerky 110 aszalógép

PureLine 600 vízszűrő rendszer

Caswel porszívó nedves és száraz porszívózásra

Klarstein Superpure ultrahangos tisztító

Caroline mikrohullámú sütő

Kérjük, támogass bennünket egy megosztással!

Kedvenc háztartási gépeink

Vissza az oldal tetejére